Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Nem csak villanyszerelőknek

111 éves a világ legöregebb izzója

2012. június 1. | Fábián Attila |  5122 | |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

111 éves a világ legöregebb izzója

Néhány kisebb megszakítást leszámítva idén júniusban immáron 111 éve világít folyamatosan a világ legidősebb, működő villanykörtéje. A szénszálas izzó eredetileg 60 wattos volt, de ma már csupán 4 watton működik egy kaliforniai város, Livermore egyik tűzoltóállomásán. A villanykörte az évek során hatalmas hírnévre tett szert, és a város nevezetességévé vált. Bekerült a Guinness rekordok könyvébe, saját honlapja van, történelmi társaság alakult köré, továbbá a rajongók és érdeklődők állandóan figyelemmel kísérhetik sorsát, egy webkamera segítségével.

Az izzót az Ohio-i Shelby Electric Company nevű vállalatnál készítették kézzel 1901-ben. A körte egy bizonyos Adolphe A. Chaillet fejlesztése volt, aki az Edison-féle lámpákat vette alapul. A lámpát Dennis Bernal, a Livermore-i Power and Light Co. helyi elektromos szolgáltató tulajdonosa adományozta a tűzoltólaktanyának.

A lámpás szerepe az volt, hogy éjjel-nappal folyamatos fényt adjon a garázsban álló tűzoltóautók felett. Az eredetileg 60 wattos, szénszálas égő ma csupán 4 watton működik. A száztizenegy év alatt csak 1903-ban, 1937-ben és 1976-ban kapcsolták le, a fennmaradó időben egyfolytában üzemelt.

1937-ben az épület tatarozása miatt kellett egy teljes hétre nélkülözni a fényét, később 1976-ban kapcsolták le ismét, akkor megrövidítették a vezetékét, és a régi tűzoltóságról egy új épületbe szállították át. Hímes tojásként bántak vele, rendőri kísérettel érkezett meg a 6. számú tűzoltóőrsre. Az egész művelet nem tartott tovább 22 percnél, és egész Livermore fellélegzett, amikor a világhírű körte ismét fényre gyúlt. Attól fogva csupán egy-egy áramszünet alkalmával hunyt ki, és úgy tűnik, hogy lassan túlél mindenkit.

Hol van már a gyár

A Shelby Electric Company még 1897-ben alakult meg, amikor Adolphe Chaillet francia bevándorló kifejlesztette a szén izzószálas villanykörtét, amelyben a szénszál hosszabb és vastagabb volt, mint más gyártók termékeiben. Chaillet megismerkedett John C. Fish-sel az Ohio-i Shelby-ből, aki szinte azonnal elkezdett pénzt gyűjteni a leendő gyárukra. A két férfi még az év augusztusában megalakította a közös cégét 100 ezer dollár kezdőtőkével és közel 50 részvényessel.

A gyár reklámszövege a leghosszabb életet ígérte az izzókra, ám akkor még nem is sejthették, hogy a jól csengő szlogen valósággá válik. A gyár gyorsan fejlődött, 1898-ban már több mint 150 embernek adott munkát, amellyel a harmadik legnagyobb üzemnek számított Ohio-ban. Ez a szám 1902-re 275 fölé emelkedett – akkor már naponta tízezer izzó készült –, 1908-ra pedig már 1000 embert alkalmaztak. 1912-re az izzók iránti kimagasló kereslet miatt a mamutvállalatok ontani kezdték a sorozatgyártott termékeket. A Shelby Electric Company a kézi gyártás miatt, amely jóval drágább előállítási költségeket jelentett, nem tudta tartani a lépést a versenytársakkal, így a környéken hatalmas komplexumot építő General Electric-be olvadt, amely a Shelby márkanevet sokáig megőrizte. Így a sors fura fintoraként a gyár nem élhette meg gyermeke tekintélyes korát, de még a jelentős évfordulóit sem.

A Guiness rekorder és a város fénypontja

Az egyre hosszabbra nyúló élettartam egyre nagyobb népszerűséggel járt. A csendes és nyugodt évek után a lámpa a hatvanas évektől kezdve folyamatos reflektorfénybe került, egyre híresebbé és népszerűbbé válva. Az egyik újságcikket követte a másik, majd a lámpa 1972-ben bekerült a Guiness rekordok könyvébe is, mint a világ legrégebben világító izzója.

A dobogós helyezettek életkorát nézve az ember egészen meglepődik, hisz nem csak a Livemore-i lámpa az, amelyik ilyen egészen elképesztő időt élt meg. Az Ohio-i körte után a második legrégebben világító izzó egy texasi operaházban található, amely 1908 óta fénylik, és – bár az épületet többször felújították – még mindig működik. A texasi lámpa 1970-ben került be a Guinness rekordok könyvébe, és egy rövid ideig bitorolta a világ legrégebben világító villanykörtéje címét, amíg fény nem derült a Livemore-i lámpa létére.

A harmadik legidősebb fényforrás New Yorkban működött 1912 óta, de napjainkban már nincs információ róla. A Guiness könyvekben való folytonos megjelenés mellett a lámpa szerepelt már egy tucat kiadványban, riport és útikönyvben, ezenkívül tömérdek cikk született róla világszerte, így idővel a város nevezetessége lett. Évente tucatnyi zarándok keresi fel a tűzoltóállomást, ahol hétköznapokon fogadják az érdeklődőket. Az izzónak saját honlapot is készítettek – amit évente egymillióan látogatnak –, valamint felszereltek egy webkamerát is a lámpa fölé, amin keresztül a rajongók állandóan figyelemmel kísérhetik a körte nem túlságosan eseménydús mindennapjait. A város a tűzoltósággal karöltve minden évben megünnepli a villanykörte szülinapját, ahogy tették ezt tavaly is, amikor a lámpa 110 éves volt, és aminek köszönhetően ismét a média figyelmének középpontjába került.

A titok nyomában

Az izzó természetesen felkeltette a tudomány érdeklődését is, hogy megtalálják a választ működésének időtállóságára. Ennek céljából Debora Katz fizikus, az Annapolisban található U.S. Naval Academy munkatársa kiterjedt kutatást végzett, hogy kiderítse, mi is okozhatja a Livemore-i körte meglepően hosszú életét. Vizsgálataihoz egy hasonló égőt használt, amely szintén a Shelby Electric Company-től származott.

Kutatásai során – mely alatt többek között egy részecskegyorsítóval is vizsgálta a körte tulajdonságait – arra jutott, hogy a Livemore-i villanykörte két dologban is különbözik a napjainkban használatos körtéktől. Egyrészt a Livemore-i körtében a szénszál nyolcszor vastagabb, mint a mai izzóknál, másrészt wolfram helyett szilíciumkarbidból készült, amely szintén elősegíti a hosszú élettartamot. Katz vizsgálatain túl a villanykörte működését a General Electric mérnökei is vizsgálták, és persze sok-sok elmélet született arról, hogy vajon mi okozhatta a Livemore-i égő elképesztően hosszú pályafutását.

Fontos szempont, hogy a 1901-ben összerakott villanykörte tökéletesen tömített, ami így fenntartja a vákuumot. Szintén fontos tényező a villanykörte folyamatos alacsony teljesítménye, amelynek köszönhetően a lámpa sohasem hevült túl, és ehhez jön a le-fel kapcsolások hiányának jótékony hatása.

Biztonság felsőfokon

A fentiek ismeretében érthető, hogy az izzóra hímes tojásként vigyáznak. A tűzoltók – akik az örökmécsest az állandó készenlét szimbólumának tekintik –, nem nyúlnak hozzá, még csak le sem porolják, nehogy baja essen. A körte védett a túlfeszültség ellen, saját generátor működteti, valamint egy akkumulátor áll készenlétben áramkimaradás esetére. Az egymást követő tűzoltóparancsnokok a talizmánjuknak tartják a soha ki nem hunyó lámpást, és érthető okokból senki nem akarná, hogy az ő ideje alatt érjen véget a körte tündöklő élete.

Elismerések

A borostyánsárga fénnyel hunyorgó izzó számtalan látogatót vonzott az elmúlt több mint száz évben, és a médiafelhajtáson túl más formában is megvalósult a lámpaőrület. A legtöbb elismerés a századik évfordulón érkezett Livermore-ba, ekkor kapott a város kitüntetést az akkori amerikai elnöktől, George W. Bushtól, aki elküldte jókívánságait és a kormány gratulációját.

A 100. évfordulót szervező bizottság megállapította, hogy a kincsüknek nincs életképes konkurenciája, így a tűzoltóság villanykörtéje az amerikai megbízhatóság jelképe lett. A fenti kijelentést erősíti, hogy néhány évvel ezelőtt Angliában – megirigyelve az amerikaiak dicsőségét –, egy napilap felhívására az egész szigetországot felkutatták, hogy versenytársat találjanak a Livermore-i izzónak. A krónikákban ugyan találtak egy villanykörtét, amely Ipswitch városában 1930 óta folyamatosan működött, de ez sajnos 2001-ben kiégett, így be kellett látniuk a hiú briteknek, hogy ebben nem lehetnek jobbak.

Zárszóként ironikusan megjegyezhetjük, hogy ha nem a gazdásági robbanás dönti le a lábáról a Shelby Electric-et, a villanykörte gyártóját, akkor is törvényszerű lett volna a bukása, hiszen hogyan növelte volna eladásait olyan villanykörtékkel, amelyeket sohasem kell cserélni?


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem