Villanyszerelők Lapja

Technológiák

Redőnyvezérlés - 3. rész (Rádiófrekvenciás távirányítás)

2011. július 8. | Porempovics József |  6819 | |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Irányítástechnikai hétköznapok X. A redőnyök motoros mozgatásának igénye már nem csak az új építésű lakóházaknál kezd természetessé válni, hanem az épületek felújításakor is, amikor a külső falak utólagos hőszigetelése mellett a nyílászárók cseréjér...

Irányítástechnikai hétköznapok X.

A redőnyök motoros mozgatásának igénye már nem csak az új építésű lakóházaknál kezd természetessé válni, hanem az épületek felújításakor is, amikor a külső falak utólagos hőszigetelése mellett a nyílászárók cseréjére is sor kerül.

A passzívházakhoz hasonlóan ebben az esetben sem célszerű megfúrni a jó hőszigeteléssel rendelkező új műanyagablakot, hogy a redőnyzsinórokat átvezessük, de semmilyen más hőveszteséggel és esztétikai kompromisszummal járó megoldás nem jöhet szóba – így marad a motoros mozgatás. A motor viszont elektromos energiával működik, amit elkerülhetetlenül oda kell vezetni, vezetékezni, de a legegyszerűbb nyomógombos vezérléshez is vezetékekre van szükség, amihez pedig falat kell vésni. Ha a redőnyöket nemcsak egyedileg kívánják működtetni, hanem csoportosan is, akkor egyre több vezeték és falbontás, valamint logikai hálózat szükséges. Ilyenkor jönnek szóba az intelligens megoldások.

Az egyik lehetséges megoldás a rádiófrekvenciás vezérlés, mely az épületek felújításakor viszonylag könnyen telepíthető, de új házaknál, lakásoknál is szóba jöhet. Persze nem mindegy, milyen eszközöket használunk. A megrendelő igénye és a gyártók eszközkínálata általában a kivitelezőnél fut össze. Az elfogadható ár/érték arányú és igényes ajánlattételhez elengedhetetlen a termékismeret (legalább eszköz szinten – no meg egy telefonszám a gyártó műszaki támogatásához) és kreativitás, melyek együtt adják azt a képességet, hogy jó és elfogadható megoldás is szerepeljen a felkínált alternatívák között.

Kézenfekvő, hogy a legjobb megoldás az, ha eleve olyan eszközöket választunk, melyek egy rendszer elemeiként képesek működni, így szinte magától, illetve a gyártó által megalkotott módon adott lesz a vezérlés. A kivitelezési munkából így kimarad az időrabló tervezgetés, az eszközkeresgélés és a felesleges vezetékezés, marad a gyors, egyszerű telepítés és programozás. A később tárgyalandó 3. ábrán látható, hogy mennyire egyszerű az ilyen rendszerek telepítése. 1. Hálózati vezetékek körbehúzása a redőnymotorokhoz. 2. Aktorok bekötése a redőnymotorok tokozásába (ha műanyag!). 3. Adóegységek telepítése. 4. Programozás – teszt. A gyártók kínálata az egyszerű adó-vevő párosoktól a komplex, akár osztott intelligenciájú épületfelügyeleti rendszerekig terjed, melyek ismertetése túlhaladná a cikksorozat kereteit, ezért a bemutatott megoldások egy köztes rendszer elemeire épülnek.

Néhány szempont az RF (rádiófrekvenciás) eszközök választásához.
Működési frekvencia: a régebbi és jócskán terhelt 433 MHz-es helyett válaszszuk a 868 MHz-es eszközöket.
■ A nyílt terepre megadott hatótávolság megfelelő nagysága egyfajta biztosíték lehet az épületen belüli, hagyományos építőelemekből húzott falakon történő jelátvitelre.
■ Legyen az adott feladatnak megfelelő, funkcionális eszköz – pl. redőnymozgatáshoz redőnyvezérlő aktor, két kontaktus- vagy egyenáramú kimenettel.
■ A választott eszközcsalád intelligens rendszerként tudjon működni, tehát rendelkezzen az alábbi tulajdonságokkal:
- tanítható,
- bővíthető,
- egy aktor több RF-csatornával működtethető,
- ha kell, valós idő szerint programozható.

1. ábra: A redőnymozgató motorok alaptípusai 230 V AC vagy 12-24 V DC feszültséggel működnek. Az itt tárgyalt vezérlések végállás-kapcsolóval ellátott redőnyökhöz használhatók.

A fenti listából a rádiófrekvenciás jelátvitel biztonsága talán az első, amit egy adott feladatnál körültekintően meg kell vizsgálni. Ha ezzel nagy baj van, akkor minden további gondolkodás ebbe az irányba felesleges. Legtöbbször a monolit födémek és egyéb vasbeton szerkezetek okoznak problémát, pl. a lakószintről a pincébe kellene kapcsolni valamit, de a pince mint Faraday-kalitka viselkedik. Ebben az esetben a külső antennás vevőt (aktort) lehet választani, és megkeresni az antennával a lehetséges jó vételi helyet, ha van ilyen. Létezik jelismétlő is, mely az RF-jel hatótávolságának növelése mellett arra is felhasználható, hogy átjátssza az adó jelét, ha maga az ismétlő látja az adót és a vevőt is, pl. a pincelejáróba telepítve!

A redőnymozgató motorok alaptípusai 230 V AC vagy 12-24 V DC feszültséggel működnek (1. ábra). Az itt tárgyalt vezérlések végállás-kapcsolóval ellátott redőnyökhöz használhatók. A hálózati feszültséggel működő redőnyvezérlő aktor két reléérintkezője a fel/le irányok mozgatását kapcsolja, és természetesen az érintkezők egyidejűsége ellen belső védelemmel is rendelkezik. Az egyenfeszültséggel működő motoroknál a forgásirány, vagyis a fel/lemozgatás váltása az egyenfeszültség polaritásának felcserélésével történik. Az aktorok időzítő funkcióval vannak ellátva, így nem kell külön időrelét használni.

A komolyabb rendszerek több lehetőséget kínálnak a vezérlésre.

Hordozható RF-adók:
■ Kulcstartó jellegű távirányító 4 csatornával
■ Intelligens távirányító, kijelzővel, menürendszerrel több aktorhoz

Fix telepítésű RF adók:
Fali szerelvény típusú RF-adók 2 vagy 4 csatornával, akár luxuskivitelben is
■ Univerzális adómodul 2 vagy 4 csatornával – kontaktusok használata RF-adóként (bármilyen nyomógomb, kapcsoló stb.) (2. ábra)

Rádiófrekvenciás központi vezérlő
Programozott működés valós idő szerint.

Egy redőnyvezérlő aktort minimum kétcsatornás adóval tudunk működtetni, ahol külön nyomógombok (csatornák) szolgálnak a két irány kapcsolására. Értelemszerűen egy felső gomb a FEL, az alatta lévő a LE irányhoz használható.

2. ábra: Univerzális adómodul 2 vagy 4 csatornával, kontaktusok használata RF-adóként.

A 3. ábrán látható példában három redőnyt kell mozgatni.
Külön-külön mozgatás:
I. redőny: kétcsatornás fali adó
■ II. redőny: négycsatornás fali adó bal oldalsó gombjai
■ III. redőny: négycsatornás fali adó jobb oldalsó gombjai

3. ábra: Az ábrán látható példában három redőnyt kell mozgatni.

Csoportos mozgatás, I. - II. - III. redőnyök egyszerre:
kézi távirányító
■ szerelvény jellegű fali adó
■ RF-központ időprogram szerint

A redőnyök külön-külön mozgatásával nincs semmi gond, hiszen egy adó képes egy vevőt (aktort) vezérelni. A csoportos működtetésre viszont csak olyan rádiófrekvenciás rendszer vagy eszközcsalád képes, amelynél egy aktor több adó (RF-csatorna) parancsát is meg tudja tanulni (ez akár 32 csatorna is lehet).

A több csatorna (adó) – egy aktor és az egy csatorna – több aktor lehetőség beindíthatja képzeletünket, és máris összeállhat egy kisebb intelligens rendszer képe, anélkül, hogy ezt PC-ről programoztuk volna, vagy bármilyen központi „agyat” kellett volna igénybe vennünk. Nem kell csak egyszerű adókat és vevőket összehangoltan programozni. A programozást a gyártók sokszor hajlamosak jobban túlbonyolítani, mint azt a rendszer tudása megkövetelné. Egy felhasználóbarát programozási eljárás néhány művelet logikus végrehajtását jelenti.

Az aktorok nem sok hozzáférhető alkatrészt tartalmaznak, így egy LED-en és egy nyomógombon kívül nincs más, ami programozásra alkalmas lenne, ennek ellenére mégsem bonyolult az eljárás. A tárgyalt redőnyvezérlő programozási sorrendje például a következő (bekötött motor mellett).

1. A redőnyt felső véghelyzetbe kell vinni az aktor „PROG” gombjának megnyomásával (ez az egy gomb van rajta!).

2. Az aktort programozási üzemmódba kell kapcsolni – „PROG” gomb 1 mp-nél hosszabb idejű megnyomásával – piros LED villog (ez az egy van rajta!).

3. A használni kívánt adó FEL gombját megnyomva a vevő aktor megtanulja a FEL adócsatorna kódját a felhúzáshoz, és automatikusan hozzárendeli az adó LE gombját a leeresztés funkcióhoz.

4. A „PROG” gombot 5 mp-nél tovább nyomva tartva a LED gyorsabban villog, jelezve, hogy indulhat az időzítés beállítása.

5. A LE gombot nyomva tartva az adón a redőny elindul lefelé, majd a végállás-kapcsolója megállítja – majd kb. 2 mp múlva elengedve a LE gombot, a leeresztés időtartama beállítottnak tekinthető.

6. A FEL gombbal az előzőek szerint kell eljárni.

7. „PROG” gombot megnyomva kilépés a programozási üzemmódból.

Látható, hogy az aktor egy LED-jén és egy gombján, valamint az adó két funkcionális gombján kívül semmi más eszköz nem kellett a programozáshoz.

Az ilyen rendszerek természetesen a redőnyvezérlőkön kívül sok más funkcióra is kínálnak aktorokat, mint pl. relés kapcsoló aktorok, fényerő-szabályozók (LED-re is!), analóg kimenet stb., de akár fűtés/hűtés szobánkénti szabályozására is alkalmasak. A más funkcióval rendelkező aktorok is hasonló egyszerűséggel és gyorsasággal telepíthetők és programozhatók.

Könnyen átlátható, hogy egy RF-adó nyomógombját más-más aktorral, más-más funkcióra betanítva egyetlen gombnyomásra többféle működés indítható el, és csak a fantáziánk szab határt, hogy a felkínált lehetőségeket – korlátaik mellett – hogyan használjuk fel. Megoldható pl., hogy egyetlen gombnyomásra leereszkedjenek a redőnyök, felkapcsolódjon a hangulatfény, kikapcsoljanak a nem kívánt fogyasztók és bekapcsoljon a TV (ha olyan típus, hogy tápbekapcsolásra nem készenléti üzemmódra áll be!) – mindez PC és központ nélkül!

Lehetőség van a rádiófrekvenciás eszközök valós idő szerinti programozott működtetésére is, persze csak az erre alkalmas központi egység használatával. Szerencsés esetben a kiválasztott RF-rendszerhez létezik ilyen központ, de még szerencsésebb, ha a programozás, beállítás magán az eszközön hajtható végre, külső eszköz, pl. PC használata nélkül. Már csak hab a tortán, ha mindezt már a mai kornak megfelelően, ujjunkat egy érintőképernyőn sétáltatva végezhetjük el.

A redőnyvezérléssel foglalkozó sorozat következő, befejező cikkében a vezetékes épületautomatizálási rendszerek lehetőségeivel foglalkozunk. Addig is további kellemes nyarat, nyaralást és sok jó ötletet kívánok.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem