Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Variációk áramütésre és elektromos eredetű balesetekre

2015. október 27. | VL online |  9523 |

Variációk áramütésre és elektromos eredetű balesetekre

A ’30-as években még teljesen másképp értelmezték a biztonság fogalmát a villamosított háztartások területén. Sokkal több volt a veszélyforrás, hiányzott a földelés, az EPH és a védelmek is korlátozottan védték a villamos energia fogyasztókat az áramütéstől. Szükség volt tehát a felvilágosításra, hogyan használjuk biztonságosan az elektromos készülékeket.

Sajnos mind a mai napig léteznek olyan lakóépületek, melyek tekintetében nem árt végig gondolni a képeken látottakat. Bár a fi relé, a kismegszakító, a műanyag szigetelők és a kettős szigetelés korában a biztonság sokat javult, a ma már kissé megmosolyogtató illusztrációk mögött igazi tragédiák húzódtak meg, mert a példákat a való életből vették.

Az 1931-ben kiadott német Elektroschutz könyvben 30 módját gyűjtütték össze a halálos áramütésnek és az elektromos áram okozta baleseteknek, amelyek között akad néhány igen morbid „történet” is. Várjuk értő hozzászólásaikat.

1.

2.

3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.

27.

28.

29.

30.

 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 7990 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

ÁramütésBalesetBalesetveszély