Villanyszerelők Lapja

Nem csak villanyszerelőknek

Piramisjáték közpénzen

2012. május 1. | Fábián Attila |  3587 | |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Elkeseredésében áramtalanította az elvégzett munkáját, majd 2011 decemberében éhségsztrájkot fontolgatott – ezáltal országos hírnévre tett szert – az a nyíregyházi villanyszerelő, akit két éve nem fizettek ki a cége által elvégzett tiszabecsi általán...

Elkeseredésében áramtalanította az elvégzett munkáját, majd 2011 decemberében éhségsztrájkot fontolgatott – ezáltal országos hírnévre tett szert – az a nyíregyházi villanyszerelő, akit két éve nem fizettek ki a cége által elvégzett tiszabecsi általános iskola-felújítási munkái után. Erdei Jánosnak, az Erdei-Vill Kft. ügyvezetőjének megközelítőleg 13 millió forinttal tartoznak, de fizetni senki nem akar, mind a fővállalkozó, mind a generálkivitelező egymásra mutogat.

Erdei figyelemkeltő éhségsztrájkot tervezett 2011 decemberében, de az betegsége miatt elmaradt, azóta perel. Ügye ma ott tart, hogy az eljárások húzódnak, cége ellen felszámolás indult, autóját lefoglalták, tartozásai miatt pedig nem tudja fenntartani magát és családját.

Felújítás közpénzen
A tiszabecsi önkormányzat még 2009-ben írt ki közbeszerzési pályázatot a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Óvoda felújítására, bővítésére. A dokumentációk alapján a munka 1992 négyzetméter felújítást és 674 négyzetméter bővítést tartalmazott, mely magába foglalta a teljes rekonstrukciót, akadálymentesítést, játszótér-felújítást és új konyhatechnikai eszközök beszerzését, beépítését. A szerződés végösszege nagyjából 250 millió forint volt, és a pályázatot a hatvani székhelyű ArchiBest Kft. nyerte el, aki alvállalkozóként a Grexon Magyarország Kft.-t bízta meg az épület teljes generálkivitelezésével. A cég további alvállalkozókkal is dolgoztatott a felújítás ideje alatt, így többek közt az épületvillamossági felújításért felelős Erdei-Vill Kft.-vel.

Pénzszivárgás ismeretlen csatornákon
A közbeszerzési eljárást követően a tisza-becsi önkormányzat 2010. május elején adta át a területet a nyertes fővállalkozónak, az ArchiBest Kft.-nek. A munkálatokat a nyári szünetben, augusztus 31-ig kellett elvégezni. Az önkormányzat időben megkapta a kivitelezéshez szükséges 95 millió forint előleget a VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft.-től, és az összeget átutalta a fővállalkozónak, nyilatkozta akkor Lőrincz Gusztáv, a település polgármestere.

A felújítás kezdeti szakaszában még semmi gyanúsat nem találtak az alvállalkozók a felújítással kapcsolatban, gyanakodni csak akkor kezdtek, amikor az első átutalások csúsztak, illetve nem azok az összegek érkeztek meg a számláikra, amelyekben előzetesen megegyeztek. Helyzetük később vált bizonytalanná, amikor a Grexon Magyarország Kft. tulajdonosa, Varga Gyula azt állította, hogy az általuk benyújtott három részszámla közül csak egyet – 40 millió forintot – fizettek ki nekik, és emiatt nem tudtak fizetni az alvállalkozóiknak. Kajdi Ferenc, az ArchiBest Kft. tulajdonosa viszont cáfolta ezeket az állításokat.

Az alvállalkozók a munkálatoknak ekkor már körülbelül a hetven százalékánál tartottak, így emiatt inkább előre menekültek, és folytatták a munkát. A fizetés-elmaradások miatt fellépő bizalmatlanság csitulni látszott, mikor Kajdi Ferenc fővállalkozó az irodájába hívatta a munka összes résztvevőjét, és arról tájékoztatta őket, hogy mindenki megkapja a pénzét, csak fejezzék be a felújítást. Az alvállalkozókat akkor még megnyugtatta a fővállalkozó személyes felelősségvállalása, és időre befejezték a munkákat. Ennek ellenére jóval kevesebb pénzt kaptak a végén, mint ami járt volna nekik. A szerkezeti munkákat végző cég 86 millió forint helyett mindössze 20 milliót kapott csak meg, a kőművesmunkákat végző egyéni vállalkozó azóta sem látta a 6 millió forintját, Erdei János cégének pedig 13 millióval tartoznak.

Legyen világosság

Erdei Jánost 2010 tavaszán keresték meg a villanyszerelési munkák kivitelezésével, az árajánlat elfogadása után, május 26-án írták alá a szerződést a Grexon Magyarország Kft.-vel. A villanyszerelő 10-14 alkalmazottjával kezdett el dolgozni az iskola területén, ahol elvégezték az iskola komplett villamossági felújítását, a tűzjelzők beszerelését kivéve.

Ez jelentette a tantermek, folyosók, mellékhelyiségek, konyha, tornacsarnok csövezését, vezetékezését, dugaszolóaljzatok, kapcsolók felszerelését, a vészvilágítás, továbbá az ablakok mágneszárainak szerelését és bekötését a tűzjelző rendszerbe. Ezen kívül elvégezték a számítógép-tantermek csövezését, szerelvényezését, és kiépítették az épület villámvédelmét is. A munka során Erdei János először egy 3 millió forint összegű számlát állított ki, melyet a Grexon Magyarország Kft. nem tudott teljesíteni, ezért azt a nyíregyházi székhelyű Probisz Kft. fizette ki helyettük.

1. ábra A tiszabecsi II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Óvoda homlokzata

A számla kiállításának jogszerűségével kapcsolatban Erdei azt a választ kapta, hogy a két érintett cég között fennálló gazdasági kapcsolat miatt ez az eljárás helyénvaló. 2010. július 30-án a cég újabb részszámla kibocsátására volt jogosult. Ekkor a Grexon Magyarország Kft. fizetési gondokra hivatkozva nem tudta azt kiegyenlíteni. Az esedékes közel 2 millió forintot a fővállalkozó teljesítette részükre átutalással. Erdeiék az incidensek ellenére is folytatták a munkát, elmondása alapján azért, mert a szerződésben vállalt kötelezettségüknek eleget kívántak tenni.

A munka végeztével az Erdei-Vill Kft. jelezte elszámolási igényét a Grexon Magyarország Kft. képviselőjének, és kiállították részükre a számlát. Erdeit 2010. október 6-án hívta fel Kajdi Ferenc fővállalkozó az Archibest Kft. képviseletében, hogy megérkezett a pénz, de Varga Gyulával egyeztessenek, mert a Grexon vezetője azt szeretné, hogy ne kelljen egy összegben kifizetni a végszámlán szereplő 10 millió forintot. Hosszas tárgyalás után a felek abban maradtak, hogy generálkivitelező 9 millió forintot utaljon át a fővállalkozó, Archibest Kft.-től megkapott pénzből.

Mivel a számla alapján esedékes vállalkozói díj nem érkezett meg, ezért Erdei János értesítette a Tiszabecsi Polgármesteri Hivatalt, az iskolát, a fővállalkozó ArchiBest Kft.-t és a generálkivitelező Grexon Magyarország Kft.-t, hogy amennyiben nem rendezik október 16-ig tartozásukat, akkor feszültségmentesíteni fogják az épületet. A munka során kifizetett összegen felül Erdeinek a megbízói még közel 13 millióval tartoznak.

A fizetési csúszásokról és nem-fizetésekről szóló információk a munka alatt folyamatosan derültek ki, és egy idő után világossá vált, hogy a fővállalkozó és a generálkivitelező nem fogja tartani a határidőket és a vállalásait. Emiatt Erdei bejegyzést tett egy alkalommal az építési naplóba, és többször is ki akart szállni, de mindig volt olyan személy – vagy a fővállalkozó, vagy a generálkivitelező – aki biztosította a kifizetésről, később pedig már ő is annyira nagy összeggel ragadt bele a felújításba, hogy nem volt visszaút.

Csak feszültségmentesen
A fizetés nem történt meg határidőre, az érintettek egymást vádolták, így Erdei feszültségmentesítette az épületet. Ezen az akcióján már részt vett az országos média is, megteremtve Erdei számára az országos ismeretséget, de a pénze visszaszerzésében ez sem segített. A feszültségmentesítés során a polgármester rendőri intézkedést is kezdeményezett Erdei ellen, de az intéz- kedő rendőr semmilyen jogsértést nem észlelt.

Az ad hoc jellegű feszültségmentesítést követően személyes egyeztetés történt az érintettek között, melynek Erdei szerint az lett a vége, hogy a tiszabecsi helyi vállalkozókat – némi fenyegetőzés, ajtóberúgás és pofozkodás után – a polgármester hathatós közbenjárásával, a hivatal utalása után, a Probisz Kft. közbeiktatásával a Grexon Magyarország Kft. kifizette.

2-3. ábra A dokumentációk alapján a munka 1992 négyzetméter felújítást és 674 négyzetméter bővítést tartalmazott, mely magába foglalta a teljes rekonstrukciót, akadálymentesítést, játszótér-felújítást és új konyhatechnikai eszközök beszerzését, beépítését.

Elkeseredett lépések
Az eset után Erdei jogi képviselője felszólítást küldött a Grexon Magyarország Kft., az ArchiBest Kft. és a Tiszabecsi Polgármesteri Hivatal részére, a helyzet tisztázására. A felszólító levélre válasz egyik féltől sem érkezett. Önmagában már ez is figyelemreméltó Erdei szerint, hisz akinek nincs felelőssége és rejtegetnivalója az üggyel kapcsolatban, az reagál, észrevételt tesz, kifogásol.

Ezt követően Erdei jogi képviselője felvette a kapcsolatot Varga Gyulával, a Grexon Magyarország Kft. vezetőjével, és ennek eredményeként a felek Engedményezési Szerződést írtak alá 2010. november 10-én. A szerződésről tájékoztatták az ArchiBestet, akik nem zárkóztak el annak teljesítésétől. November 16-án a feleknek elküldték a szerződést, és egy felszólító levelet is mellékeltek hozzá.

Ez idő alatt Erdei többször beszélt mind Varga Gyulával, mind Kajdi Ferenccel, mind a megbízottjaikkal, munkatársaikkal. A két fél továbbra is egymásra mutogatott. Az ArchiBest azt állította, hogy már nem tartoznak a Grexon Magyarország Kft. irányába, míg a Grexon Magyarország képviselője azt fejtegette, hogy nem fizet részükre az ArchiBest.

3. ábra

Bíróságról bíróságra
Erdei János az Erdei-Vill Kft. nevében 2010. november 22-én tett feljelentést ismeretlen tettes ellen a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztályán csalás és más bűncselek- mények elkövetése miatt. Az ügye később átkerült Budapestre, az ötödik kerületi rendőrkapitányságra, de ez ellen Erdei kifogást emelt. Az ügy 18 hónap után, idén januárban került vissza a Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei rendőrkapitányságra.

Időközben eljárás indult a generálkivitelező Varga Gyula ellen önbíráskodás és sikkasztás miatt, de ezen kívül egy másik alvállalkozó ügyvezetője is előzetesben ül, és további három személy ellen folyik eljárás. Információink szerint a közbeszerzési eljárás kapcsán tapasztalt szabálytalanságok miatt a pénzt folyósító VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Nonprofit Kft. is vizsgálatot kezdeményezett, de a részletekről nem adhatnak felvilágosítást.

4. ábra: a felujítás előtt

Távoli végjáték
A tiszabecsi általános iskola felújításának végelszámolása a mai napig nem történt meg, és két évvel az eset után még az sem világos, hogy hol is akadt el a pénz valójában, és ki a felelős ebben. Az ügy azóta is nyomozati stádiumban van, és a szereplők mindegyike önmagáról tereli a gyanút. Az önkormányzat szerint a fővállalkozót terheli a felelősség, mivel ők kizárólagosan velük kötöttek szerződést, így ők nem fizethetnek sem Erdeinek, sem a többi alvállalkozónak.

A fővállalkozó és a generálkivitelező továbbra is egymásra mutogat, miközben Erdeinek lefoglalták az autóját, csődeljárás indult a cége ellen, lakását pedig árverezni fogják. Jelenleg egy villanyszereléssel foglalkozó cégnél alkalmazták, és a munka mellett továbbra sem tett le arról, hogy kártérítést kapjon. Sokszor az őrület határán vagyok – mondja Erdei, de az igazság előbb vagy utóbb kiderül, állítja, és ha egyszer a jövőben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei bíróság meghozza első döntését, Erdei magánszemélyként is feljelentést fog tenni a tiszabecsi piramisjáték minden résztvevője ellen Strasbourgban.

5. ábra: a felújítás után

 

Erdei János 1955-ben született, Nyíregyházán él és dolgozik. Még az általános iskola után kezdett el dolgozni, és a munka mellett tanult. Debrecenben végezte el a technikumot 1985-ben, azóta egyéni vállalkozó. Ezt követően tette le a mestervizsgát, és az évek során további képesítéseket szerzett. Jelenleg a Magyar Mérnöki Kamara által szervezett felelős műszaki vezető tanfolyamot végzi távoktatásban.

Az E-ON regisztrált villanyszerelője. Saját cégét 2005-ben alapította hárommillió forintnyi alaptőkével. A munka mennyiségétől függően 10-15 főt foglalkoztatott, és az ország minden területén voltak megrendelései.

A cég palletája viszonylag széles volt, végeztek felülvizsgálatokat, foglalkoztak érintés- és villámvédelemmel, szereltek tűzjelzőket, riasztókat és kamera-rendszereket is. Erdei cégének a referenciái is impozánsak voltak. Nyíregyházán lakótelepeken és új építésű lakóparkokban dolgoztak, valamint az egyik általános iskola felújítási és kivitelezési munkáit végezték, de akadtak munkáik az ország számos pontján.

Az ő cégének nevéhez fűződik Székesfehérváron a Mázsa-ház villamossági szerelése. Erdeiék sokat dolgozott a MOL-nak is, többek között ők végezték a cég hajdúszoboszlói irodaházának villanyszerelését, de szereltek térvilágítást Tiszaújvárosban is. A cégnek bár volt néhány „kisebb buktája”, ahogy Erdei János fogalmazott, de ezek pár százezer forintos tételben mozogtak, és nem rengették meg a vállalkozást, amely a 2010-es tiszabecsi iskolafelújítás előtt minden évet nyereségesen zárt.

A tiszabecsi felújítás óta közel 13 millió forinttal tartoznak neki, cége ellen felszámolás indult, lízingelt autóját, ami az anyagok szállításához és a munkavégzéshez elengedhetetlen, lefoglalták, házát valószínűleg elárverezik még az idei év során, továbbá az egyik kereskedelmi cég, akitől Erdei az anyagot vette – és tartozik feléjük 4 és fél millióval – polgári peres eljárást indított ellene. Erdei János nős, két kislánya van, az egyik öt, a másik három éves.

A családnak jelenleg napi szintű megélhetési gondjai vannak, de reménykednek, és bíznak a holnapban, még ha ez sokszor nehéz is.

 


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem