Villanyszerelők Lapja

Terheléskapcsolók a gyakorlatban

2016. április 17. | Lantos Tivadar |  1940 | |

Terheléskapcsolók a gyakorlatban

A villamos berendezések közül meghatározó szerep jut a terheléskapcsolóknak, áttekintő táblázatunkban ez alkalommal az ipari felhasználású készülékekkel foglalkozunk.

A terheléskapcsoló olyan készülék, amely névleges áramának (egyes esetekben ennél nagyobb áramot is képesek kezelni) ki- és bekapcsolására alkalmas. A berendezés által kapcsolt áramkör zárlat- és túlterhelés- védelmét a vele sorba kapcsolt védelmi berendezés látja el, ha a készülék nem rendelkezik beépített biztosítóval. Azonban léteznek olyan típusú terheléskapcsolók is, melyeket beépített védelemmel láttak el. A megfelelő működés érdekében gyakran találkozunk a terheléskapcsolókban öntisztító, kettős megszakítású érintkezőkkel, amelyek a hosszú élettartam biztosítása mellett a biztosítós változatokban a behelyezett biztosítóbetétek mindkét csatlakozási pontjának feszültségmentes állapotát teszik lehetővé a kapcsoló kikapcsolt helyzetében. A biztosítós kivitel további előnye, hogy a terheléskapcsoló és a biztosító egybeépítésével jelentős helymegtakarítás érhető el. A hárompólusú kivitel mellett kapcsolt nullavezetővel szerelt változat is elérhető. A hagyományos kapcsoló-kialakításnál fontos, hogy a nulla kapcsolása speciális legyen, így a bekapcsolási folyamatban először a nullához tartozó érintkezők záródjanak, míg kikapcsolás esetén a fázisokhoz tartozó érintkezők után történjen meg a nulla bontása.

Háromfázisú, biztosítás kivitelű terheléskapcsoló. Az áttekintő táblázatban az ipari felhasználású terheléskapcsolókat hasonlítottuk össze.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Terheléskapcsoló