Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Napfény nélkül nő a saláta

Beltéri növénytermesztés LED-technológiával

2021. július 13. | VL online |  475 |

Napfény nélkül nő a saláta

A svéd ipar az acélgyártástól az ipari robotokon át az autógyártásig mindig is élen járt az innováció terén. A svédországi kisvárosban, Tibroban, egy helyivállalat épp most kezdett bele a saláta teljesen automatizált, nagyüzemi, beltéri termesztésébe.

2017 elején két fiatal vállalkozó elhatározta, hogy egy garázsban, függőleges termesztési technológiával, LED megvilágítás mellett, salátát fog termelni. 2018 februárjában sikeres pályázatot nyújtottak be egy régi bútorgyárra, amelyben megkezdték a saláta kísérleti termesztését. 2020-ban elkezdték a gyár teljes felújítását, majd 2021 elejére használatba vették a gyár egész, 7000 négyzetméteres területét. Időközben az alkalmazottak létszámát 10-ről 60 főre növelték.

A saláták a mennyezethez erősített állványzatról lelógó csövekben fejlődnek. A növényeket rózsaszín fényt adó LED-lámpák világítják meg, amelyek fénytechnikia paraméterei úgy vannak meghatározva, hogy garantálható legyen a salátalevelek folyamatos növekedése, roppanóssága és kiváló íze.

Az üzem és a termesztési folyamatok, a vetéstől a termékek csomagolásáig teljes mértékben automatizáltak. A gazdaság várhatóan havonta 60 tonna salátát termel majd a fogyasztók számára.

A vertikális termesztés fenntartható, és számos szempontból költséghatékony. A termények előállítása helyben történik, a szállítási távolságok rövidek, az élelmiszerveszteség mértéke minimális, a vizet újrahasznosítják, és nincs szükség növényvédőszerekre. Azonban ez a termesztéstechnológia nagyon áramigényes. Az üzem meglévő villamosenergia-rendszere nem felelt meg az új gazdálkodási céloknak, ezért a cégnek villamosinfrastruktúra-fejlesztést kellett végrehajtania. 

A saláta beltéri termesztéséhez nagyon sok villamos energiára van szükség, mivel a növények a nap közel 24 órájában erős megvilágítást igényelnek. A növények sikeres termesztéséhez állandóan kiegyensúlyozott beltéri hőmérsékletre és állandó páratartalomra van szükség, és ezen követelmények teljesítése szintén rendkívül energiaigényes.

A Ljusgårda üzem korszerűsítéséhez magas szintű megbízhatóságot és személyes védelmet garantáló termékekre volt szükség, azonban az üzemben a rendelkezésre álló hely erősen korlátozott volt. Ezen igények figyelembevételével az ABB egy kompakt megoldást tervezett, amely SafeRing Air / SafePlus Air középfeszültségű kapcsolóberendezéseket, betápol-dali védelmet biztosító Relion® 611 sorozatú védőreléket, valamint Emax 2 megszakítókkal szerelt MNS 3.0 kisfeszültségű elosztóberendezéseket és új transzformátorokat foglalt magába. Az új megoldással a kertészet nagyobb, gyorsabban növekvő, jobb minőségű növényeket termeszthetnek a lehető legalacsonyabb költséggel.

ÉrdekességLEDTechnológia