Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Számítástechnika

Henpas

2005/3. lapszám | Háncs László |  7620 |

Figylem! Ez a cikk 17 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az elektromos kivitelezők, villanyszerelők mindennapi munkájuk során rengeteg időt fordítanak egy adott műszaki probléma megoldásakor arra, hogy milyen eszközökkel, anyagokból építsenek fel egy villamos berendezést. Sokszor a jól bevált és általuk már jól ismert villanyszerelési anyagokat választják nem is sejtve, hogy esetleg a piacon már sokkal korszerűbb és megbízhatóbb anyagok is jelen vannak. A naprakész információk nagyon fontosak és hasznosak egy megfelelő műszaki színvonalú munka elnyeréséhez és kivitelezéséhez.

A villamos elosztó és installációs rendszereket forgalmazó Hensel Hungária Kft. a saját termékek megfelelő színvonalú bemutatását évek óta már hagyományként végzi. A magyar nyelvű színes katalógusok biztosítása, kiállítások, előadások és szakszemináriumok szervezése fontos része a villanyszerelők és kivitelezők tájékoztatásának. Ezen információs anyagok további bővítéseként a cég vezetése az egyszerű kezelhetőség, jó átláthatóság és lényegre törő műszaki információk megjelenítése jegyében kifejlesztette a HENPAS-K célorientált elektronikus katalógus-, és a HENPAS-P tervezőprogramot. A programok eredetileg német nyelvűek, de a cég elkészítette a magyarosított változatukat is.

A Windows alapú szoftver alapvetően két főrészből áll: Katalógus- és rajzoló CAD modul. A katalógus modul felöleli a KV, DK, VK, Mi, VT , MC és SAS típusú elosztók és azok kiegészítőinek teljes termék skáláját. A program indulásakor már segítséget ad az alkalmazandó rendszer kiválasztásához, azok műszaki jellemzői (pl. áramérték, védettség) alapján.

A kiválasztott rendszerbe történő belépés után a Műszaki választék ablakban, szöveges formában a logikusan felépített katalógus fő- és alcsoportjain keresztül juthatunk el a keresett elemig. A kiválasztott termékről azonnal minden lényeges információ rendelkezésre áll: típus, megnevezés, aktuális listás nettó ár, műszaki tartalom. A szöveges technikai leírás mellett a termékről készült fényképet is láthatjuk. A képre kattintva ez nagyított formában is megjelenik.

A „Rajz készlet” nyomógomb használatával a kiválasztott termék beépítési és körvonal rajzait, valamint a rajzoláskor használt terv szimbólumait tekinthetjük meg.

Az ablak jobb oldali részén lévő „Darabjegyzékhez...” felirat alatti gombok segítségével egy darabjegyzékbe illeszthetjük be a kiválasztott termékeket, de erről később bővebben szólunk.

Tehát ebben az egy ablakban pár klikkelléssel minden lényeges információt megkaphatunk a keresett termékről. A program készítői nem elégedtek meg ennyivel és a nyomtatott katalógusban történő „lapozgatás” élményét megtartva átléphetünk a „Képes-kereső” ablakba, ahol a termékekről készült fotók segítségével választhatjuk ki a nekünk megfelelőt.

Ez az ablak olyan, mint egy jól rendszerezett fotóalbum. Ha keresgélés közben megállunk egy pillanatra az egér kurzorral a termék fotóján, akkor megjelenik szöveges formában a termék típusa és megnevezése egy felugró ablakban. Itt is, mint a Műszaki választék ablakban a kiválasztott terméket a jobb oldalon található szerkesztő gombok segítségével a darabjegyzékünkbe illeszthetjük. Ha darabjegyzékbe történő felvétel előtt kíváncsiak vagyunk a kiválasztott termék egyéb paramétereire úgy semmi gond, mert a kiválasztás után a „Műszaki választék” fülre kattintva, visszatérve a szöveges katalógus részbe, automatikusan a keresett termék adatai jelennek meg, ahol megfelelő „mérlegelés” után szintén felvehetjük a már ismert módon a darabjegyzékünkbe.

Ha az elektronikus katalógusunk lapozgatása közben más termékcsoportba szeretnénk áttérni, mint amit a belépéskor kiválasztottunk, akkor válasszuk a „Rendszer csere” feliratú lenyíló fület. A megjelenő ablakban kiválaszthatjuk az új termék csoportot, amibe át szeretnénk térni. Ha viszont egy terméket keresünk, de nem tudjuk hol, akkor válasszuk ki a „Kereső” feliratú fület. A megjelenő ablakba csak beírjuk a keresett termék típusát vagy a 13 számjegyű vonalkód azonosítóját (EAN kód) és az azonosított terméknek megfelelően a program automatikusan a Műszaki választék ablakban megjeleníti azt.

És most térjünk át a „Darabjegyzék” feliratú ablakba. Itt már láthatjuk azokat a termékeket, amiket a „Műszaki választék”-ban, illetve a „Képes-kereső”-ben kiválasztottunk és megfelelő darabszámmal a jegyzékünkbe felvettünk.

Az így elkészült árazott lista a szerkesztő funkció gombok segítségével szerkeszthető (sor törlése és beszúrása). A darabjegyzék „Mentés” után kinyomtatható, így akár rendelésként elfaxolhatjuk a villamossági kereskedőnknek. Listánkba a termékekhez kézzel is írhatunk be egyéb tételeket, mint pl. munkadíj vagy más termékek árait, és így listánk árajánlatként is funkcionálhat.

Az elektronikus katalógusunk kezelése egyszerű és minden fontos információt tartalmaz, amihez mindennapi munkánk során szükség lehet. További előnye a nyomtatott katalógusokkal szemben, hogy nem foglal helyet a polcunkon és fiókunkban, amelyekről sokszor nem is tudjuk, hogy aktuális-e még. Az elektronikus katalógusunkat frissíthetjük az internetről úgy, hogy az addig elkészült árajánlataink nem vesznek el!

Ha az árajánlat mellé kiviteli rajzokat is akarunk készíteni, úgy semmi gond, mert a programmal ezt is el tudjuk végezni.

Katalógus modulból a „Rajzolás” legördülő menüjéből léphetünk át a rajzoló modulba. A legördülő menüből kiválaszthatjuk, hogy felépítési rajzot vagy villamos kapcsolási rajzot, azon belül áramútast vagy többfázisút kívánunk-e készíteni. A rajzoló modul nyitó ablaka egy adatlap, ahol a tervünk adatait ellenőrizhetjük és kiválaszthatjuk a rajzlap méretét és helyzetét, valamint a rajzolás méretarányát.

A rajzoló program legördülő menüpontjai a rajzoláshoz szükséges legalapvetőbb funkciókat tartalmazzák.

  • Fájlkezelés: Mentés, nyomtatás, nyomtató beállítás, stb.
  • Kidolgozás: Képek beszúrása és mentése akár dxf kiterjesztésű fájlként is. Ennek segítségével tudjuk saját rajzszimbólumainkat elmenteni.
  • Nézet: Képnagyítás, kicsinyítés, stb.
  • Rajzol: Egyszerű idomok vonal, kör, téglalap, stb rajzolása.
  • Alakít: Nyújtás, tükrözés, eltolás, stb.
  • Eszközök: Rajzolást segítő funkciók
  • Mérés: A felépítési rajzunk méretarányosan készül, ezért azokat méretezéssel is el tudjuk látni. Ezt a program automatikusan számolja és jeleníti meg.
  • Beállítások: Itt a funkciók működéseinek alap beállításai találhatók meg
  • Súgó: A program használatához szükséges fontos információkat találhatjuk itt meg
  • Hensel: Ez az a menü pont, amin keresztül át tudunk térni a program katalógus moduljába. A „Lista hozást” választva a már korábban elkészült darabjegyzékünk elemeit tudjuk egyesével átemelni a rajzunkba. „Szimbólum be” menü pont alatt a katalógusból közvetlenül tudunk termék rajzot behívni. A szimbólumok elhelyezése a rajzon az egér segítségével nagyon egyszerűen történik. Az elemek egymás mellé történő illesztésére sem kell nagy gondot fordítanunk, mert a rajzlapon lévő raszter osztásnak megfelelően automatikusan helyére tudjuk helyezni a rajz szimbólumunkat.

Ha kapcsolási rajzot készítünk, akkor a katalógus modul „Inst.k” (Installációs készülékek) menüpontja alól érhetjük el azokat a készülékeket, amelyek nem Hensel termékek, de rajzoláshoz nélkülönözhetetlenek. Ilyenek pl. kismegszakítók, mágneskapcsolók, áramvédőkapcsolók, sorkapcsok, stb. Külön kérésünkre a program ezek elemeket automatikusan számozott tervjellel látja el.

A kész rajzaink elmenthetők és nyomtathatók. És itt jön a program másik zsenialítása. Amikor visszatérünk rajzolások után a katalógus modulba lévő darabjegyzékünkhöz, annak tartalmát hozzá kell igazítanunk a kész, végleges rajzainkhoz. Semmi gond, mert kérésünkre a program automatikusan elvégzi ezt. Válasszuk a „Lista rendezése” funkciót. A program végig nézi rajzainkat és az ott található új elemeket egy listában, felajánlja a darabjegyzékünkbe történő átvételre. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a darabjegyzékünk mindig „szinkronba” legyen a rajzainkkal. A végleges darabjegyzék szintén elmenthető és nyomtatható.

Mint láthatjuk a program felépítése és használata igen egyszerű. Nincsenek trükkök, bonyolult billentyű kombinációk.

A program ingyenes változata a HENPAS-K, ami tartalmazza a teljes katalógusunkat és a rajzoló modul DEMO verzióját. A program teljes verziója a HENPAS-P, amelyért egy csekély összegért juthatnak hozzá. Mind két programot megrendelheti villamos nagykereskedőinken keresztül vagy forduljanak közvetlenül a céghez. A kért programokat postán küldik el az érdeklődőknek. Jó munkát !

Szoftver