Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Biztonságtechnika

Biztonságtechnika a monitoron

2008. március 1. | Ledneczki László |  3475 | |

Az alábbi tartalom archív, 13 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Hatalmas lépésekben fejlődő világunkban nagy szükség van értékeink megfelelő biztonságára. Sajnos nem áll módunkban állandóan azt figyelni, hogy autónk, lakásunk vagy értékeink körül aktuálisan milyen környezet uralkodik és milyen veszélyforrások lép...

Hatalmas lépésekben fejlődő világunkban nagy szükség van értékeink megfelelő biztonságára. Sajnos nem áll módunkban állandóan azt figyelni, hogy autónk, lakásunk vagy értékeink körül aktuálisan milyen környezet uralkodik és milyen veszélyforrások léphetnek fel. Ilyen helyzetben célszerűnek bizonyulhat egy olyan összetett eszköz, amely a bekövetkezett eseménykor azonnal riaszt bennünket, bármikor kéznél van, könynyen és egyszerűen kezelhető.


A választás a számítógépre esett. A számítógép, ami már szinte életünk részévé vált a munkahelyen és az otthonunkban, ami akár egy kávézóban is megtalálható. Mindig hozzáférhetünk, bármikor képesek vagyunk megnézni rajta valamit, ha a készülék internetkapcsolattal rendelkezik.

Már könnyen össze is állhat a kép. Adva van egy riasztórendszer és adva van egy számítógép. A két eszközt csak össze kell kötni, és nyugodtan hátradőlhetünk: a védelem irányítása már a kezünkben van. Az összeköttetés akár rádiófrekvencián, akár vezetékes hálózaton működőképes, egy fontos elem azonban még hiányzik: ez az átviteli egység, amely képes a folyamatos jeltovábbításra. Az átviteli eszköz lehet modem, lehet egy GSM-kommunikátor, de akár a mobiltelefon is használható erre a célra, vagy egy ún. pager.

A legegyszerűbb eszközök közé tartozik az említett pager. Ez egy olyan átjelző készülék, amely rádióhullámokon keresztül sugározza le a jeleit. Az adó a riasztórendszer részét képezi, a vevő mindig a tulajdonosnál van: mérete kicsi, elfér akár egy zsebben is. Riasztási eseménykor az adó nagy teljesítményű jelei több mint 3 kilométer távolságban is képesek eljutni a vevőhöz, és így értesíthet minket.

Ezeket az eszközöket általában gépkocsik védelmére használják, üzemeltetésükhöz nem kell engedély, fogyasztásuk kicsi, tehát kiválóak például akkumulátoros eszközök védelmére. Számos más funkció is integrálható beléjük, például utastér-hőmérséklet mérése és továbbítása stb.

Mobiltelefont, mint kommunikációs eszközt mindenki fogott már a kezébe. Talán nem sokan ismerik úgy, mint ki-válóan alkalmazható riasztórendszer- kiegészítő. Nagy előnye az, hogy a GSM-hálózat lefedettsége az egész országra kiterjed, akár külföldön is tartózkodhatunk: a jel képes eljutni hozzánk. Akár telefonhívással, akár szöveges üzenettel tudja a védelmi rendszer közölni a rendkívüli eseményt, például a betörést. Itt nincsenek korlátok, mint a pager esetében, az információ továbbítását itt a kiépített GSM-hálózat biztosítja.

A legnépszerűbb és a legösszetettebb védelmi eszköz maga a számítógép az internet-kapcsolattal. Egy kamera képét szinte azonnal meg tudjuk tekinteni - földrajzi korlátok nélkül. A világháló biztosította kapcsolat által kaphatunk e-mailt, üzenetet a telefonunkra vagy akár egyenesen a rendőrségre.

A potenciális alkalmazások közül ki kell emelni a számítógépes video-megfigyelő rendszert. A védett objektum köré kamerákat helyeznek el, amelyek videojeleit egy számítógép rögzíti. Ha ebbe a gépbe egy hálózati kártyát helyezünk, akkor a számítógép egy megfelelő program segítségével képes a felvett képet vagy videofájlt az interneten keresztül eljuttatni hozzánk. Továbbá az egyik legáltalánosabb információs-csatorna az e-mail, az elektronikus levelezés. A program feltölti az e-mail fiókunkba a felvételeket, és egy bárhol elhelyezkedő számítógépen (mely kapcsolatban van az internettel) a feltöltött adatok megnyithatók.

Ki kell azonban emelni, hogy sajnos egy általános paraméterekkel rendelkező családi ház internet alapú védelme jelenleg jelentős költségeket emészt fel. Egy számítógép és a kamerák folyamatos üzemeltetése elérheti a 150-250 W teljesítményt is, ami egy riasztórendszer 10-25 W teljesítményéhez képest kiemelkedően számottevő. A tetemes villanyszámlák mellett a folyamatos karbantartás is fontos szerepet játszik egy ilyen rendszer üzemeltetésekor, ami szintén további kiadásokat feltételez.

A biztonságtechnikai gyártócégek figyelembe vették ezeket a problémákat, és megalkották az ún. IP-kamerát. Az IP-kamerák sok fajtája létezik már a világon: a legtöbb típusnál már a BNC-csatlakozó is eltűnt a készülékek hátuljáról, helyette egy UTP-aljzat kerül felszerelésre. Az IP-kamera nem más, mint egy hagyományos kamera és egy hálózati kártya együttese. Némelyik típus saját operációs rendszerrel is rendelkezik, amelyet külső számítógépről lehet felprogramozni a hálózaton keresztül.

Sajátos nehézségeket képesek megoldani, egyes típusok belső mozgásérzékelési szoftvert is tartalmaznak, képesek e-mailt, fényképet küldeni, aktiválhatják a riasztórendszert stb. Alacsony fogyasztásuk és magas tudásuk a bekerülési árral szemben előnyt jelent, könnyen telepíthetők és a használatuk is egyszerű. A számos előny mellett globális hálózatokon is megállják a helyüket, akár összetett rendszerekben is üzemeltethetők.

Egy kialakított rendszer egyszerűen bővíthető, illetve áttelepíthető. A már meglévő hálózatot pedig egyszerűen áttervezhetjük, akár saját magunk is beállíthatjuk például az IP-kamerákat. A beállításhoz egy szervergépet kell biztosítani, amely ugyanúgy, mint a kamerák, egy IP-hálózaton keresztül tartja a kapcsolatot velük. A kamerák bármikor áttelepíthetők egy másik objektum megfigyelésére, ehhez a hálózati beállításokat nem kell módosítanunk.

Ki kell emelni, hogy különböző felhasználói jogosultságokat rendelhetünk az eszközökhöz, amelyeket egy kliens- program segítségével jeleníthetünk meg. A "kliensprogram" egy olyan program, mely személyre szabható funkciókat tartalmaz. A funkciókat a szervergépről futtatott szoftverrel lehet beállítani. Az áttekinthetőség érdekében vegyünk egy példát! Egy egyszerű telephelyen tizenhat IP-kamerát szereltek fel, melyet egy kliensszoftveren lehet megfigyelni. Ezt egy biztonsági őr figyeli. A rögzítést a szomszédos városban található szervergép végzi. A szerver szoftvere képes felülbírálni a kliens- gépet, akár meghatározható az is, hogy melyik kamerák képei jelenjenek meg a monitoron aktuálisan. Az eszköz rendkívül gyors. A feladat végrehajtása szinte azonnal megtörténik, a távolság egyáltalán nem képez akadályt.

Hozzá kell azonban tenni a fentiekhez azt is, hogy a számítógépes védelmi rendszer nem csak a kamerás megfigyelőrendszerre épül. Vannak már IP alapú riasztórendszerek, beléptető rendszerek, valamint ezek kombinációi is rendelkezésre állnak. Mindez azt jelenti, hogy egy épület felügyeletét távolról is meg lehet valósítani. A beléptető rendszerrel különböző felhasználói jogosultságokat lehet beállítani, legyen az kártyaolvasó, ujjlenyomat-olvasó stb.

Egy ilyen rendszerben minden esemény regisztrálásra kerül, a belépés időpontja, helye, sőt még az is, ha valaki illetéktelenül használja a beléptető rendszert. Egy összetettebb, IP-alapú rendszer kiépítése azonban jelentősebb felkészültséget igényel. A rendszert nem csak kiépíteni nehéz, hanem használni is. Így a rendszer megbízható, hatékony működésének alapvető feltétele az, hogy átlátható legyen, ezért a tervezése gondos munkát igényel. Alapvető, hogy célszerű az alkalmazásokat elválasztani, tehát külön számítógépre telepíteni a video-megfigyelő szoftvert és a beléptető rendszert vezérlő szoftvert, mert ha valami hiba történik, és az egyik számítógép leáll, akkor így elkerülhető a lementett adatmennyiség elvesztése.

A biztonsági mentésekről se feledkezzünk meg: fontos adatok mehetnek tönkre a tápfeszültség kimaradásakor, túlfeszültség kiváltotta problémák megjelenésekor. A számítógépek tápegysége képes a hálózati zavarokat megszűrni, viszont az áram- kimaradás okozta felszültségingadozásokat nem képes elhárítani. A megfelelő szünetmentes tápegységekkel biztosítható a rendszer folyamatos működése. A létesítés során a megfelelő méretezés és tesztelés nem maradhat el, mert a későbbiekben, a folyamatos üzem során fontos adatok veszhetnek kárba.

Noha a rendszert meg kell védeni a túlfeszültségektől, zárlatoktól, ellenben a legnagyobb ellenség kétségkívül az internetről támadó vírusok sorozata. Ennek megfelelően elengedhetetlennek bizonyul a vírusok elleni szoftveres és hardveres védelem, amely ezeket a kártokozó programokat kiszűri.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem