Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Vezérléstechnika

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása 2

Vezérléstechnikai ötletek V.

2016/6. lapszám | Porempovics József |  4741 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Világításkapcsolások bővítése és átalakítása 2

A hagyományos világítási kapcsolások átalakításának, módosításának és bővítésének lehetőségeit folytatva az alternatív kapcsolókkal szerelt hálózatokkal foglalkozunk, amikor a megrendelők, lakók úgy szeretnék bővíteni a meglévő rendszert, hogy az új vezérlési lehetőségek mellett lehetőleg megmaradjon az eredeti két helyről történő működtetés lehetősége is. A működtetés alapvetően kétféle lehet: dimmelés vagy csupán a be- és kikapcsolás – természetesen a dimmelés egyben a be- és kikapcsolás funkcióját is adja.

Két helyről történő vezérlés vezetékes bővítése impulzusrelével

Az 1. ábra elvi kapcsolási rajzának felső részletén a már megszokott módon az átalakítandó eredeti, hagyományos hálózat látható, alsó részletén pedig az átalakított megoldás. A több helyről való vezérlés lehetőségét az impulzusrelé beépítése biztosítja, és az „On/Off” vezérlő bemenethez bekötött „fázist” kapcsoló nyomógombok. A bekötött nyomógombok egyike a 2. számú kapcsolási helyre kerülhet. A bemutatott megoldás főként abban az esetben alkalmazható, amikor a világítási kör kapcsolószálához közelebbi (2. számú) – eredetileg alternatív kapcsoló – szerelvénydobozához vezető csövezés másik vége hozzáférhető, és van lehetőség az impulzusrelé telepítésére és a bővítő nyomógombok odavezetékezésére. Az eredeti 1. számú alternatív kapcsoló helyére egy nyomógombot kell felszerelni, mely a fázist kapcsolja az impulzusrelé „On/Off” bemenetére az egyik, már meglévő vezetéken, míg a másik vezetéket a bejövő fázissal össze kell kötni a nyomógomb mögött, biztosítva ezzel az impulzusrelé tápfeszültségének fázis potenciálját. A 2. számú eredeti alternatív kapcsoló helyére szintén nyomógomb szerelendő.

Sajnos elég gyorsan belátható, hogy a bővítés ilyen jellegű megoldása viszonylag körülményes, és nagyban függ az eredeti hálózat kiépítettségétől, csövezésétől, valamint a további nyomógombok vezetékezésének lehetőségétől. Ha az impulzusrelé a kapcsolószekrénybe kerül – amennyiben a csövezés ezt lehetővé teszi –, akkor a 2. számú nyomógomb szerelvénydobozában legalább 4 vezeték találkozik, melyeket be kell húzni az impulzusreléhez. Valamivel szerencsésebb a helyzet, ha süllyeszthető impulzusrelé kerül a 2. számú nyomógomb mögé, de ebben az esetben is be kell húzni a „NULLA” vezetőt és a további nyomógombok vezérlő szálait is … és számolnunk kell a szerelvénydobozba telepített impulzusrelé működés közbeni esetleges „csattanásával”, ami nem mindig nyeri el az ott lakók tetszését.

A cikk még 10 753 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

OkosotthonVilágítástechnika