Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Az élet csókja

2017. január 5. | VL online |  14 623 |

Az élet csókja

Mielőtt bárki valami másra gondolna, eláruljuk, hogy a fényképen egy villanyszerelő próbálja újraéleszteni a kollégáját, akit áramütés ért munkavégzés közben. A fotót 1967 júliusában készítette Rocco Morabito, amiért később Pulitzer-díjat kapott.

Morabito egy megbízás miatt kocsikázott Jacksonville-ben, amikor meglátott egy csapat munkást a nyugati 26. utcában, akik egy villanyoszlopon dolgoztak. Mikor Morabito később visszatért a helyszínre, már a kiabáló emberek és az ájult munkás látványa fogadta. A riporter azonnal hívta a mentőket a kocsijából, majd az oszlop felé fordulva látta, hogyan próbálja az egyik villanyszerelő újraéleszteni a kollégáját – ezt örökíti meg a kép. Nem sokkal később mindenki megkönnyebbülésére elhangzott: „Lélegzik!”

A képen a villanyszerelő J. D. Thomson-t láthatjuk, amint szájon át lélegezteti kollégáját, Randall G. Champion-t, akit munka közben áramütés ért, de a biztonsági heveder felfogta és meggátolta, hogy leessen az oszlopról. A kezdő villanyszerelők csak egy rutinmunkát végeztek, amikor Champion véletlenül hozzáért az egyik vezetékhez, áramütés érte és a sokktól elájult.

Thompson, aki négy póznával arrébb dolgozott, amint meglátta, hogy mi történt a szerencsétlenül járt társával, azonnal elindult felé és elkezdte szájon át lélegeztetni. A körülményekből adódóan szívmasszázst nem tudott végezni, de addig fújta a levegőt Champion tüdejébe, ameddig nem érezte, hogy visszatér a légzése, majd kikapcsolta a hámot, és leereszkedett vele a földre. Thompson és egy másik munkás is elkezdték a szívmasszázst a földön, így Champion már valamelyest jobb állapotban volt mire a mentők a helyszínre érkeztek. Thompson rátermettségének köszönhetően Champion teljesen felépült a baleset után, és csak 2002-ben hunyt el 64 évesen. A hős megmentő még ma is él.

Forrás: Mai Manó Ház
Képszöveg: Fotó: Rocco Morabito: The Kiss of Life, 1967

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramütésVillanyszerelő