Villanyszerelők Lapja

Munkavédelem

Intelligens Hotel I.

2010. január 2. | Balogh Zoltán |  2465 | |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Sokat gondolkodtam azon, melyik épülettípus lehetne a következő, amelyet érdemes részletesebben bemutatni a KNX épületautomatizálás szempontjából. Végül a szállodák mellett döntöttem. Ennek oka az, hogy ez egy komplex épület: számos olyan funkciót, t...

Sokat gondolkodtam azon, melyik épülettípus lehetne a következő, amelyet érdemes részletesebben bemutatni a KNX épületautomatizálás szempontjából. Végül a szállodák mellett döntöttem. Ennek oka az, hogy ez egy komplex épület: számos olyan funkciót, területet foglal magában, amely más épületekben is megtalálható. Hiszen egy konferenciaterem vagy éppen az étterem lehet önálló épület is. A szállodákban is találkozhatunk irodákkal és wellness-részleggel, amelyek szintén önállóan is épülhetnek. Tehát, ha áttekintjük a szállodát, akkor egy átfogó képet kapunk több más középület automatizálási lehetőségeiről is. 

Míg a családi házak esetében a KNX elsősorban a kényelmet, az egyszerű üzemeltetést szolgálja, addig a középületek esetében leginkább a költséghatékony és egyszerű üzemeltetés a cél. Manapság egyre több szó esik az energiafelhasználás racionalizálásáról, az alacsony költséggel üzemeltethető és „zöld” épületekről. Ha csökkentjük az épület energiafelhasználását, csökkentjük az által okozott CO2-kibocsátást. Így nem csupán a tulajdonos örülhet, hogy csökkennek az üzemeltetési költségek, de bolygónk és annak minden lakója is részesedik a „haszonból”.

Vegyük sorra azokat a tipikus helyiségeket és funkciókat, amelyek megtalálhatók egy szállodában. Az egyszerűség kedvéért egy olyan hotelt tekintsünk példaként, amelyben szinte minden szolgáltatást megtalálunk a szobáktól a wellness-részlegig. Még a legegyszerűbb szállodában is szükség van bizonyos épülettechnikai berendezések automatizálására, mi azonban az alábbiakban végigvesszük azokat a feladatokat és területeket, amelyeket érdemes a teljes épületfelügyelet alá beintegrálni.

Amikor belépünk egy szállodába, rendszerint először a lobbyban találjuk magunkat, ahol a recepciós pult felől köszöntenek minket. Ez az a hely az épületben, ahol szinte mindig tartózkodik a személyzet vagy legalább ennek egy tagja. Éppen ezért számos épületfunkció felügyeletét is a „front office” munkatársai látják el.

A rendszerint itt alkalmazott hotelmenedzsment-szoftver használatát tehát minden recepciósnak ismernie kell. Ez a program ugyan nem része az épületfelügyeleti rendszernek, de egy intelligens hotel esetében kapcsolatban áll ezzel. Amikor megérkezik a vendég, következik a „check in”, magyarul a bejelentkezés. Ekkor készül el a manapság már kulcs helyett használt mágneskártyás „kulcs” is. A KNX esetében egy lépéssel előrébb járunk.

A sérülékeny és rendszerint off-line rendszerekben használt mágnes csíkos kártya helyett transzponderes chipkártyát és online megoldást használunk. Így a front office-nál dolgozó könnyedén elvégezheti a vendég bejelentését és elkészítheti a kártyáját, amelyet nem csupán szobájának nyitására, de más, akár fizetős szolgáltatások igénybevételére is használhat.

Később a vendég anélkül kérhet újabb szolgáltatásokat (melyekhez kártya szükséges), hogy lemenne a recepcióra és azt szemé#8221; is csak egy ideig lesz még versenyelőny.

Sok olyan területen, ahol a tengeri szállítás az árú értékének mintegy 15-20%-át teszi ki, az európai gyártók már felvették a kesztyűt, azaz árral is tudnak már versenyezni a kínai termékekkel. A szállítás gyorsaságát pedig össze sem lehet hasonlítani. lyesen intézné. Hiszen az on-line rendszeren keresztül a szállodai munkatárs elvégezheti a vendégkártyák és az épület kártyaolvasóinak összerendelését.

 

A közösségi terek világításvezérlése lehet teljesen automatikus, de sok esetben a személyzet is beavatkozhat. Ilyenkor ezen áramkörök felügyelete és vezérlése szintén a recepcióról történhet. A lobby, a várakozók és egyéb helyiségek hangulatvilágítása automatikusan kapcsolódik, de egy rendezvény vagy nagyobb csoport érkezésekor a recepciós dönthet úgy, hogy ideiglenesen az előre beprogramozottól eltérő beállítást alkalmaz.

A recepciósnak fontos információ lehet, hogy mely szobában tartózkodnak, vagy éppen melyikben van szükség takarításra. A fürdőszobai és egyéb segélykérések azonnal megjelennek a vizualizáló szoftveren, amelyen minden más, a KNX rendszeren keresztül érkező információt is fel lehet tüntetni. Ezen keresztül az egész épület és annak valamennyi funkciója egy könnyen kezelhető grafikai felületen látszik.

Az étterem szinte minden szállodában megtalálható. Itt lehet reggelizni, ebédelni vagy éppen vacsorázni. Tartanak itt esküvőket és egyéb rendezvényeket is. A különböző eseményekhez teljesen eltérő megvilágítást, hangulatot kell biztosítani. Ilyen esetekben nagyon hasznosak a világítási képek, amelyeket előre be lehet állítani az egyes események által támasztott igényekhez. Ezáltal a személyzet egyszerűen beállíthatja az éppen megfelelőt, amely mindig pontosan úgy néz ki, ahogy azt a tervezők megalkották. Természetesen biztosítani kell a lehetőséget a kézi beállításra is. Fontos megjegyezni, hogy bár világítási képről beszélünk, de természetesen ez nem csak a világításra vonatkozik. Az egyes világítási képekhez különböző hőmérsékleteket is rendelhetünk, de akár a szellőztető rendszer ventillátorainak a fordulatszáma is változhat.

Ahogy a folyosókon halad a vendég a szobája felé, a KNX rendszer figyeli mozgását, és amennyiben szükséges, akkor felkapcsolja (esetleg felszabályozza) a világítást ott, ahol arra szükség van. Egy szálloda esetében a vendég kényelme nagyon fontos, ezért nem elegendő egy egyszerű mozgásérzékelőt alkalmazni, mert annak az érzékelése rendszerint messze elmarad a KNX rendszerben alkalmazottétól. Sok esetben használnak egy alacsony fogyasztású alapvilágítást, amely mindig működik, ha nincs elegendő természetes fény a közlekedőkben. Amikor azonban mozgást érzékel a rendszer, akkor ez a fény hangulatvilágítás jelleget kap és egy jóval erősebb világítási áramkör szolgál a közlekedési utak megfelelő megvilágítására.

A szállodai szoba ajtaja a vendég recepción kapott kártyájával nyitható. Már ekkor, még a szobába lépés előtt aktiválhatók a szobának azon funkciói, melyekre a vendég megérkezésekor szükség van. Ez természetesen előre programozható. Bizonyos világítási áramkörök felkapcsolnak, a TV bekapcsol és egy üdvözlő szöveget mutat, a fűtés/hűtés komfortfokozatra kapcsol.

Mindezen funkciók a KNX rendszeren keresztül a beléptetőtől kapott jelzés alapján működnek. Ugyanaz a készülék, amely az ajtó nyitásáért felelős, képes bizonyos funkciók megjelenítésére is. Például a takarítást nem kérők ajtajánál lévő készülék ezt jelzi a személyzet részére. A szobában nem a megszokott kártyatartóval, hanem egy intelligens olvasóval egybeépített készülékkel találkozunk. Ezt nem lehet egy használt telefonkártyával becsapni. Képes olvasni a kártya adatait és csak az adott szobához megfelelővel működik. Ez azért szükséges, hogy valóban csak abban az esetben működjenek a szoba áramkörei, amikor ténylegesen tartózkodnak benne. Ezáltal a szándékos energiapazarlás megakadályozható.

A wellness-részlegben, a bejárati ajtó melletti falon találkozhatunk egy kártyaolvasóval, amely csak azokat a vendégeket engedi be, akik rendelkeznek a részleg használati jogával. Bizonyos szállodákban ez a funkció csak a külön ezt a szolgáltatást igénylő vendégek részére áll rendelkezésre. A világítási képek alkalmazása ezen a területen is igen elterjedt. Különböző napszakokhoz más-más beállítás a legmegfelelőbb. Ez az egyike azon helyiségeknek, ahol számtalan gépészeti berendezést is kezelnie kell az épületfelügyeleti rendszernek. A medencék vizének megfelelő hőmérsékleten tartása, a víz vegyszerszintjének szabályozása és a keringető szivattyúk vezérlése szintén a KNX rendszer feladata. Abban az esetben, ha sok látványelemet építettek a wellness-részleg medencéibe, mint például csobogók, vízesések, ellenáramoltatók stb., a villamosenergia-igény igen magas lehet. Ezt sok esetben azzal kompenzálják, hogy ezek nem működnek egyidejűleg, hanem egy program alapján időben eltolva, léptetve üzemeltetik az egyes szivattyúkat. Így alacsonyabb lekötött teljesítménnyel is elégséges ellátni ezt a részleget. Mindemellett pedig az üzemeltetés is egyszerűbb lehet, hiszen az úszómesternek kevesebb területre kell egyidejűleg figyelnie.

Nem mindig tartózkodik itt állandó személyzet. Ilyen esetekben az egyes üzem- és hibaállapot-jelzéseknek a távoli felügyelete alapvető igény. Kisebb szállodák esetében az alacsony dolgozói létszám megköveteli egy olyan rendszer meglétét, amely képes a szálloda bármely funkcióját az épület tetszőleges pontján megjeleníteni és a beavatkozásokat lehetővé tenni – természetesen csak megfelelő jogosultsággal rendelkező személyek részére.

A konferenciaterem vezérlése egy sor olyan igényt támaszt a KNX-el szemben, amellyel a legtöbb hagyományos megoldás nem képes megbirkózni. Nem pusztán az épület olyan funkcióit kell irányítani, mint például világítás, árnyékolók, szellőztetés, fűtés/hűtés, de az audio-vizuális berendezéseket is vezérelni kell. Itt rendszerint olyan előadásokat, konferenciákat és egyéb rendezvényeket tartanak, ahol az előadók és a résztvevők nem ismerik az épületet és annak tulajdonságait, nem rendelkeznek „helyismerettel”. A KNX azonban képes számukra is egyszerűen kezelhetővé tenni a konferenciatermet. Itt a világítási képek egy kibővített funkciójával találkozunk. Amikor előhívunk egyet, például a DVD vetítést, akkor a KNX egyrészt beállítja a megfelelő világítást, behúzza a függönyöket és kezeli a szellőztető berendezést. Másrészt pedig utasításokat ad a vetítővászonnak, a projektornak, a DVD-lejátszónak és a hangosító rendszernek egyaránt. Mindezt egy gombnyomásra. Természetesen emellett biztosítja az előre beprogramozott beállításoktól való eltérés lehetőségét is. Mindez akár a falon elhelyezett kezelőkkel vagy éppen a pulpitusba épített érintőképernyős kijelző segítségével is megoldható, ahonnan könnyen értelmezhető piktogramok segítségével lehet az egyes funkciókat elérni, például a DVD-lemezt léptetni, a megfelelő hangerőt és a hangszínt beállítani. A legtöbb komolyabb AV-berendezés vezérelhető RS232-porton keresztül. Ezt használja ki a KNX rendszer is, és az erre a célra gyártott speciális vezérlők segítségével könnyedén integrálható a rendszerbe bármilyen AV-gyártó terméke.

Egy komoly léptékű épület komoly gépészeti rendszerrel rendelkezik. Ennek vezérlése szintén a KNX rendszerrel megoldható. Az épület tetején elhelyezett folyadékhűtők gondoskodnak a klimatizáláshoz szükséges hideg közeg előállításáról, az alagsorban található kazánok pedig a melegvíz-ellátásért felelősek. Ezek, illetve a szellőztető berendezés vezérlése a KNX-rendszerrel egyszerűen megoldható. A legtöbb gépészeti berendezés vezérelhető közvetlen KNX utasításokkal, RS 485 vagy más szabványos jelekkel. Mivel egy nagy épületben ezek a berendezések rendszerint nem egy helyen, hanem szétszórtan helyezkednek el, nagy szerepe van az egyszerű tervezésben és kivitelezésben annak, hogy a KNX rendszerben ezek összekapcsolásához elegendő egyetlen busz vezeték, melyen keresztül akár több tízezer utasítás, érték is közvetíthető. Így jelentős mennyiségű kábelt és nyomvonal kiépítést tudunk megspórolni, valamint az üzembiztonság is növekszik.
Természetesen sok egyéb funkció lehet még egy szálloda épületben, melyek vezérlésére a KNX megfelelő megoldást tud nyújtani. Jelen cikkemmel csak röviden szerettem volna bemutatni a legfontosabbakat, amelyek akár külön-külön más épülettípusokban is megtalálhatók. A sorozat következő részeiben a fent bemutatott lehetőségeket alaposabban fogom bemutatni, így biztosítva információkat azok számára, akiket ezen téma részletesebben is érdekel.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem