Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Számítástechnika

Hogyan készítsünk saját honlapot?

2008/7-8. lapszám | Szilágyi László |  4102 |

Figylem! Ez a cikk 14 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Számítástechnikai rovatunk aktuális számában elsősorban azoknak a villanyszereléssel foglalkozó szakembereknek kívánunk segítséget nyújtani, akik még nem rendelkeznek saját honlappal, de arra törekednek, hogy az Internet által még több ügyfelet tudjanak megszólítani.

Mára nagyon sok vállalkozás ér el új ügyfélkört az Internet segítségével. Ha valaki keres egy szakembert, eszébe sem jut elővenni a többkilós szaknévsort, mivel sokkal gyorsabb és kényelmesebb rákeresni a világhálón. Már az idősebb generáció is eljutott oda, hogy felismerje ennek fontosságát és nem egyszer hallottam már „az unokám találta Önöket az Interneten” kijelentést. Ne is szaporítsuk a szót, mindannyian látjuk, hogy erre bizony szükség van. Na, de hogyan is kezdjek neki? Kit bízzak meg? Mennyibe fog ez nekem kerülni?

A lehetőségek tárháza végtelen, de első lépésként látogassunk el a www.infobau.hu oldalra. Itt bemutathatjuk vállalkozásunkat és néhány perces regisztrációval már fel is kerültünk egy országos mesterajánlóba, ráadásul díjmentesen. Az ingyenes regisztráció arra ad lehetőséget, hogy több ezer villanyszereléssel foglalkozó vállalat mellett a mi elérhetőségeink is megjelenjenek egy építőipari adatbázisban. Sokkal komolyabb megjelenésre nyílik azonban lehetőség a részletes cégbemutató oldal aktiválása esetén, amikor is külön oldalt kapunk és ide szinte korlátlan mennyiségű adatot tudunk feltölteni: ezen túlmenően saját aldomain névre (ez egy olyan cím, amivel azonnal meg lehet a mi oldalunkat találni) is szert tehetünk. Ez gyakorlatilag egy honlapnak felel meg, amit saját magunk tudunk szerkeszteni, webszerkesztői képzettség nélkül. Nincs hatalmas programozói díj, nincs csatlakozási díj, csupán bruttó 1250 Ft-os havidíj (a Villanyszerelők Lapja előfizetői részére kiemelt árkedvezménnyel 990Ft-ért megrendelhető a szolgáltatás).

Nézzük meg lépésről lépésre, hogyan tudjuk magunkat regisztrálni az oldalon. (Ha nincs még Internet-elérhetőségünk, akkor sem kell elkeseredni, mert telefonon keresztül is lehet regisztrálni a 06-20-557-6871-es mobilszámon. Ugyanezen az elérhetőségen kérhetünk bővebb információkat az oldalról.

Cégbemutatás létrehozása (ingyenes)

Lépjünk be a www.infobau.hu oldalra. A „Céginfó” menüpont alatt, a bal oldalon kattintsunk az „új cég regisztrálása” feliratra! Válasszuk ki, hogy melyik iparágban tevékenykedünk. Jelenleg két választási lehetőség van, az épületgépészet és a villanyszerelés. Válasszuk értelemszerűen a villanyszerelést!

A kategóriák alatt kell bejelölnünk, hogy kivitelezéssel, tervezéssel, gyártással vagy kereskedelemmel foglalkozunk. Amennyiben a kivitelezést választjuk, cégbemutatónk automatikusan bekerül egy mesterajánlóba, ami elsősorban a végfelhasználók részére nyújt hasznos információkat, történetesen ha szerelőre van szükség.

A kategória kiválasztása után szabad szavas mezők jönnek elő, ahova nekünk kell beírni a megfelelő adatokat. Az űrlap itt két részre oszlik. Az első szakaszban kell kitölteni a kapcsolattartó személy adatait. Később ez a felhasználó lesz jogosult az oldal szolgáltatásinak igénybevételére és a cégadatok módosítására. Ha egyéni vállalkozásról beszélünk, akkor nyilván ezek az adatok ismétlődni fognak a következő szakaszban található „Cégadatok” mezőiben. A csillaggal jelölt adatok kitöltése kötelező, e nélkül nem érvényes a regisztráció, de érdemes az összes mezőt kitölteni, hogy teljes képet adjunk vállalkozásunkról. A kapcsolattartó adatmezői: név, beosztás, telefonszám, e-mail cím.

Az alap cégadatok mezői: Cégnév, székhely, telephely, telefon, fax, e-mail. A honlapcím menüpont kitöltésére nyilván csak annak van szüksége, aki rendelkezik már meglévő honlappal. Az éves nettó árbevétel és a foglalkoztatottak száma kitöltésénél érdemes a legfrissebb adatokat megadni. A fő tevékenységi kör mezőbe írjuk be a ránk legjellemzőbb, legáltalánosabb területet. Nem kell feltétlenül a cégkivonatban feltüntetett tevékenységet beírni, ha a valóságban ettől némiképp eltér a munkánk.

Talán az egyik legfontosabb mező a referenciák felsorolása. Itt adhatjuk meg, hogy milyen jellegű munkáink voltak korábban. Érdemes legalább 3-at felsorolni. Ha nincs kiemelkedő, ismert közintézmény, akkor írjuk le azt, hogy milyen típusú munkákat végeztünk el eddig. Ez alapján azok, akik keresgélnek majd az adatbázisban, reális képet fognak arról kapni, hogy milyen feladatokkal érdemes minket keresni. Nem éri meg olyan referenciákat beírni, melyek nem fedik a valóságot, mert a szakmában ez gyorsan kiderül, ráadásul nem a számunkra megfelelő megkereséseket fogjuk kapni. Ezt a mezőt feltétlenül töltsük ki!

Kattintsunk a „Regisztráció” gombra!

Miután sikeresen megadtuk alapadatainkat, a munkánk javát már el is végeztük. Az oldal szerkesztői arra törekednek, hogy az oldalon tényleg csak valós vállalkozások jelenjenek meg és ezért minden céget, amely regisztrálásra kerül, egyesével megvizsgálnak, majd egy hitelesítő e-mailt küldenek a kapcsolattartó címére, amennyiben az adatokat rendben találták. Ha megkaptuk ezt az e-mailt, a benne található hivatkozásra kattintva létrehozhatjuk azt a jelszavunkat, amivel később tovább bővíthetjük oldalunkat. A linkre kattintva egy új űrlapra kerülünk, ahol megadjuk az e-mail címünket, a levélben található ideiglenes jelszavunkat és az általunk szabadon választott titkos jelszót.

Kész is vagyunk a cégbemutatásunk ingyenes regisztrációjával, mostantól a megadott jelszavunkkal és e-mail címünkkel beléphetünk a kezdőoldalon található regisztrációnál és megjelenik egy „Adminisztráció” felirat, amire kattintva bármikor módosíthatjuk adatainkat és újabb szolgáltatásokat vehetünk igénybe.

Saját weboldal létrehozása (havidíj ellenében)

Ha még nem rendelkezünk saját honlappal, akkor itt a remek lehetőség, hogy kipróbáljuk az Internet által nyújtott előnyöket. Az előző, alapvető cégregisztráció arra elegendő, hogy minket is megtaláljanak a sok vállalkozó között, de ha szeretnénk egy saját, közvetlen elérhetőséget, ahol csak rólunk van szó, akkor válasszuk ezt az opciót. Az adminisztráció feliratra kattintva előugrik egy egyedi fejléc, ahol a saját megjelenéseinket tudjuk fejleszteni. A cégadatok menüpontban az alap-regisztrációnál jóval több adatmezőt tölthetünk ki és még fényképeket is feltölthetünk. A részletes cégadatok extra mezői: alapítás éve, ügyvezető neve, iso-minősítés és a legjelentősebb, a cég bemutatása.

A „cég bemutatása” adatmezőben korlátlan terjedelemben írhatunk magunkról. Fel lehet tüntetni egy teljes szakmai önéletrajzot, le lehet írni eddigi pályafutásunkat, cégünk céljait, illetve megismertethetjük az érdeklődőkkel az üzletpolitikánkat. Érdemes minden olyan információt megadni, ami fontos lehet jövőbeli megrendelőink részére. Itt kitérhetünk részletesebben is referenciáink bemutatására vagy írhatunk speciális szaktevékenységeikről.

A szöveges információk mellett érdemes fényképekkel színesítenünk oldalunkat, mert sokkal hatásosabb és érdekesebb lesz cégismertetőnk. Feltölthetünk céglogót, fényképet az ügyvezetőről (nyilván egyéni vállalkozás esetén saját magunkról), a telephelyünkről, illetve referenciáinkról. Figyeljünk arra, hogy a feltöltött képek mérete ne haladja meg a 40 kb-ot, és ha szükséges, kicsinyítsük le felvitel előtt a fájlokat.

Ha felvittük az adatokat, ezek még nem jelennek meg automatikusan: előbb meg kell rendelni a szolgáltatást, amit e-mailben az info@infobau.hu e-mail címre kell elküldeni.

A havidíj befizetése után az oldal aktívvá válik, és kapunk egy közvetlen aldomain címet a saját lapunkhoz, amit már el is kezdhetünk kommunikálni. Hiszen aki ezt írja be a böngésző programjába, az rögtön a mi oldalunkra jut el. Van arra is lehetőség, hogy teljesen egyedi domain nevet válasszunk ki és azt irányítsuk rá a lapunkra. Ebben az esetben nem kerül az infobau szó a címünkbe. Ebben az esetben a szolgáltatás díja emelkedik a domain regisztráció díjával, ami havi szinten 250 Ft pluszköltséget jelent.

Gyakorlatilag el is készült a honlapunk, akár egyetlen nap alatt. Az infobau.hu azonban még sok hasznos szolgáltatást is rejteget. Most elsősorban az alap, ingyenes regisztráció és a saját weboldal létrehozásának bemutatása volt a cél, de azok, akik szeretnék még hatékonyabbá tenni internetes megjelenésüket, számos extra opció közül választhatnak. Ilyen például az álláshirdetés, a saját szakcikk, a céges esemény vagy a közvélemény-kutatás. Nyilvánvaló, hogy minél több szolgáltatást veszünk igénybe, annál nagyobb lesz a találati arányunk az Interneten, mert több helyről is eljuthatnak az érdeklődők oldalunkra.

Ha már beleléptünk ebbe a szerteágazó internetes világba, akkor járjunk benne nyitott szemmel és használjuk ki az előnyeit. Jó internetezést kívánok!