Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

BiztonságtechnikaMéréstechnika

Hogyan működik – a földelési ellenállásmérő lakatfogó

2009. június 1. | Pástyán Ferenc |  10 983 | |

Az alábbi tartalom archív, 12 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A földelésiellenállás-mérés hagyományos módon szondákkal történik. Ez meglehetősen időrabló és ezért lassú művelet, nem beszélve arról, hogy városi környezetben problémát jelenthet a szondák leverése. A földelési ellenállásmérő lakatfogó kiváló megoldás az ilyen esetekben történő földelési ellenállásmérésre. A lakatfogó használata egyszerű, gyors és pontos mérést tesz lehetővé. A földelésre életvédelmi szempontból van szükség. Ha egy berendezés meghibásodik, a hálózati feszültség rákerülhet a berendezés megérinthető fém alkatrészeire, amelynek megérintése a környezeti feltételektől függően (nedves padló, jól vezető lábbeli stb.) akár halálos áramütést is okozhat. A biztonság megköveteli, hogy a földelések megfelelő állapotban legyenek.

Városi környezetben nehéz megvalósítani ezt a mérést, általában nincs hely és mód a szondák megfelelő helyen és megfelelő távolságra történő leverésére. Ha a földelés (a talajon keresztül) hurkot képez, lehetőség van a földelési ellenállás megfelelő (speciális) lakatfogóval történő mérésére. Sokan szokták megkérdezni, hogy hogyan működik ez a műszer, milyen feltételekkel használható és milyen előnyökkel, esetleg hátrányokkal jár a használata. Alábbiakban ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk.

Az „Ng”-jelű vasmagon átmenő vezetékben (védőföld-vezeték) az „e” feszültség-generátor, egy, a földelési hurok ellenállásától függő áramot indukál. (Ebben az ellenállásban benne van a földelési ellenállás, az esetleges csavaros kötések átmeneti ellenállása és a kábel ellenállása.) Az „Nr”-jelű vasmagos tekercsben (amely lényegében egy hagyományos felépítésű lakatfogó) indukálódó áram pedig egyenesen arányos a földelő hurkon átfolyó árammal. A feszültség-generátor feszültségéből és a mért áram értékéből egy áramkör állítja elő a mért értéket.

Jóllehet a mért érték tartalmazza a földelő hurok minden elemének ellenállását, általában a földelési ellenállás értéke mellett a többi befolyásoló elem értéke elhanyagolható. A módszer több előnyös tulajdonsággal rendelkezik a hagyományos földelési ellenállás mérésével szemben. Ezek a következők:

  1. a mérés gyorsan elvégezhető, legfeljebb néhány másodpercet vesz igénybe;
  2. a földeléseket nem kell szét-, majd a mérés után újra összeszerelni;
  3. nincs szükség szondákra, azokat nem kell leverni (majd kiszedni és megtisztítani!);
  4. nincs szükség mérőkábelekre;
  5. nem kell távolságot mérni, illetve tartani;
  6. nem kell vigyázni arra, hogy a szondák egy egyenesen helyezkedjenek el;
  7. a készülék jóval kisebb, könnyebb, kezelése egyszerűbb;
  8. egy ember azonos idő alatt jóval több mérést tud elvégezni;
  9. a zavaró áramok/feszültségek hatása lényegesen kisebb.

A 2. pont biztonsági szempontból különösen fontos. Mivel a méréshez nem kell megbontani a földelő hurkot, így azt a mérés befejezésével nem kell összeszerelni. A hagyományos módszernél az összeszerelés után nem tudjuk ellenőrizni, hogy a kötés átmeneti ellenállása megfelelő-e. Ennél a módszernél erre nincs szükség, így biztosak lehetünk benne, hogy ha a mérés megfelelő eredményt adott, a földelés a mérés után is megfelelő értékű lesz, és biztosan ellátja életvédelmi feladatát.

A földelési ellenállás hagyományos háromvezetékes mérési elve

az eszköz igen jól használható

Földelésiellenállás-mérő lakatfogó

Mint minden előnyös dolognak, ennek is megvan a maga hátránya. A működési elvből következik, hogy a megvalósított készülékkel csak olyan helyen lehet földelési ellenállást mérni, ahol a földelő rendszer hurkot alkot, tehát pl. nem mérhető meg a földelési ellenállás olyan oszlopnál, ahol a földelés nincs hozzákötve az oszlopon futó semleges vezetőhöz.

A fej kialakításának szempontjából azok a földelési ellenállásmérő lakatfogók a legjobbak, amelyek mérőfeje széles, laposvasból kialakított földelések mérésére is alkalmasak. Vannak lakatfogók, amelyek akár 65x32 mm-es földelő vezető befogására is képesek. Mivel a készülékben helyet foglal egy normál lakatfogó is, általában a készülék alkalmas AC-áram mérésére is általában kb. 20 A-ig, ami kis áramok mérésre tökéletesen megfelelő. Egyéb funkciók lehetnek még: min./max. mérés, riasztási szintek beállíthatósága, mért értékek eltárolása, szoftveres kiértékelés stb. A mérőfej fogyasztása viszonylag nagy lehet, ezért a régebbi típusok eléggé „telepfalók” voltak. Vásárlásnál figyeljünk erre, mert az újabb típusok fogyasztása már elfogadható, egy teleppel viszonylag sok mérés végezhető el.

Az eszköz igen jól használható villámvédelmi rendszerek ellenállásának mérésére is. Ebben az esetben a földelés biztosan hurkot képez, amennyiben az egyes földbemenő levezetések egymással is össze vannak kötve. Az, hogy a méréshez a csavaros kötéseket nem kell megbontani, óriási előny. A mérés gyorsan és pontosan végezhető el minden egyes levezető elemre.

Lakatfogó


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem