Villanyszerelők Lapja

Most dinamó vagy generátor?

2017. május 3. | VL online |  10 330 | |

Most dinamó vagy generátor?

Bizony, a két eszköz jelentősen eltér egymástól, attól függetlenül, hogy mindkettőt áram termelésére használjuk. Mi tehát a különbség, és a bicikli áramfejlesztésére mit használunk?

A dinamó mechanikai energiából egyenáramút, míg a generátor váltóáramú villamos energiát állít elő. Ez az egyik alapvető különbség, de mindkét szerkezet a mozgási indukció fizikai jelenségét használja fel, ha erős mágneses térben villamos vezető mozog, a mágneses erővonalak metszésének hatására feszültség indukálódik. A dinamó esetében az állórész vastest szolgál állandó elektromágnesként, és a forgórész tekercsein indukálódik a feszültség, melyet a kommutátorra vezetnek ki, és szénkefék segítségével jut el a dinamó kivezetéséhez.

A generátor esetén az elektromágnes a forgórészen van, ahová csúszógyűrűk segítségével vezetik be a gerjesztő áramot, a feszültség az állórész tekercseinek vezetőin indukálódik.  Mindkét esetben használhatunk állandó mágneseket is, azonban a nagyobb teljesítmény, nagyobb mágneses teret követel, melyet már csak elektromágnesekkel lehet előállítani. A dinamók hátránya a kopó alkatrész használata, a szénkefék, és a kommutátor. A generátorok mérete és súlya azonos teljesítmény előállításához jóval kisebb, élettartama is hosszabb. A generátorokról egyenirányítók segítségével vehetünk le egyenáramot.

Miután tisztáztuk a két eszköz között az alapvető különbségeket, vizsgáljuk meg a biciklik „dinamóját”. A kerékpár áramfejlesztőjének forgórészében egy állandó mágnes dolgozik, tekintettel a kis névleges teljesítményre. Ez a tény tehát azt jelenti, hogy a köztudatban hibás elnevezést használunk, tehát a bicikliken nem dinamó, hanem generátor szolgáltatja az áramot. A régi lámpáknál szinte mindegy, hogy egyenáram, vagy váltakozó áram táplálja, a LED-es fogyasztókba azonban egyenirányítót kell beépíteni. Ettől függetlenül még nem nem kell átírnunk a történelmet, ha már a köztudatban elterjedt a „dinamó” név használata, használjuk bátran, csak az alapvető különbségekkel legyünk tisztában.

ÁramtermelésÉrdekesség