Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Érdekesség

A modern világ egyik csodája az Itaipu-gát

2016/9. lapszám | Dobai Gábor |  6956 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A modern világ egyik csodája az Itaipu-gát

A brazil–paraguay-i határon, a Parana folyóhoz kapcsolódóan olyan monumentális mérnöki alkotás létesült, amely méltán nevezhető mérnöki bravúrnak. Gigantikusságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 14 GW villamos energiát termel.

Béketeremtő villamos energia

Az American Society of Civil Engineers (ASCE), mely a legrégebbi mérnöki szervezet az Egyesült Államokban, 1994-ben a modern világ hét csodájának egyikévé minősítette az Itaipu gátat. Ez az egyik legdrágább műtárgy, amelyet valaha építettek, s a projekten 40 ezer ember dolgozott. Az építkezés 1975-1991-ig tartott, az első termelő gépegységet 1984. május 5-én helyezték üzembe, amit 2-3 évenként egy-egy újabb követett 1991-ig. Hozzá kapcsolódik egy másik kiemelkedő mérnöki produkció, a Rio Madeira HVDC rendszer, mely a leghosszabb erőátviteli kapcsolat a világon, s az erőműben megtermelt villamosenergiát hivatott elszállítani 2375 km távolságra.

A cikk még 3 372 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Megújuló energetika