Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Fizetés a töltés után

Elektromosautó-töltőállomás

2017. október 10. | Kozma László |  869 |

Fizetés a töltés után

Korábbi cikkeink egyikében már érintettük a töltőállomás-infrastruktúra gazdasági feltételeit, ebben bemutattuk, milyen műszaki és gazdasági feltételeknek kell megfelelnie annak, aki elektromosautó-töltőállomást szeretne telepíteni, üzemeltetni, karbantartani.

Az akkori cikkben még nem tudtunk beszélni a fizettetés módjáról, mert nem létezett, ennek oka az, hogy jelenleg a publikus töltőállomásokon ingyenesen lehet az e-autókat tölteni. Azóta azonban megjelent a 170/2017. (VI. 29.) Korm. rendelet az elektromosgépjármű-töltési szolgáltatás egyes kérdéseiről.

Miért fontos erről beszélnünk?

Szabaddá vált az út az elektromosautó-töltőállomások üzemeltetői előtt, hogy díjakat szedjenek a töltőállomásról vételezett energiamennyiség után. Gyakorlatilag így foglalható össze gyorsan és tömören ez a kormányrendelet. Szerencsére elkészült ez az utolsó láncszem is a profin működő piac igazgatásához, jöhetnek a befektetők és a piaci cégek. Az infrastruktúra üzemeltetésében, telepítésében érdekelt vállalkozások már régóta várhatták a rendelkezést, hiszen egy-egy autó töltése – minimum 20–40 kWh energiaigény mellett – naponta több ezer forintos költséget jelenthet egy kút esetében.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés