Villanyszerelők Lapja

Nem csak villanyszerelőknek

Rádiófrekvenciás vezérlés III.

2012. május 1. | Porempovics József |  3138 | |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A rádiófrekvenciás vezérlésekkel foglalkozó cikksorozat előző részében az adóegységekkel ismerkedtünk meg. A folytatásban most a vevőegységek típusait, funkcióit, tulajdonságait tárgyaljuk a használatukhoz szükséges részletességgel. Az aktorok tápfe...

A rádiófrekvenciás vezérlésekkel foglalkozó cikksorozat előző részében az adóegységekkel ismerkedtünk meg. A folytatásban most a vevőegységek típusait, funkcióit, tulajdonságait tárgyaljuk a használatukhoz szükséges részletességgel.

Az aktorok tápfeszültsége szinte minden esetben a hálózati AC 230 V, kivéve néhány speciális aktort, mint a DC-s redőnyvezérlő, melynek maga az egyenáramú vezérlőfeszültség a tápja is, vagy a termoszelep-vezérlő, mely elemmel működik. A rendszerszintű RF vezérlések nem csupán arról szólnak, hogy vezeték nélküli a kapcsolat az adók és vevők között, hanem arról is, hogy mögötte vannak a szükséges funkciók is. A közvetlen beavatkozást, vagyis az adott feladat(ok) végrehajtását (pl. kapcsolást) a különböző kimenetekkel rendelkező vevő aktorok végzik el.

A vizsgált rendszerben a következő alapfunkciókhoz állnak rendelkezésre RF vevők:
• Kapcsolások (tipikusan relés kontaktus-kimenetek)
• Fényerő-szabályozás (félvezető-kimenetek)
• Kétirányú mozgatás (redőny, kapu, napellenző, medencetakaró stb.)
• Analóg kimenet (0-10 V vagy 1-10 V)
• Termoszelep-vezérlés

A kivitelezéseket megrendelők igényei nagyon változatosak, és legtöbbször nem csak a szerelést, hanem a konkrét megoldást, eszköz- vagy rendszerválasztást is a villamos szakembertől várják. Olyan rendszert kell választani, melynek eszközkészletében megtalálhatók az adott feladathoz szükséges elemek. Az alapfunkciókat ennek megfelelően különböző tulajdonságokkal, jellemzőkkel felvértezett aktorok valósítják meg, így pl. a kapcsoló aktorokból is több típus áll rendelkezésre, hogy tényleg korrekt műszaki megoldást adhasson a kivitelező. A következőkben részletesen megnézzük az aktorok választékát, részletezve tulajdonságaikat (az RF rendszer alaptulajdonságait természetesen már nem).

A könnyebb érthetőség érdekében az aktorok részletes leírásánál az egyes aktor-variánsok jelölései a következők kódolás szerint történtek:

1. első karakter: S = kapcsoló (switch);
D = fényerő-szabályozó (dimmer);
DEL = dimmer LED és ESL lámpákhoz is;
J = redőnyvezérlő;
T = hőmérsékletérzékelő vagy termosztát;
DAC = analóg kimenet (digital-analóg átalakító).

2. második karakter: az aktor funkcióinak száma

3. harmadik karakter: az aktor csatornáinak (kimeneteinek) száma

4. negyedik karakter: az aktor kivitele:
„B” = boksz, kötő- vagy szerelvénydobozba építhető;
M=modul, DIN-sínre rögzíthető;
C = IP65 tokozású (lásd 1. ábra).

Kapcsoló aktorok:

• S11B
1-funkciós, 1-csatornás relé aktor, 1x16 A (AC1) potenciálmentes záró érintkezővel, szerelvénydobozba építhető kivitelben. Az egy funkció ténylegesen be- és kikapcsolást jelent, de nem impulzusrelé jelleggel, hanem külön BE és külön KI adógombokkal (csatornával) működtetve. Fontos, hogy csak a BE gombot kell tanítani, a KI funkciót az aktor automatikusan értelmezi az adóegység sorrendben következő gombjának kódjára, pl. kézi adón 1-es gomb BE, akkor 2-es KI; fali adóegységen a bal felső BE, akkor a bal alsó KI.

box modul dugaszolható IP65

• S61B
6-funkciós, 1-csatornás relé aktor, 1x16 A (AC1) potenciálmentes záró érintkezővel, szerelvénydobozba építhető kivitelben. A 6-funkciós aktorok a következők szerint tudnak működni (lásd 2. ábra):

1. Nyomógombkövetés: az aktor reléje addig van behúzott állapotban, amíg az adógomb is nyomva van.

2. Bekapcsolás: relé meghúz, kontaktus zár

3. Kikapcsolás: relé elenged, kontaktus nyit

4. Impulzusrelé: a relé kimenete az adógomb minden megnyomására állapotot vált

5. Késleltetett kikapcsolás: az adógomb megnyomására a relé kimenete zár (kapcsol), majd a vevőben tárolt időtartam után nyit (kikapcsol). Időtartomány: 2 mp – 60 perc

6. Késleltetett bekapcsolás: az adógomb megnyomására az aktorban elindul az időzítés, melynek végén a relé meghúz (kapcsol). Időtartomány: 2 mp – 60 perc

6-funkciós, 1-csatornás relé aktor, 1x16 A (AC1) potenciálmentes záró érintkezővel, szerelvénydobozba építhető kivitelben. A 6-funkciós aktorok a következők szerint tudnak működni.


S61M 6-funkciós, 1-csatornás relé aktor, 1x16 A (AC1) potenciálmentes váltóérintkezővel, DIN-sínre szerelhető, 1-modulos kivitelben. A modul kivitelű aktorok kis botantennával rendelkeznek. Fémszekrénybe építve a rádiófrekvenciás árnyékolás miatt a botantennát vezetékes külső antennára kell cserélni.

S62B 6-funkciós, 2-csatornás relé aktor, 2x8 A (AC1) potenciálmentes, fázist kapcsoló záró érintkezővel, szerelvénydobozba építhető kivitelben. A hat funkció relénként működtethető, és megegyezik az S61B funkcióival.

S66M 6-funkciós, 6-csatornás relé aktor, 1x16 A (AC1) potenciálmentes váltóérintkezővel, DIN-sínre szerelhető, 3-modulos kivitelben. A hat relé egymástól függetlenül, külön-külön vezérelhető, valamint a hat funkció is relénként áll rendelkezésre. A funkciók megegyeznek az S61B-nél leírtakkal.

További kapcsoló aktorok

Az S61B speciális változata, hagyományos nyomógomb-bemenettel is rendelkező aktor. Az aktor a külső, sorkapocsba köthető nyomógombbal ugyanúgy vezérelhető, mint RF adóval, tehát normál nyomógomb mögé beépítve helyben is működtethető, miközben RF adókkal is.

• Hálózati aljzatba bedugható kapcsoló aktorok, melyek a saját aljzatukba csatlakoztatott fogyasztót működtetik a 11-es vagy a 61-es típusoknak megfelelő funkciókkal. Előny a gyors telepítés (csak be kell dugni) és a gyors áthelyezhetőség, valamint az, hogy a kapcsolandó készülék is cserélhető szerelés nélkül.

• IP65-ös kapcsoló aktorok, 3-vezetékes bekötéssel (fázis – nulla – kapcsolószár), extrém környezeti hatásoknak kitett alkalmazásokhoz a 11-es vagy 61-es verzióknak megfelelő funkciókkal. Előny az erős védelem és a gyors telepítés.

A többfunkciós kapcsoló aktorok 2. ábra szerinti működési diagramjai funkciónként számozottak, aminek a programozáskor lesz jelentősége. A kapcsoló típusú aktorok relé- kimenetei AC1 terhelésre vonatkoznak. Más típusú terhelés kapcsolásakor figyelembe kell venni a gyártók által megadott kontaktus- jellemzőket. A 3. és 4. ábrák táblázataiban megfigyelhetők az egyes relékontaktusok terhelhetőségének különbözőségei az egyes fogyasztó- típusok kapcsolásakor.

Fényerő-szabályozó aktorok:
A fényerő-szabályozó aktorok kimenetei általában triak vagy MOSFET típusú félvezetők. A szabályozás elve típustól függően fázishasítás vagy impulzusszélesség-moduláció (pl. LED-nél), illetve 0 (1)-10 V-os analóg jel. Az eszközök a következő fényforrástípusok szabályozásához használhatók:

R: rezisztív (ohmikus) terhelések: AC 230 V-os hagyományos és halogénizzók

L: induktív terhelések: kisfeszültségű halogénizzók vasmagos, tekercselt transzformátorral

C: kapacitív terhelések: kisfeszültségű halo- génizzók elektronikus transzformátorral

Fénycsövek: hagyományos fénycsövek 1-10V-os szabályozó előtéttel

ESL: szabályozható energia- takarékos fénycsövek

LED: szabályozható 230 V AC feszültségű LED fényforrások

RGB LED: 12-24 V DC feszültségű RGB vagy egyszínű LED szalagok (az eszközt később, a speciális RF eszközöknél tárgyaljuk)

Megjegyzendő, hogy egy fényerő-szabályozó kimenetre nem köthető két különböző típusú terhelés! A fényerő-szabályozók tipikus működtetése – akár hagyományos, akár RF szabályozóról is van szó – az egygombos szabályozás, ami minden alább felsorolt változatnál alapfunkció, ezért a továbbiakban nem lesz minden típushoz leírva a működés, csak hivatkozunk az egygombos szabályozásra, melyen a következőt kell érteni:

Rövid gombnyomás az adón: BE/KI – a kimenet állapotot vált. A bekapcsolás a kikapcsolásnál memorizált fényerőre történik.

Hosszú gombnyomás az adón: szabályozás. A szabályozás minden egyes hosszabb gombnyomásra az előző szabályozási iránynyal ellentétes irányba indul el, tehát ha előzőleg fényerőnövelés volt, akkor a következő hosszú gombnyomásra fényerőcsökkentés lesz.

D11B: 1-csatornás, 1-funkciós fényerő-szabályozó aktor, ac 230 V-os R, L, C terhelésekhez, 250 VA teljesítményig, szerelvénydobozba építhető kivitelben. Egygombos szabályozás fix fel- és lefutási időkkel.

D71B: 1-csatornás, 7-funkciós fényerő-szabályozó aktor, ac 230 V-os R, L, C terhelésekhez, 250 VA teljesítményig, szerelvénydobozba építhető kivitelben. A hét funkcióból az első négy különböző fix fel- és lefutási idővel és gombnyomás-hosszakkal működő egygombos szabályozás, az ötödik és hatodik funkció napkelte- és napnyugta-szimuláció, míg a hetedik az egygombos BE/KI funkció. A funkciók diagramjai az 5. ábrán láthatók.

DEL71B 1-csatornás, 7-funkciós fényerő-szabályozó aktor, ac 230 V-os R, L, C, ESL és LED terhelésekhez, 160 W teljesítményig (LED és ESL esetében lásd később!), szerelvénydobozba építhető kivitelben. A hét funkció a D71B funkcióival azonos.

DAC71B 1-csatornás, 7-funkciós aktor, 0 (1)-10 V analóg kimeneti feszültséggel. Az analóg aktor természetesen nem csak fénycsőelőtétes fényerő-szabályozáshoz használható, hanem folytonos működtetésű beavatkozókhoz is, mint pl. 0-10 V-os termoszelepfej szabályozásához. A hét funkció a D71B funkcióival azonos.

További fényerő-szabályozók:

• Hálózati aljzatba bedugható fényerő-szabályozó aktorok, melyek a saját aljzatukba csatlakoztatott fogyasztót működtetik a 11-es vagy a 71-es típusoknak megfelelő funkciókkal. Előny a gyors telepítés (csak be kell dugni) és a gyors áthelyezhetőség, valamint hogy a kapcsolandó készülék is cserélhető szerelés nélkül.

• DIN sínre rögzíthető, 3-modul széles, dc 12-24 V tápfeszültségű LED, LED szalag és RGB LED szalag fényerő-szabályozásához alkalmas dimmer aktor. Az aktor az RF adókon kívül 3 különálló külső 0 (1)-10 V-os analóg jellel is vezérelhető (részletesen később, a speciális RF eszközök tárgyalásakor).

3-4. ábra: az egyes relékontaktusok terhelhetőségének különbözősége az egyes fogyasztótípusok kapcsolásakor

A LED és energiatakarékos fénycsövek (ESL) szabályozásához használható eszközök teljesítmény adatai cos o=1 teljesítménytényezőre vonatkoznak. A fényforrások belső áramköri kialakítása különböző, a kereskedelmi forgalomban kapható több típuson fel is tüntetik, hogy nem szabályozható (áthúzott szabályozójel). Az általunk vizsgált eszközök a szabályozható típusokhoz használhatók.

A szabályozható LED és ESL lámpák teljesítménytényező-tartománya cos o=0,95-0,4 közötti. A maximális terhelés közelítő értékét megkapjuk, ha a dimmer teljesítményét megszorozzuk a fényforrás teljesítménytényezőjével. Az érték csak közelítő, a tényleges szabályozhatóságot próbával lehet megállapítani, mint azt is, hogy egy adott fényforrástípusból hány darabot lehet a szabályozóra párhuzamosan bekötni. A LED és ESL szabályozók kimenete általában elektronikus áram- és hővédelemmel van ellátva – rövidzár, túlterhelés vagy felmelegedés esetén kikapcsol –, mely megvédi az eszközt a túlterheléstől, így a próba is biztonságosabban végezhető, természetesen normál határokon belül. A szabályozási tartomány minimuma a vibrálások kiküszöbölése érdekében állítható.

5. ábra

A cikksorozat következő részében folytatjuk az RF vevő aktorok ismertetését, sorra kerül a redőnyvezérlés és a termoszelep-vezérlés, valamint a fűtés/hűtésszabályozás eszközei és a speciális RF eszközök. Az adó- és vevőegységek megismerésével így rálátást kapunk a rendszer eszközkészletére, amit kiegészítünk majd néhány olyan tulajdonság bemutatásával, ami megkönnyíti az egyre „furfangosabb” megrendelői igények kielégítését.

 


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem