Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

EIB technológia

Referenciák KNX/EIB létesítésekre

2009/6. lapszám | Balogh Zoltán |  4478 |

Figylem! Ez a cikk 13 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Referenciák KNX/EIB létesítésekre

Cikksorozatunk előző részeiben részletesen bemutattuk azokat a fő feladatokat, amelyeket megoldhatunk a KNX/EIB használatával családi házakban. Természetesen még számtalan olyan feladat merülhet, amire nem tértünk ki részletesen, ugyanakkor megoldható a rendszerrel. Sokan tették fel azonban azt a kérdést, hogy a családi házakon kívül milyen épületekben és mire lehet használni a KNX/EIB rendszert? Ezért összeállítottunk egy referenciagyűjteményt, amelyben néhány megvalósult épület rövid bemutatásával szeretnénk megmutatni, hogy mennyire sokoldalúan használható a rendszer, akár igen nagy méretű létesítmények esetében is.

A referenciákat a világ minden tájáról gyűjtöttem össze, de természetesen a jelentősebb magyarországi projekteket is bemutatom. Mivel az előző részekben elsősorban a családi házas megoldásokkal foglalkoztunk, ezért most ilyen épületekre helyezzük a hangsúlyt

Hotelek

Egyre több szállodában használják a rendszert, hiszen az alkalmazások széles köre alkalmassá teszi arra, hogy az összes feladatot, amelyre az ilyen jellegű épületek esetében egyáltalában véve szükség lehet, egyetlen, integrált rendszer végezze el.

A Belgorodenergo egy vezető orosz vállalat, amelynek a Belgorodenergo Moscow Business Center  épületétben 2002-ben installálták a KNX/EIB rendszert. A létesítmény valójában két épületből áll. Az egyik egy irodaház, a másik pedig egy hotel. Az épület 7500 m²-én a KNX/EIB rendszer végzi a világítási áramkörök vezérlését. Ezeket nyomógombokkal lehet az irodákból vezérelni. A folyosókon, a közlekedőkben mozgásérzékelők, míg a homlokzati világításokat alkonykapcsoló vezérli. Néhány helyiségben, például a konferencia-teremben, távirányítókkal világítási képeket lehet előhívni. A fűtés és hűtés fan-coilokkal történik, amelyeknek a termosztátjai a világítási és árnyékolási nyomógombokkal egybe integrált készülékekben található. Az árnyékolók vezérlése szintén a rendszer feladata. Az épületben található más rendszerek egy OPC szerveren keresztül csatlakoznak a KNX/EIB-hálózathoz. Az épület így a komforton túlmenően igen költséghatékonyan üzemeltethető.

A Vigilius Mountain Resort (3. kép) Olaszországban található közepes méretű szálloda. Ebben az épületben nem csak a költségkímélő és egyszerű üzemeltetés volt a szempont, hanem a megfelelő dizájn elérése is. Tehát mivel ez egy „design hotel”, a KNX/EIB kezelőknek igen esztétikusnak és a környezetbe illeszkedőknek kellet lenniük, hiszen ez egy igényesebb hotel esetében alapfeltétel.

Egy másik referencia említhető északról, a Clarion Hotel Sign (1. kép), amely Stokholmban található. Ez egy 558 szobás szálloda.

Magyarországon is több szálloda kivitelezése van folyamatban, a kisebb 20-30 szobástól egészen a nagyobb, 2-300 szobásig terjedő méretig. Remélhetőleg hamarosan beszámolhatunk ezekről a rendszerekről is.

Irodaházak

A következő kiemelendő épület, amely 2002-2004 között épült, a Frankfurt Port Management irodaháza . A KNX/EIB rendszer feladata a fűst és a hő elszívása, a tűzjelző rendszer felügyelete, a beléptetés- és hozzáférés-menedzsment, a szellőztetés felügyelete, a külső és belső világítások vezérlése, valamint a helyi fűtés és hűtés vezérlése. Az árnyékolók asztronómiai óra segítségével állíthatók. Felügyeli továbbá a tűzcsappantjukat, a hiba-, üzem- és vészjelzéseket. A rendszer a legfontosabb funkciókat ciklikusan kontrollálja. A központi fogyasztásmérés és energiamenedzsment szintén a KNX/EIB feladata. Alkalmazásával optimalizálják a fogyasztást és az üzemeltetést. Minden adatot rögzít a rendszer, s ezek később bármikor grafikonon ábrázolva felhasználhatók. A teljes rendszer hálózati vizualizációval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy az épület bármely pontjáról, ahol egy hálózati PC elérhető (természetesen megfelelő jogosultággal rendelkező személyek esetében) hozzáférhető a teljes vezérlő rendszer.

