Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szakmatörténet

Az izzólámpagyártás magyar úttörői II.

2018/6. lapszám | Dobai Gábor |  1409 |

Figylem! Ez a cikk 5 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az izzólámpagyártás magyar úttörői II.

A XIX. század végén több cég is foglalkozott Magyarországon szénszálas izzólámpák gyártásával, ám csak azok tudtak talpon maradni, amelyek tömeggyártásra is képesek voltak berendezkedni, közülük egyre inkább kiemelkedett az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.

A céget Egger Béla Bernát (1831–1910) alapította. Budán született, lakatossegéd volt, majd nyugaton szerzett tudást és tapasztalatot. Bécsben, 1865-ben megalapította a „Werkstatte und Telegraphen Bauanstalt B. Egger” nevű céget. Miután sok megrendelés érkezett Magyarországról, 1872-ben távirdaszerelő és javítóműhelyt rendezett be Pesten az V. ker. Dorottya u. 9. sz. alatt. 1882-ben megalapította az Első Osztrák–Magyar Villamvilágítási és Erőátviteli Gyár B. Egger és Tsa céget, amely vállalata rövidesen a kor egyik legmodernebb gyártóüzemévé fejlődött. (Érdekességként megjegyezzük, hogy abban az időben Egger Bélánál dolgozott Ferdinand Porsche is.)

A cikk még 14 515 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 450 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

450 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1400 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1400 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 7990 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

TungsramVilágítástechnika