Villanyszerelők Lapja

Eszközeink

Új kábelvezetési megoldások

2018. április 17. | Keresztes Dénes |  954 | |

Új kábelvezetési megoldások

Napjainkban ugyan egyre több vezeték nélküli eszközzel rendelkezünk és csatlakozunk WIFI vagy Bluetooth kapcsolat segítségével más otthoni készülékekhez, hálózatokhoz vagy felhő alapú rendszerekhez, ennek ellenére még mindig rengeteg kábel vesz körül minket.

Ahhoz, hogy a kábeleink között rendet tarthassunk, számos gyártó nyújt komplex falon kívüli kábelvezetési rendszereket, megoldást kínálva otthoni, irodai vagy ipari kábelvezetési problémákra minden helyzetben. Ezek a korszerű megoldások esztétikailag illeszkednek a környezetbe, gyors és egyszerű szerelést igényelnek, lehetővé teszik a falon kívüli kábelvezetést az erős- és gyengeáramú vezetékeknek, valamint megfelelnek az előírásoknak és szabványoknak.

Kábeltálca és kábeltartó rendszerek

A megfelelő kábeltálca kiválasztásához tisztában kell lennünk, hogy milyen fajta kábelt fogunk használni, annak mekkora a mérete és a súlya. Perforált kábeltálcák telepítése esetén a kábelek szellőzési és hűtési feltételei kedvezőbbek. Kültéri szerelés esetén fontos meggyőződni a kábeltálca megfelelő vízelvezetéséről is. A villamossági rendszerek gyártói többféle megoldást is kínálnak. Valamennyi gyártó kábeltálcái és kiegészítő elemei csavarok nélkül, egyszerűen és gyorsan összepattinthatók.

 • Kábeltálcák univerzális alkalmazásra: egyaránt alkalmas gyenge- és erősáramú kábelek vezetéséhez, szerelhetők mennyezetre, falra vagy padlóra is, azonban terhelhetőségük minimális. A középpontos felfüggesztéssel rögzített elemeknek használat során egyenletes terhelésűnek kell lennie. Ha az egyenletes terhelés nem garantálható, két menetes rúddal szükséges rögzíteni a rendszert.
 • Rácsos kábeltálcák: informatikai és telefonhálózatok, valamint vezérlőkábelek vezetéséhez optimális választás.
 • Kábellétrák: nagy keresztmetszetű és erőátviteli vezetékekhez ajánlott. Előnye a nagy teherbíró képesség és a jó szellőzés.
 • Lépésálló kábeltálca: padlóra szerelt, csúszásgátló felülettel és nagy teherbírással rendelkezik, többnyire alumíniumból készült, tökéletesen alkalmas ipari körülmények között is a mindennapi használatra.

Kábellétrák nagy keresztmetszetű és erőátviteli vezetékekhez.

Padlódobozok

A padlódobozok tökéletesen beépíthetők álpadlóba vagy betonba, ergonomikus kialakításuknak köszönhetően pedig szinte észrevétlenül beolvadnak a környezetünkbe. Megoldást kínálnak erősáramú és adatátviteli rendszerek kiépítésére. Stabil szerkezetüknek és anyaghasználatuknak köszönhetően kiválóan bírják lakóépületekben és irodákban is a mindennapos terheléseket.
Beépíthetőség szempontjából megkülönböztethetünk:

 • Állítható és csökkentett magasságú padlódobozok: A padlódobozokat az aljzathoz szükséges rögzíteni. A doboz magasságát emelőcsavarok segítségével állíthatjuk be és illeszthetjük egy síkba a padlóval, míg a csökkentett magasságú padlódobozokat kifejezetten a vékony födémű helyiségekbe építhetjük be.
 • Álpadlóba vagy betonba: Betonba való építés során célszerű erre a célra kifejlesztett padlódobozt választani. Minden egyes bemenetet a belső kerettel együtt, a magasság beállítása után be kell tömíteni, valamint a betonozás előtt is szükséges felhelyezni, hogy elkerüljük a beton beömlését a dobozba. Álpadlóba épített padlódoboz esetén választhatunk kevésbé strapabíró, műanyagból készült padlódobozt is. A folyamatos gyártói fejlesztéseknek köszönhetően találhatunk IP44-es és IP66-os szabványoknak megfelelő padlódobozokat is.
 • Felnyíló süllyesztett padlódoboz: Kiépítendő munkaállomásokhoz és tárgyalóasztalokhoz ajánlott, beszerelhető betonpadlóba, álpadlóba vagy bútorokba egyaránt. Többféle színben elérhetők, és a vékonyított kialakításuknak köszönhetően esztétikailag tökéletesen illeszkednek a környezetbe. Többmodulos változatban is elérhetőek, attól függően, hogy hány csatlakozópontot szeretnénk telepíteni a süllyesztett padlódobozba.
 • Irodai elosztóállomások vezetékkel: Irodai, központi asztalos konferenciatermekbe ajánlott, amihez akár 8 eszközt is csatlakoztathatunk (8x2P + F). Hálózati switch-ként is használható vezeték nélküli csatlakozásra, valamint HD15, 3,5 mm jack és VGA csatlakozási mód is lehetséges.