A Német tőzsde (Deutsche Börse AG, 2. kép) új épülete, mely 60 000 m² alapterületű, szintén a KNX/EIB rendszerrel készült. Külön ki kell emelni az egyik legnagyobb rendszert Európában, ez pedig az LVM Insurance iroda épülete , amelyben 14 185 KNX/EIB készülék üzemel.

Magyarországon is számtalan kisebb, nagyobb irodaházban találunk KNX/EIB- rendszert. A legismertebbek közül való a budai Krisztina körúton található T-Com székház, amely hazánkban a legnagyobb KNX/EIB rendszerrel szerelt irodaház, valamint az RTL Klub székháza, a Média Center Campona. Utóbbiban a rendszer legfontosabb feladata a tűzszakaszolás. Tekintettel arra, hogy ez az épület egyben egy TV-stúdióként is üzemel, ahonnan élő műsorokat sugároznak, nagyon fontos az életvédelmen túl az is, hogy a stúdiók minden körülmények között működjenek, hiszen az embereket szórakoztatni kell, nem lehet fennakadás. Ezért a teljes épület nagyon kis szakaszokra van határolva, és amennyiben tűz ütne ki a létesítményben, úgy azt minimális területre lehet lokalizálni, ezáltal a rendszer többi része még üzemképes maradhat.

Sportcsarnokok

A 2008-as Olimpiai Játékok megrendezése nagy lökést adott a helyszínt biztosító Peking fejlődésének. Sok épületbe a felügyeletet a KNX/EIB-rendszerre bízták. Ezek közül a két legismertebb a Madárfészek stadion (4. kép) és a Vizes kocka. A Madárfészek stadion összes elektromos berendezésének paramétereit gyűjti és monitorozza az installált rendszer, sőt, az idővezérlést és az energiamegtarkítást is a rendszer feladatául jelölték ki. A két épület valamennyi világítási áramkörét a KNX/EIB vezérli, beleérte azt a látványos kijelzőt is, amelyet a nyitó és záró ceremónia alkalmával több mint 1 milliárdan láttak.

Itt kell megjegyezni azt a talán meglepő körülményt, hogy a KNX/EIB-rendszerek esetében az a tendencia mutatkozik, hogy Kína vásárolja az Európában készült készülékeket, nem pedig fordítva. Hiszen itt egy olyan kifinomult technológiáról van szó, amelyet még a mai napig az öreg kontinensen gyártanak.

Repülőterek

A repülőterek általában igen tekintélyes méretű létesítmények, amelyek üzemeltetése kifejezetten megbízható rendszereket igényel. Éppen ezért az új építésű repterek és terminálok nagy részébe már a KNX/EIB-rendszer kerül. Talán legismertebb a londoni Heathrow Terminal 5 épülete. A mintegy 64 000 világítási áramkört KNX-DALI vezérlőkkel valósították meg. A teljes rendszer 910 vonalból áll, melyeket 236 KNX-IP-Gateway és a helyi LAN hálózat köt össze. A teljes biztonsági világítás is a rendszer része. Ezen felül a legkülönbözőbb üzem- és hibaállapot-jelzések összegyűjtését is a rendszer végzi. Az előzetes kalkulációk alapján a KNX-DALI rendszer volt a leggazdaságosabb és ezért ezt választotta a repülőtér üzemeltetője.

Számtalan más repülőtér szintén ezt a technológiát alkalmazza, mint például a Köln-Bonn, a Bangkok, a Shanghai vagy éppen a Pekingi 3-as terminál. Ez utóbbi jelenleg a világ legnagyobb repülőtéri épülete a maga 986000 m²-es alapterületével. Az összes világítási áramkört, valamint a teljes fűtési és légkondicionáló rendszert a KNX/EIB vezérli.

Iparcsarnokok

Számtalan ipari létesítményt találunk szerte a világban, ahol ezt a rendszert alkalmazzák. A legismertebbek közé tartozik az Ingolstadt-i és a győri Audi épületek. Ezekben a javarészt csarnok épületekben a teljes világítási rendszer vezérlése és felügyelete, valamint az irodaépületek teljes vezérlése a KNX/EIB rendszer hatáskörébe tartozik. Magyarországon is sok ilyen ipari épület található. Például az ALDI logisztikai központ, az ALCOA gyártócsarnok vagy éppen a dunaújvárosi papírgyár.

Az ipari csarnok esetében is nagyon fontos a megbízható működés. Hiszen az automatika meghibásodása esetleg a gyár egy részlegének a leállásához vezetne, ami például egy autógyár esetében hatalmas költségveszteséggel járna. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az ilyen létesítményekben olyan rendszert alkalmazzunk, mely képes elviselni a fokozottabb terhelést és emellett is megbízhatóan működik a nap 24 órájában, az év 365 napján.

Iskolák

Szerencsére több olyan oktatási intézmény is található az országban, ahol az átgondolt tervezést követően megoldásként a KNX/EIB rendszerre esett a választás. Jellemzően az ilyen épületekben a világítási rendszer irányítása, a teljes fűtési/hűtési/szellőztetési funkciók ellátása, az árnyékolók mozgatása, valamint az előadó- és konferenciatermek médiavezérlése a feladat. A hazai példák közt találjuk a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolát, az Amerikai iskolát, a Szegedi Tudomány Egyetem TIK épületét, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Informatikai Karának épületét, a SOTE Elméleti Tömb épületét stb.

A Brémai Alkalmazott Tudományok Főiskolája végzet egy tanulmányt, amelyben két építészetileg és gépészetileg teljesen azonos részt vizsgáltak. Az egyiket KNX/EIB-vel szerelték, a másikat pedig hagyományos módon. A vizsgálat célja az volt, hogy megmérjék azt, hogy mennyivel hatékonyabban üzemeltethetők az épületek a KNX/EIB alkalmazásával. A négy éves mérés eredményeként megállapították, hogy a KNX-el szerelt épületrész fogyasztása mintegy a fele volt a hagyományoshoz képest.

Kereskedelmi épületek

Sok kisebb-nagyobb üzletben, áruházban Magyarországon is találkozhatunk már a KNX/EIB-rendszerrel. Például az összes Media Mark áruház ezt használja a világítás vezérlésére. De a Bauhaus és Kika áruházakban, valamint a Trend 2 ruházati nagykereskedésekben is megtalálhatjuk. A budapesti Material Centerben a közösségi és kültéri terek világítása, a felvonók és liftek üzem- és hibaállapotainak-jelzése, illetve az elektromos fogyasztásmérők adatainak összegyűjtése – továbbá mindezek grafikus megjelenítése egy PC-n – tartoznak a rendszer feladatkörébe.

Múzeumok

Az első magyar KNX/EIB-munkára a Nemzeti Múzeumban került sor. Hazánkban itt alkalmazták először ezt a technológiát. A kiállítótermek világításának a vezérlése volt az elsődleges feladat. Múzeumok esetében kiemelten fontos szerepe van a megfelelő világításnak. Hiszen a bemutatott tárgyat egy részét óvni kell a túlzott megvilágítástól, másokat pedig ki kell emelni. Egy tipikus feladat az elektronikus tárlatvezetés: ilyenkor élő személyzet nélkül vezetik a látogatókat a kiállítás különböző helyszínei közt. Ilyen esetekben a világításnak is követnie kell a látogatókat, illetve szinkronban kell lennie az elektronikus tárlatvezetéssel. Tehát mindig azokat a tárgyakat emelik ki a fénnyel, amelyekről éppen szó van.
A visegrádi Mátyás Király Múzeumban a világításon felül a kiállítótermek elektromos padlófűtésének a vezérlése és a teljes rendszer távfelügyelete is az KNX/EIB-rendszer által felügyelt feladatok közé tartozik.

Remélem sikerült egy kis ízelítőt adnom, hogy milyen széles körben alkalmazható a KNX/EIB-rendszer. Minden egyes esetben, amikor beterveznek egy ilyen rendszert egy létesítménybe, akkor lényegében a jövőbe fektetnek. Hiszen ez nem csak komfortot és egyszerű kezelhetőséget ad az épületnek, de nagymértékben csökkenti a környezet terhelését azáltal, hogy mindig a legoptimálisabban használja fel az épületek üzemeltetéséhez szükséges energiát: ez végső soron a Földet óvja meg a jövő generációi számára.