Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Nem csak villanyszerelőknek

Villamosság és masszázskádak?

2011. június 1. | Kiss Krisztián |  5107 | |

Az alábbi tartalom archív, 11 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az ideális fürdőszoba egyre inkább nem csak a tisztálkodás helyszíne, hanem az ellazulás, az egészséges életvitel, a jó közérzet lehetőségét is kínálja. Magyarország évszázados fürdőkultúrával rendelkezik, e hagyomány jótékony hatásait ma már az ot...

Az ideális fürdőszoba egyre inkább nem csak a tisztálkodás helyszíne, hanem az ellazulás, az egészséges életvitel, a jó közérzet lehetőségét is kínálja. Magyarország évszázados fürdőkultúrával rendelkezik, e hagyomány jótékony hatásait ma már az otthonunkban élvezhetjük. A hidromasszázskád kiváló eszközpélda erre.

A hagyományos masszázsformák mellett egyre nagyobb teret hódít a hidromasszázs, amely a masszázs előnyeit kombinálja a víz emberi testre és elmére gyakorolt pozitív hatásaival. Egy esti fürdőzés során testünk hőmérséklete megemelkedik, a vérkeringés felgyorsul, a vérnyomás csökken.

A sejtek számára szállított oxigén és tápanyag mennyisége többszörösére nő. Mindezek mellett kitágulnak a bőr pórusai, a szövetek és az izmok ellazulnak. Ezeket a hatásokat növeli a hidromasszázs, ami nem más, mint a víz és a levegő megfelelő összhangjával elért, vérkeringést fokozó masszázs. A kádakba beépített fúvókákból érkező vízsugár ellazítja a megfeszült izmokat és serkenti az endorfintermelést, amely a test természetes fájdalomcsillapítója. A szakértők mozgásszervi és reumatikus panaszok kezelésére, vérkeringési és anyagcserezavarok enyhítésére, illetve visszerek és cellulitisz megelőzésére egyaránt ajánlják.

Hogyan válasszunk hidromasszázskádat?
Legfontosabb teendőnk a beépíthető terület nagyságának meghatározása, ügyelve arra, hogy a kádtest mozgatható maradjon. Ezután kiválasztjuk a nekünk legjobban tetsző és a rendelkezésre álló helyre beállítható formát, amely lehet szögletes vagy ívelt (sarok), majd a konkrét modellt. Meghatározhatjuk a kád felszereltségét, választhatunk masszázsrendszert és fúvókaszettet.

A masszázskád
A víz áramlását villamosmotor hajtású, egyfokozatú centrifugálszivattyú biztosítja, amely ún. teljesen kiürítő rendszerű. Ezáltal elkerülhető, hogy minden beindításnál a korábbi maradék víz jusson vissza a kádba. Ezt nevezzük pangó víznek, mely egyébként a gombák és algafélék szaporodásának a melegágya. A szivattyú és az azt hajtó motor közötti szigetelési feszültség több mint 3500 V. A motor túlterhelés elleni védelmét hőkioldó (ún. klixon) biztosítja. A szivattyút helyhez kötötten, minden áramvezetőt minimum 3 mm érintkező távolsággal megszakítható főkapcsolóval kell a hálózatra csatlakoztatni. A KI-BE állást jelölni kell.

A főkapcsoló után min. 30 mA érzékenységű áramvédő kapcsoló beépítése szükséges, életveszélyes áramütés megelőzése céljából. A szivattyúmotort földelni kell. A motor önszellőzését folyamatosan biztosítani kell, a motor vagy a ventilátorház letakarása meghibásodáshoz vezethet. Óvja a szivattyút veszélyes folyadékoktól, környezeti körülményektől!

Működés
Alapvetően két különálló működési rendszert különböztetünk meg. Az alap hidromasszázs-rendszer pneumatikus nyomógombokkal kerül szerelésre, melyek lenyomásával tudjuk indítani a rendszert, illetve bizonyos esetekben a levegőrendszert is. A második működési ág az elektronikus vezérlésű rendszereké. Ezeken belül több felszereltségi szintet lehet meghatározni, melyek más-más funkcionalitással bírnak. A nyomásfokozó, ún. dúsító-szabályozóval beállítható a hidromasszázs-fúvókákból kiáramló víz és levegő keveréke.

A kívánt hőfokú kevert vízzel feltöltjük a kádat. A vízszintnek olyan magasnak kell lennie, hogy a fúvókák fölé kerüljön, de a túlfolyót még ne érje el. A pneumatikus kapcsoló segítségével bekapcsoljuk a szivattyút, a vízáram megindul a fúvókán keresztül. A levegőszelep segítségével a vízhez kívánt a mennyiségű levegőt bekeverjük, így megkapjuk a részünkre optimális víz-levegő keveréket. A hazai piacon kapható hidromasszázs- kádak felszereltségi szintje gyártónként eltér. Általánosságban elmondható, hogy különböző külső vezérléssel indítható kényelmi funkciókat tartalmaznak az alapvető ki-be kapcsolási lehetőségeken kívül, mint például az érintőgombos kijelző, a digitális hidromasszázs- és pezsgőfürdő-rendszer vagy a vízhőfoktartó rendszer.

■ Ózongenerátor
Az ózongenerátor a levegő oxigénjéből állít elő elektromos kisüléssel három oxigénatomból álló gázmolekulát, és részben már oldott állapotú aktív oxigént juttat a kád vagy a medence vizébe, mely fertőtlenítő és tisztító hatású, nemcsak a kád vizére, hanem a fürdőhelyiség teljes légkörére nézve is, aktív oxigénnel látva el a környezetet. Nagyon hatékony bőrregeneráló és kozmetikai hatású rendszer.

Vízszintérzékelő
A vízszintértékelő egy behatolásmentes folyadékszintmérő, amely egy adott vízszintnél jelzést ad. Folyamatosan erőteljes, nagy frekvenciájú hangokat küld, majd veszi a visszhangokat. A mikroprocesszoros elektronika feldolgozza a visszavert hangokat, és vezérli a hidromasz-százsrendszert.


Kiszárító rendszer
Használat után a kád csőrendszerének, fúvókáinak, szivattyújának a kiszárítását végzi, ami egy levegőmotor kapcsolásával a víz maradéktalan eltávozását segíti elő. Végül: meleg levegős pezsgőfürdő-motor, ex- kluzív, színterápiás LED-világítás, FM-rádió- és CD-csatlakoztatási lehetőség, LCD-TV.

A kereskedelmi forgalomban kapható elektronikus rendszerek a fent felsorolt funkciók kombinációiból, illetve azokkal történt alaprendszeri kiegészítéséből tevődnek össze. A vásárló a megadott rendszerekből tudja kiválasztani a számára leginkább testhezálló kivitelt. A kádak különböző funkciójú állítható fúvókákkal vannak felszerelve. Elhelyezésük függvényében a méretük is változó. A nagyobb testfelületet masszírozó fúvóka működése közben a vízsugár intenzívebb hatást fejt ki a nagyobb átmérőnek köszönhetően. Minden fúvóka külön zárható–nyitható.

Beépítés
A kádak beépítésénél figyelembe kell venni az esetleges kicsapódó víz által okozott padlónedvesedést, ezért szabványos padlóösszefolyó kiépítése nélkülözhetetlen. Befalazni, besüllyeszteni nem ajánlott. Amennyiben beépítésre kerül sor, úgy szerelőnyílást kell biztosítani, illetve a hidromasszázskádnak egy irányba (akár kiemeléssel) elmozdíthatónak kell lennie.

Telepítésnél a fal és a kádperem közé a kereskedelmi forgalomban kapható vízvetőprofilt kell beépíteni, mely megakadályozza az esetleges falsíkról lefolyó víz kád mögé/alá történő bejutását. Az elektromos vezetékeket víz behatolása ellen védetten kell elhelyezni. A vezetékek tömített bevezetésére a motornál is ügyelni kell. A hálózati csatlakozó vezetéket a motoron lévő kapcsolóházba kell vezetni.

A készülék környezetében egyenpotenciálra hozó földelőrendszer (EPH) kiépítése is kötelező. Fontos kiemelni, hogy a készülék villamos telepítését csak szakképzett és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatra jogosult villanyszerelő végezheti a vonatkozó létesítési szabványok előírásának betartásával.

A beszerelés megkezdése előtt áramtalanítani kell a hálózatot, a berendezés megfelelő földelése szükséges. A kád elektromos berendezéseit közvtdleftetlenül az elektromos hálózatra kell kapcsolni, hosszabbítók, egyéb dugók használatának mellőzésével. A pezsgőfürdővel ellátott hidromasszázskádak pezsgőmotorjáról a próbaüzem végeztével letekerésre kerül a csatlakozó hollandi, hogy szállítás, mozgatás közben a próbafolyamat során esetlegesen a csövekben maradt víz ne folyhasson vissza a motorba.

Karbantartás
A hidromasszázskádak fertőtlenítését és belső rendszertisztítását rendszeresen el kell végezni. Normál otthoni háztartásban, rendszeres használat mellett kéthetente célszerű fertőtleníteni a termékeket abban az esetben, ha alaprendszerrel vásároltuk. Amennyiben magas felszereltségű termékünk van, úgy a beépített kiszárító rendszer ezt a ciklust négy hétre kitolhatja. A felhasználható vegyszerek tekintetében a gyártók külön előírásokat adnak meg. A tisztítás megkönnyítése érdekében, valamint a vízkőképződés ellen célszerű lágyított vízrendszerre kötni a hidromasszázskádakat, hiszen így a készülék élettartama jelentősen növelhető. A termékeket célszerű évente egy alkalommal a gyártó által javasolt garanciális szervizzel ellenőriztetni.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem