Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapján

Por- és páramentes lámpatestek

A típusválasztás szempontjai

2022/11. lapszám | Dani Bálint |  595 |

Por- és páramentes lámpatestek

Alacsony szerelési magasságú ipari és általános területeknél leggyakrabban alkalmazott lámpatestek a legalább IP65-ös védettséggel rendelkező hosszúkás „porpárák”. Legtöbb gyártó az alap 3 méretben, 600, 1200 és 1500 mm hosszban gyártja termékcsaládjait, opcionálisan különböző szélességi változatokban, teljesítménytől függően. A porpárákat széleskörűen használhatjuk többféle környezetben, de egy adott területre a megfelelő lámpatestválasztással költséget csökkenthetünk, valamint garanciális problémákat előzhetünk meg.

Megengedett környezeti hőmérséklet-tartomány

A lámpatest gyártója által meghatározott környezeti hőmérsékleti tartomány, melyen belül a gyártó a jótállást vállalja. Első szűrőként javasolt ezt a paramétert megvizsgálni. Bizonyos típusok működtethetők extrém környezeti hőmérsékleti munkaponton is, akár –30 vagy +70 °C-on. Ezen határoknak anyagszerkezeti és elektronikus működési megfontolásai vannak. A megengedett hőmérsékleti határok közelében érdemes egyeztetni a gyártóval, hogy lehet-e más környezeti tényező, mely befolyással lehet a belső hőmérsékleti pont (Tc) megnövekedésében (pl. zárt, nem mozgó, párás környezet). Fontos megvizsgálni, hogy milyen hőmérsékleten adja meg a gyártó a lámpatest várható élettartamát és a LED-modulok fényáramcsökkenését (L70/L80 és B50/B10), a legtöbbször 25 °C-on szokták megadni. Egyes területeket érdemes szétválasztani mérésekkel hőmérsékleti zónákra, mert a költségeket lényegesen megemelheti az egységesen a legextrémebb hőmérsékletre való tervezés.

A cikk még 6 373 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

LEDVilágítástechnika

Kapcsolódó

LED-lámpatestek

LED-lámpatestek

1200 mm-es, 4000 lm-es por- és páramentes, integrált LED-lámpatestek áttekintő táblázata