Balra: kör alakú, 10 modulos padlódoboz, kulccsal zárható fedéllel. Jobbra: irodai asztali elosztóállomás, 8 csatlakozóaljzattal.

Kábelcsatornák és energiaoszlopok

Otthoni és irodai környezetben a legnépszerűbb kábelvezetési megoldásént a villanyszerelők a kábelcsatornát választják. A hagyományos kábelcsatornák mellett az alábbi megoldásokat és lehetőségeket emelném ki:

 • Színes kábelcsatornák és szerelvények: felépítésében és funkciójában hasonlítanak a hagyományos műanyag kábelcsatornára, ám megjelenésében eltérnek attól. Pl. egy fekete színű kábelcsatorna modern, esztétikailag kiemelkedő eleme lehet egy irodának, vagy otthonok, illetve mozik, színháztermek kivitelezése esetén is praktikus és diszkrét megoldás. A kábelcsatornákhoz színes, bepattintható szerelvényeket is kínálnak a gyártók, fekete, piros, alumínium és elefántcsont színben. A csatornatestek ebben a formációban is elérhetők többféle méretben, többféle kiegészítőkkel (kanyarelemek, végzárók, T-elemek, fedelek, takaróelemek stb.), valamint erős- és gyengeáramú aljzatokkal is felszerelhetők.
 • Alumínium csatornarendszer: fő előnye a műanyag kábelcsatornákkal szemben, hogy kiváló árnyékolási és földelési tulajdonságokkal rendelkeznek, mindemellett anyaghasználatából fakadóan masszív és strapabíró. Variálható fedéllel, kivehető válaszfallal, számos kiegészítő tartozékkal, valamint erős- és gyengeáramú szerelvényekkel elérhetők.
 • Antimikrobiális csatornák: magas higiéniai elvárásokkal rendelkező helyiségekbe ajánlott szerelni (pl. laboratóriumok, gyógyszertárak, bölcsődék, éttermi konyhák stb.). Az ezüstionizált antimikrobiális védőfelület megakadályozza a baktériumok szaporodását. Mind a kábelcsatorna, mind a gyenge- és erősáramú szerelvény, mind a hozzájuk tartozó kiegészítők, teljes higiéniai biztonságot nyújtanak a teljes vonalon.
 • Energiaoszlopok: padlón vagy álmennyezeten keresztül nyújtanak tápellátást. Az energiaoszlopokat igény szerint a munkaterülethez minél közelebb helyezhetjük, így még jobb hozzáférhetőséget biztosíthatunk. Lehetőség van a gyenge- és erősáramú vezetékek egymással párhuzamos vezetéséhez, amit külön rekeszekben, egymástól elkülönítve vezethetünk. Az energiaoszlopok, minioszlopok, melyek igény szerint szerelvényezhetők, többféle magasságban elérhetők.

Az említett kábelvezetési megoldások megtalálhatók – a hagyományos módszerektől kezdve a speciális igényeket kielégítő komplex rendszerekig – valamennyi villamossági gyártó kínálatában. A megfelelő megoldás kiválasztásánál vegyük figyelembe a gyártó által kínált lehetőségeket, minőséget, a szerelés egyszerűségét/nehézségét, valamint az árat. Ha mindezeket figyelembe vesszük, megtalálhatjuk a számunkra vagy a megbízónk számára megfelelő minőségű, megjelenésű és funkciójú kábelvezetési megoldást.