Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Geotermikus erőmű Chilében

2018. április 17. | Szita Gábor |  1574 |

Geotermikus erőmű Chilében

2017. június 12. óta a tervezett 48 MW-os teljes kapacitással működik Dél-Amerika első geotermikus erőműve a chilei Atacama-sivatag hegyvidéki részén. A 4500 méteres tengerszint feletti magasság és a szélsőséges időjárás csak kettő a sok különleges nehézség közül, amivel az olasz beruházó cég, az ENEL Greenpower szakembereinek meg kellett küzdenie. Az elért siker nyomában azonnal megkezdték az ún. második ütem végrehajtását, amivel megkétszerezik az erőmű teljesítményét.

A rézbányák földje

Közismert, hogy Chile a világ legnagyobb réztermelője. A rézbányák az ország északi részén, az Atacama-sivatagban vannak. A sivatag legnagyobb városa a 150 ezer fős Calama, maga is bányászváros. (Rossz nyelvek szerint a por, a kóbor kutyák és a bordélyházak városa.) A település közvetlen szomszédságában működik a világ legnagyobb rézbányája, de jóval messzebb is vontak bányászati művelésbe területeket. A rézérc bányászatához vízre is szükség van, ennek előteremtése a sivatagban finoman szólva nehézkes. Calamának van saját felszíni vízbázisa a Lua folyóból, ami az Andok hóval borított hegycsúcsairól és gleccserekből táplálkozik. A bányavállalatok kénytelenek voltak a városból kiindulóan igen hosszú és nagy átmérőjű, a jelentős szintkülönbségek miatt nagy nyomású vízvezetékeket építeni üzemeik vízellátására. Ezek jellemzően a közlekedési útvonalak menték helyezkednek el.

Nagynyomású vízvezeték, amelyek a közlekedési útvonalak menték helyezkednek el.

A szükséges nagy teljesítményű szivattyúk üzemeltetése nyilván komoly költségtétel a bányászatban, éppen ezért az egyik cég az 1990-es évek második felében megpróbálkozott vízbeszerzéssel az Andok egy magasabb térrészén. Ott, ahol egy kb. 80 km széles árokszerű lesüllyedés miatt a mélyben víz jelenlétére lehetett következtetni. A kútfúrás pár száz méter mélységig hatolt és fényes sikerrel járt – megtalálták a vizet. Éppen csak egy kicsit meleg volt, több mint 100°C-os, így bányászati technológiai vízként nem tudták használni, ugyanakkor értékes felfedezésnek bizonyult a geotermikus szakemberek számára. Elkezdődött a tervezgetés.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

EnergetikaErőművek