Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Méréstechnika

Energiamenedzsment a mindennapokban IV.

2009. december 1. | Kozma László |  3525 | |

Az alábbi tartalom archív, 12 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Előző cikkeinkben azt mutattuk be, hogy pusztán az energiafelhasználás mértékének megfigyelésével már 8-10%-os energiacsökkentést érhetünk el. Nemhiába hozta az Európai Unió azt az irányelvet, hogy a jövőben „smartmeter” vagy „okosmérő” elnevezés alatt olyan villamos mennyiségmérőket kell majd Magyarországon is alkalmazni a lakóházakban is, amelyek percre pontosan megmutatják majd az éppen felhasznált energiamennyiséget, ráadásul „forintos” összegben is.

Nyugat-Európában már több országban elkezdték vagy teljesen le is cserélték a régi, analóg mérőkészülékeket ilyen fogyasztásmérőkre. A hazai mérők paramétereit és követelményeit a Magyar Energiahivatal dogozza ki jelenleg. Ha valaki nem elégszik meg a fentebb jelzett 10%-os energia-megtakarítással, akkor aktív tevékenységekkel az összes megtakarítást feltornászhatja akár 30%-ra is. Hatékonyságnövelő készülékek beépítésével 10-15%, míg optimalizált felhasználással további 5-15%-nyi energia spórolható meg: érdemes tehát fokozottan odafigyelni ezekre a lehetőségekre! Ebből is látszik, hogy ezzel nem csak a környezetünkkel teszünk jót, hanem bizony hatással lehetünk a pénztárcánkra is.

A háztartások a teljes villamosenergia-fogyasztás legalább 20%-áért tehetők felelőssé, tehát nagyon fontos az, hogy minden háztartás folyamatosan odafigyeljen az igénybe vett energia mértékére és megtegyen minden lehetséges lépést az optimalizálás érdekében. Noha a lakóépületek fogyasztása is meghaladja a 20%-ot, de az ipari termelés több mint 30%-ért felel! Az ember nem is gondolná, hogy egy kis odafigyeléssel, néhány új termék beépítésével milyen lehetőségei vannak a költségek csökkentésére: további cikkeinkben ilyen tanácsokkal segítjük Önöket.

1. ábra

A nyugat-európai országokban bevett szokás, hogy a végfelhasználó háztartások is kötnek adott vételezési értékre szerződést a szolgáltatóval. Idehaza is eljöhet az az idő, amikor egyszerű lakástulajdonosként meg kell határozni előre egy adott időszakra, hogy mennyi energiát is akarok vételezni (ezt ki lehet fejezni áramértékben (A) vagy fogyasztási értékben (kWh), esetleg rendelkezésre álló teljesítményben (kW). Ehhez a szolgáltató vagy az energiakereskedő biztosít egy adott tarifát. Ha azonban a lekötött értéket túllépi az adott háztartás, akkor a villamosenergia-szolgáltató partner megbünteti, hiszen neki is fogyasztási menetrendet kell biztosítania a teljes rendszert felügyelő és irányító MAVIR felé. Sajnos a villamos energia nem áll korlátlanul rendelkezésünkre, azt tárolni sem lehet jelenleg, így mindig pontosan tudni kell azt, hogy mennyi a várható igény, mert az erőműveknek pontosan annyi energiát kell előállítaniuk, amennyi az összes felmerülő igény, természetesen a veszteségek kalkulációjával.

Ebben az esetben nagyon oda kell arra figyelni, hogy a rendszer mikor készül túllépni a lekötött energiamennyiséget, mert a beavatkozás lehetőségével élve lekapcsolhatunk nem kritikus fogyasztókat, így megelőzhetjük a túllépést. Természetesen ezt a folyamatot automatizálni is lehet és kell is, mert egy jól megtervezett rendszer kevesebb hibát ejt, mint az ember, aki esetleg fáradt és figyelmetlen is sokszor. A megoldás egyfajta teherledobás otthoni körülmények vagy kisebb vállalakozások esetében, megfelelő terhelésekre méretezve. Nézzük meg az 1. ábrát!

A rendszerben elhelyezésre kerülő terhelésfigyelő kontaktor segítségével megakadályozható, hogy a teljes felvett energiamennyiség meghaladja a lekötött, szerzősében vállalt mennyiséget, így csökkenthető a büntetéssel növelt energiaszámla. A terhelésfigyelő kontaktor egyszerűen kikapcsolja azokat a másodlagos, harmadlagos stb. áramköröket, amelyek a lakás pillanatnyi biztonságos működtetése szempontjából kevésbé fontosak, de energiát fogyasztanak. Ha a kívánt érték alá csökken a fogyasztás, akkor a terhelésfigyelő kontaktor a lekapcsolás sorrendjében megpróbálja visszakapcsolni az áramköröket. A teljes rendszer automatizált, nem igényel emberi beavatkozást.

A terhelésfigyelő kontaktor segítségével növelhető a leágazások száma, hiszen a nem kívánt túllépést a kontaktor kezeli: így a fizetendő számla csökkenthető és egyúttal növelhető a folyamatos és biztonságos energiaellátás. Ezzel a megoldással kisebb cégek is élhetnek, mivel az adott terhelésfigyelő kontaktor egy bizonyos értékig terhelhető, ez például 90-100 A. E a tartomány fölött már más megoldás szükséges. Használható például olyam megszakító is, amely képes figyelni egy megadott, beállított

2. ábra

névleges amper értéket, majd kiold, ha a leágazásban ettől több terhelés keletkezne. Ez a leoldás nem hibakioldás, tehát nem túlterhelés és rövidzárlat vagy földzárlat miatt történő hibakioldás, tehát nem a védelmi funkció lép életbe, hanem egy ellenőrző és beavatkozó funkció. Erre a struktúrára láthattunk megoldást előző számunkban, ahol mérésre képes megszakítók bizonyultak alkalmasnak ilyen jellegű teherledobási funkcióra.
Egy másik ötlet a fogyasztás csökkentésére például az, hogy a mellékhelységben található ventilátor villamosenergia-igényét optimalizáljuk. Ez azt jelenti, hogy csak akkor működik majd az elszívó, amikor a mellékhelység használatban van, illetve a villany lekapcsolása után néhány percig, majd kikapcsol. Erre a megoldásra egy kapcsolási rajzot a 2. ábra szemléltet.

Az időzítő segítségével biztosítható, hogy a kikapcsolás után csak a beállított ideig fog működni a ventiláció, viszont a lámpa lekapcsolása után a helység elhagyható és nem kell a kikapcsolásra odafigyelni. Ezzel a módszerrel akár 15%-os csökkenést is el lehet érni, leginkább akkor, ha az időzítést egy nagy rendszerben alkalmazzuk, például egy hotel szobáiban elhelyezett egyedi levegőelszívó rendszerek működtetésében. Az időzítés rugalmasan állítható tizedpercekben, de akár órahosszas kivárás is rögzíthető.

A relé akkor lép működésbe és vezeti át a megtáplálást a 18 kimenetre, amint az Y1 bemenet aktívvá válik, tehát akkor, amikor a fali kapcsolót felkapcsoltuk. Így beindul a ventilátor is. Amikor az Y1 bemenetre egy kikapcsolási információ érkezik, vagyis lekapcsoljuk a fali kapcsolóval a lámpát, akkor beindul az időzítés és a relé a megadott késleltetés után kapcsolja ki a 18 és A2 kapcsok közé kötött ventilátort.

Mivel az épületekben, legyen az háztartás, iroda vagy ipari épület, a világítás a legnagyobb fogyasztó, ezért további cikkeinkben arra keresünk lehetőségeket, ötleteket és megoldásokat, hogy miképpen csökkentsük az ebből adódó költségeket. Továbbra is az a cél, hogy a lehető legkisebb átalakítással és befektetéssel jelentős megtakarításokat érhessünk el!


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem