Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

EIB technológia

KNX/EIB és a vizualizálás

2008. október 28. | Balogh Zoltán |  4329 | |

Az alábbi tartalom archív, 12 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Kevés olyan területe van az épület-felügyeleti rendszerek témakörnek, ami olyan látványos, mint a vizualizálás. Ez az a terület, amely igazán élvezhetővé és izgalmassá tudja tenni egy családi ház automatizálási rendszerét. Persze csak akkor jó a vizualizálás, ha az valóban segít könnyebben kezelni a rendszerünket és segítségével még több kényelmi funkciót valósíthatunk meg.

LCD kijelző

Sok olyan megrendelővel találkoztam már, akik elsőre nem szerettek volna egy teljesen automatizált házat. Számos esetben attól féltek, hogy nem tudják majd kezelni az összetett rendszert. Tehát nagyon fontos, hogy megnyugtassuk ezen megrendelőket. Gondoljunk csak bele: egy mai luxusautó milyen elektronikával van felszerelve, mondhatnánk szinte már helyettünk gondolkodik. Ettől függetlenül azonban bárki, akinek jogosítványa van, képes vezetni ezeket a járműveket. Ehhez persze az kellett, hogy az autógyártók a rengeteg elektronikát felhasználóbaráttá és könnyen kezelhetővé tegyék. A családi házak esetében ez a feladat a tervezőre, a kivitelezőre és a programozóra hárul.

Vizualizálással kapcsolatos funkciókat gyakorlatilag az első EIB-készülékek bemutatása, 1992 óta kínálnak a gyártók. Természetesen nagyon sokat fejlődött a technika az elmúlt 16 évben, de ma is léteznek egészen egyszerű LCD-kijelzők, amelyek mint vizualizálás használhatók fel (1. ábra). Mára a kínálat olyan mértéket öltött, hogy szinte a választás jelenti a legnagyobb problémát. Az alábbiakban szeretném bemutatni a legfontosabb megoldásokat, irányzatokat. Természetesen a teljesség igénye nélkül.

Az elsőként megjelent készülékek LED-kijelző panelek voltak, melyek hiba- és üzemállapot-jelzések megjelenítésére szolgáltak.

A megjelenítésre, azaz vizualizálásra szolgáló eszközöket gyakorlatilag két csoportra oszthatjuk. Az egyik a hardveres megoldások. Ide tartoznak a különbféle LED- és LCD-kijelzők. Ezek olyan készülékek, amelyek célhardverrel és a nagyon fontos buszcsatolóval rendelkeznek. Ezen készülékek közvetlenül csatlakoznak a KNX/EIB bus-hoz és a bennük futó program paraméterezését az ETS-re (Eib Tool Software) vagy egy, az adott gyártó által kínált célszoftverre lehet elvégezni. Az ilyen készülékek alkalmazása a legelterjedtebb a családi házak esetében.

Inkább nagyobb épületeknél vagy bonyolultabb rendszereknél használják a teljesen szoftveres megoldásokat. Ezek személyi számítógépen futtatott szoftverek. Természetesen ma már különböző operációs rendszerekhez is léteznek megoldások.

LED- és LCD-kijelzők

Ezen vizualizáló készülékeket számos szempont szerint lehet csoportosítani. Itt most a külalakra és a megjelenésre fókuszálva két csoportra bontanám ezeket. Az egyik az ipari kivitel, a másik pedig az igényes megjelenésű és ezért inkább családi házakban, hotelekben használatos kivitelek.

Egy LCD-kijelző, amely már sokkal több információt tud megjeleníteni.

Értelemszerűen az ipari alkalmazásokhoz robosztusabb felépítésű, strapabíró készülékekre van szükség. Ennek megfelelően a dizájn nem játszik olyan fontos szerepet. Az elsőként megjelent készülékek LED kijelző panelek voltak, melyek hiba- és üzemállapot jelzések megjelenítésére szolgáltak. Habár már nem számítanak a legmodernebb megoldások közé, még a mai napig alkalmazzák ezeket, rendkívül megbízhatóak ugyanis és egyszerűen kezelhetők (2. ábra). Számos hazai nagyprojekt esetében alkalmazzák ezeket. Például a győri Audi gyár épületeiben is ilyeneket találunk. Hasonló tudással, de már szöveges megjelenítéssel rendelkeznek az LCD-kijelzők (1. ábra). Az ilyen készülékek rendszerint egy kis kijelzővel és néhány nyomógombbal rendelkeznek. A kijelzőn megjelenített (általában 40 különböző) üzenet, funkció közül kiválasztjuk ki azt, amelyiket ellenőrizni vagy megváltoztatni szeretnénk. Nagyobb tudáshoz már rendszerint nagyobb felület is tartozik. A 3. ábrán láthatunk egy olyan kijelzőt, amely egyrészt sokkal több információt tud megjeleníteni, mint az előzőek (kb. 400 különböző funkciót). Emellett már számos olyan funkcióval is rendelkezik, amik nem tartoznak szorosan a vizualizáláshoz, de nagyon hasznosak lehetnek. Logikai funkciók, időzítések, kapcsolóóra, világítási kép tárolása, határérték-figyelés stb.: ilyen és ezekhez hasonló funkciókat képes ellátni a készülék. Jelenleg a 4. ábrán láthatóhoz hasonló kijelzők számítanak a legkorszerűbbnek, amelyek már érintőképernyővel rendelkeznek és az előbb felsorolt funkciókon túl képesek akár komplex házi mozi vagy éppen multiroom hangosítási rendszereket is kezelni. Rendelkeznek IP-csatlakoztatással, amelyen keresztül az Internet számos lehetősége elérhető és akár e-maileket is fogadhat vagy éppen megjelenítheti a lakóhelyünkre vonatkozó, várható időjárást, a tőzsdei adatokat, vagy éppen a helyi mozi műsorát.

Vannak olyan helyzetek, amikor kényelmi szempontokból nem elegendő a falba süllyesztett kijelzők alkalmazása és kézi vagy hordozható készülékre van szükségünk. Az ilyen készülékek legelterjedtebb fajtája az IR- (és vagy RF-) távirányítók. Ezek lehetnek egyszerű nyomógombosak vagy akár érintőképernyős LCD panelesek is (5. ábra). Tudásukra gyakorlatilag ugyanaz igaz, mint a fenti kijelzőkre. Természetesen kizárólag KNX/EIB készülékek esetén!

Az IR- (és/vagy RF-) távirányítók lehetnek egyszerű nyomógombosak vagy akár érintőképernyős LCD panelesek is

Fontos továbbá megemlíteni a kommunikációt is. Mivel ezek a készülékek nem kapcsolódnak közvetlen vezetékkel a rendszerhez, szükséges, hogy legyen egy olyan pont a rendszerben, amin keresztül az utasítások eljutnak a teljes hálózaton keresztül a többi készülékhez is. A legegyszerűbb az IR- (infavörös) kommunikáció. Hozzá kell azonban tenni azt is, hogy ez a legkényesebb elem is. Hiszen az adónak mindig rá kell „látnia” a vevőre, máskülönben nem működik. Ezért a komolyabb berendezések RF- (rádiófrekvenciás) kapcsolattal is rendelkeznek. Érdemes olyan készüléket választani, amely nem egy gyártó saját kódját használja, hanem valamilyen szabványos kommunikációt (pl. ZigBee, Wifi). Nagyon fontos, hogy a kommunikáció a hordozható kezelő panel és a rendszer között egyirányú: az IR-készülékek szinte mindegyike ilyen, vagy pedig kétirányú. Ha egyirányút választunk, akkor ugyan tudjuk a rendszerünket irányítani, parancsokat kiadni, de mivel visszafelé nincs kommunikáció, le kell mondanunk számos hasznos funkcióról. Ha szeretnénk látni a kijelzőnkön, hogy a kertvilágítás éppen fel van-e kapcsolva, hány fok van a hálószobában vagy éppen az uszoda vegyszerszintjére vagyunk kíváncsiak, akkor mindenképpen kétirányú kapcsolatra van szükségünk. A kijelzőnek képesnek kell lennie a rendszer által közölt információkat fogadni és azokat megjeleníteni, feldolgozni (6. ábra).

Nagyobb rendszereknek szinte elengedhetetlen része egy személyi számítógép és a rajta futtatott vizualizáló program. Elsősorban középületek rendszereiben elterjedt ez a megoldás, de családi ház tulajdonosok is egyre gyakrabban igénylik. Tekintettel arra, hogy a számítógép memóriakapacitása gyakorlatilag határtalan, kizárólag a programon (és természetesen a hozzákapcsolt rendszeren) múlik, hogy mire képes.

Ipari környezetben főleg érintőképernyős kijelzővel egybeépített kompakt számítógépeket alkalmaznak, míg irodaházak, hotelek, bevásárló központok esetében asztali számítógépeket. A szoftverek akár több száz képernyő oldalt is kezelhetnek, így lehetőség van a teljes épület átlátható, könnyen kezelhető vizualizálására.

Képzeljünk el egy hotelt, amelyet KNX/EIB rendszerrel szereltek, és a recepción, illetve a karbantartóknál is számítógépes vizualizáláson keresztül üzemeltetnek. Példánkban a recepción többen is dolgoznak, hiszen 24 órában üzemel a szálloda, és több műszakban dolgoznak az alkalmazottak is. Ezért minden egyes dolgozónak külön belépési kódja van a rendszerbe, amely az adott felhasználóhoz rendelt funkciókat engedi csak használni. Értelemszerűen a szállodaigazgató sokkal több jogosultsággal rendelkezik, mint például egy recepciós. Mivel az egyes dolgozóknak külön felhasználónevük és jelszavuk is van, a rendszer képes a munkaidő nyilvántartásra is. Továbbá, ha egy dolgozó már nincs műszakban, akkor a rendszer nem engedélyezi számára a rendszer használatát.

A recepción dolgozóknak lehetőséget biztosít a vizualizálás arra, hogy az épület külső homlokzati és kertvilágításait, valamint a belső közösségi terek világításait felügyeljék. Magasabb jogokkal rendelkezők akár be is avatkozhatnak. Mivel a rendszer kezeli az épület valamennyi helyiségének a hőmérsékletét is, szintén leolvashatók ezen adatok a monitorról. Megint csak van, aki pusztán ellenőrizheti és van, aki meg is változtathatja az értékeket. A szállodai szobák foglaltságát, üzemállapotát is a szoftveren keresztül lehet ellenőrizni. Mivel a szobák ajtajának nyitását egy KNX/EIB kártyaleolvasó működteti és a szobában is ahhoz, hogy az feszültség alá kerüljön, a kártyát egy KNX/EIB tartóba kell helyezni (hotelkártya-tartó), a recepciós mindig tudja, hogy foglalt-e az adott szoba. Így, ha a vendég elhagyja a szobát, annak világításai lekapcsolnak, illetve a fűtés/hűtés is csökkentett üzemmódra válthat. Ugyanez a kártya nyitja a wellness részleg ajtóit is, amennyiben a vendég igényelte ezeket a szolgáltatásokat is. A vizualizáló szoftver közvetlen kapcsolatban van a szállodában alkalmazott hotelszoftverrel, azzal adatokat cserél. Tehát amikor a vendég megérkezik, a recepciós kitölti a szükséges adatokat a hotel menedzsment szoftverben (pl. Fidelio, Galielleo stb.) és az a háttérben átadja az adatokat a vizualizáló szoftvernek, amely a KNX/EIB rendszeren keresztül informálja azokat az ajtónyitókat, melyeket a vendég kártyájával nyitni lehet majd. Ha esetleg a vendég a szobájában gondol egyet és egy újabb szolgáltatást is szeretne igényelni, akkor elegendő telefonálnia a recepcióra és ott a kért szolgáltatást a számlájához írják, a KNX/EIB rendszer pedig automatikusan értesíti azokat az ajtó nyitókat, melyeknek mostantól hozzáférést kell biztosítaniuk a vendég számára. Mindezt akár úgy is lehet intézni, hogy a recepciósnak hozzá sem kell nyúlnia a vizualizáló szoftverünkhöz, hiszen az a háttérben is futhat és a hotel menedzsment szoftverrel való kapcsolatán keresztül megkapja a szükséges adatokat.

A recepcióról az uszoda vízhőmérsékletét és a vegyszerszintet is ellenőrizhetjük. Természetesen nem várható el egyetlen alkalmazottól sem, hogy mindent saját maga kezeljen, ezért a vizualizáló szoftver előre programozott utasításokat végez, folyamatosan figyeli az üzem- és hibaállapotokat, és ezeknek megfelelően automatikusan üzemelteti az egész épület valamennyi elektromos és gépészeti berendezését.

A karbantartók helyiségében lévő vizualizálás azonban eltér a recepción találhatóétól, hiszen a karbantartóknak egészen más feladatuk van. Nekik nem kell a kártyás beléptetéssel vagy éppen a szoba foglaltsággal bajlódniuk, sokkal inkább a kazánház, az uszodagépészet vagy éppen a klimatizáláshoz használt folyadékhűtők felügyelete és megfelelő működtetése a feladatuk. Itt a képernyőoldalakon nem az épület szintjeinek, az étteremnek vagy éppen a wellness részlegnek az alaprajza, hanem az elektromos kapcsolószekrények és a gépészeti rendszerek kapcsolási rajzai láthatók. Például a szellőztető rendszerhez tartozó képernyőoldalon a különböző zsaluk, ventillátorok, szűrők üzem- és hibaállapotai jelennek meg. A szoftver képes teljesen automatikusan is működni, de lehetőséget is biztosít a kezelőszemélyzet beavatkozására.

A jelenleg kapható legkorszerűbb kijelző.

A KNX/EIB rendszer méri a villamos energia felhasználást, a víz-, gázfogyasztást. Ezek pillanatnyi és historikus adatait a vizualizáló szoftver jeleníti meg, dolgozza fel. Az energetikus minden olyan adatot lekérdezhet, akár évekre visszamenőleg is, amelyek szükségesek az optimális energiafelhasználás kialakításához. A szoftver komplex energia menedzsmentet is elvégezhet. A lekötött villamos teljesítményhez optimalizálja a mindenkori fogyasztást. Túllépés esetén az előre beállított prioritás szerint lekapcsolja az egyes fogyasztókat, majd lehetőség szerint sorra visszakapcsolja azokat.

Természetesen ezek a vizualizáló szoftverek ennél sokkal többet tudnak, de ez a kis példa talán jól szemlélteti a legfontosabb funkciókat, amelyekre alkalmazzák ezeket.

IP Control webszerver KNX/EIB- és IP-kapcsolattal

Családi házak komplex vizualizálási feladatának ellátására a következő készülék lehet a megoldás. Az informatika rohamos fejlődése nem hagyta érintetlenül a KNX/EIB rendszert sem. A 7. ábrán látható készülék egy IP Control, ami gyakorlatilag egy web szerver KNX/EIB- és IP-kapcsolattal. Ha a házban van számítógép hálózat, akkor ahhoz csatlakoztatva az IP Control készüléket a rendszer bármely számítógépéről elérhetővé válik a web szerveren keresztül a KNX/EIB rendszer, illetve annak valamennyi funkciója. A számítógépen nem kell semmilyen speciális szoftvert futtatni, egyszerűen elegendő egy hétköznapi web böngésző (pl. Internet Explorer, Mozzila, Opera stb.). A vizualizálás képei a készülékben vannak tárolva. Tehát a számítógép hálózat valamennyi pontjáról ugyanazt a felületet látjuk. Természetesen, ha a hálózatunk csatlakozik az Internethez, akkor ez a vizualizálás a világhálón keresztül bárhonnan elérhető. Így a vizualizálással együtt a távfelügyeletet is megoldhatjuk. De ez már egy másik témakör része, melyet egy későbbi lapszámban részletesebben tárgyalunk majd.

KNX


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem