Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Európából jöttem

Szerbia

2009/6. lapszám | netadmin |  4854 |

Figylem! Ez a cikk 13 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Vállalatalapítási feltételek (vállalkozási formák, minimum alaptőke, időigény, költségek) A cégalapítási procedúra az elmúlt években 51 napról 10 napra csökkent. A cégbejegyzéseket felügyelő szervezet a Szerb Cégbejegyzési Ügynökség. A leggyakoribb formák vállalkozási formák a következők.

Társasági forma

Alapító tagok száma

Törzstőke

Regisztrációs költség

Kkt. (o.d.)

Két vagy több magánszemély

Nincs alsó limit

2400 CSD

Bt. (k.d.)

Két vagy több magánszemély

Nincs alsó limit

2400 CSD

Kft. (d.o.o.)

Max. 50 egyéni vagy jogi személy

Min. 500 EUR

3600 CSD

Zrt. (a.d.)

Max. 100 részvényes

Min. 10 000 EUR

10 200 CSD

Nyrt. (a.d.)

Nincs maximálva

Min. 25 000 EUR

10 200 CSD

Adórendszer
Az adótípusok és mértékük a következőkben foglalhatók össze.
- ÁFA: 18% (a termékek és szolgáltatások többsége) 8 % (napilapok, alapvető élelmiszeripari cikkek).
- Forrásadó: 20%.
- Személyi jövedelemadó: 12% (jövedelem), 20% (egyéb bevételek).
- Vállalati nyereségadó: 10%.
- Ingatlanadó 0.4 -3% között (progresszív).

Beruházási kedvezmények
A Szerbiában befektető külföldi cégek több különböző befektetés-ösztönzési lehetőség közül választhatnak. A pénzügyi támogatást és az adókedvezményeket nyújtó támogatási formákat az alábbiak foglalják össze.
- Pénzügyi támogatások
Gyártás: 2000-5000 euró között új munkahely teremtése esetén.
Szolgáltatás: 2000-10 000 euró között új munkahely teremtése esetén.
K+F: 5000-10 000 euró között új munkahely teremtése esetén.
- Adókedvezmények
A vállalati nyereségadóra vonatkozó 10 éves adómentesség. Vállalati nyereségadó jóváírás maximum a befektetett tőke 80 %-ig. Átvihető veszteség maximum 10 éven keresztül. Az állóeszközök gyorsított amortizációja. 5 éves vállalati nyereségadó kedvezmény koncessziók esetén. 30 év életkor alatti és 45 év életkor feletti alkalmazottak jövedelemadó kedvezménye. 30 év életkor alatti és 45 év életkor feletti alkalmazottak társadalombiztosítási járulékának mentesítése. Éves jövedelemadó csökkentése maximum az adóköteles jövedelem 50%-áig.
-Más támogatási formák
A külföldi beruházáshoz szükséges termelési eszközök vámmentes importja.

A kedvezmények mértéke változhat, ezzel kapcsolatban mindig a SIEPA (Szerb Befektetésösztönzési Ügynökség) aktuális információi az irányadók.

Bankrendszer, finanszírozási lehetőségek, feltételek, javasolt kereskedelmi bankok
A bankrendszer Magyarországhoz hasonlóan kétszintű, a Szerb Nemzeti Bank látja el a jegybanki funkciókat és számos kereskedelmi bank működik az országban. A kereskedelmi bankok listája a Szerb Nemzeti Bank honlapján szerepel. Magyar vállalkozóknak javasolt kereskedelmi bank az OTP Bank szerb bankhálózata, az OTP Banka.

Magyarok munkavállalási lehetőségei
A Szerbiában ideiglenesen tartózkodó magyar állampolgárok a szerb Belügyminisztérium azon irodájától kérhetnek tartózkodási engedélyt, ahová az ideiglenes szerb lakcímük tartozik. Az engedély kiadása általában 15 napon belül megtörténik. Ezután intézheti a 15 évesnél idősebb munkavállaló a munkavállalási engedély kiváltását, mely 3 és 12 hónap közötti időtartamra adható ki. A kérelmet személyesen vagy levélben lehet igényelni a belgrádi Munkaügyi Központban. A kiváltott engedély meghosszabbítható, de az érvényességi ideje nem lehet hosszabb, mint a külföldi munkavállaló tartózkodási engedélye. Az engedély kiadásához szükséges a munkavállaló határozott vagy határozatlan időre szóló munkaszerződése is. A teljes munkaidő heti 40 órát jelent (min. 36 óra), a túlóra mértéke max. 4 óra lehet egy napon belül, de egy hét alatt nem lépheti át a 8 órát. Az engedélyek beszerzéséhez és a munkaszerződés megkötéséhez ajánlott helyi ügyvéd szolgáltatásait igénybe venni.

Bérek és a rárakodó költségek
Szerbiában is van meghatározott minimálbér, ennek összege 2007-ban 100 EUR/hó volt. 2007-ben a Szerb Köztársaságban az átlag nettó bér 27 759 dinár (346 EUR) volt, ez 27,8%os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest. 100 EUR havi keresetet feltételezve az alábbi költségek kerülnek a nettó bérre:

Nettó jövedelem

100 EUR

Személyi jövedelemadó

14,0% 20,6 EUR

Járulékok (munkavállaló)

17,9% 26,3 EUR

Bruttó jövedelem

146,9 EUR

Járulékok (munkaadó)

17,9% 26,3 EUR

Teljes összeg

173,2 EUR

Külkereskedelem-technikai tudnivalók
Szerbiában a külkereskedelmet a Külkereskedelmi Törvény szabályozza. Szerbiában nem minden termék engedélyköteles, a szabad árumozgás Magyarországhoz hasonlóan biztosított, bizonyos termékcsoportokra azonban kötelező engedélyt kérni.
Az engedélyeket az áru típusától függően az érintett szerb minisztérium adja ki, egyes árufajtákra a belső piac védelme érdekében importkvóta rendszer van érvényben.
Szerbiában csak azok a szerb magán- és jogi személyek végezhetnek külkereskedelmi tevékenységet, akik szerepelnek a Külkereskedelmi Adatnyilvántartásban. Banki szolgáltatásokat és pénzügyi tranzakciókat csak a bankok végezhetnek Szerbiában.

Speciális vámszabályok, vámtarifák elektronikus elérhetősége
Szerbiában a vámok 0-30% között mozognak, az átlagos vámérték 9%-os. Az egyes termékekre kivetett vámok mértékét a szerb állam által meghatározott vámtarifa-rendelet szabályozza. Magyarország európai uniós tagsága óta a szerb exportőrök számára előnyösebbé váltak a feltételek, mivel az EU vámmentes piacra jutást biztosít – néhány
termék kivételével - exportőreik részére. Az országra érvényes vámtarifák és a vámtörvény a szerb Vámhivatal honlapján angol és szerb nyelven letölthető.
Az áru a magyar határig kiviteli EV okmánnyal (EX-papírral) jut el, ha átlépte a magyar határt, illetve belépett Szerbiába, akkor egy szerb speditőr céggel kell „T” okmányt készíttetni garanciavállalással a szerb vámhivatalig. A garanciavállalás azt jelenti, hogy a magyar cég egy adott időtartamig (pl. hat hónapig) garanciát vállal az árura, tehát amikor a szerb cég átveszi az árut és esetleg talál sérült vagy nem működő termékeket, akkor a magyar cég a szerződésben leírtak szerint garanciálisan kicseréli az árut. Természetesen ennek vám szempontból más formája van, mivel vissza kell küldeni az árut Magyarországra, és vámmentesen vissza kell vámkezelni. Ezután a magyar cég a hibátlan árut kiküldi Szerbiába új dokumentumokkal, és a szerb cég is vámmentesen tudja újra vámkezelni.

Nemzeti szabványok, forgalomba hozatali engedélyek, az azokat kiadó intézmények
Szerbia a volt Jugoszlávban használatos szabványügyi rendszert vette alapul az ország nemzeti szabványrendszerének kialakításakor. A régi rendszer 350 jogszabályt és 13250 szabványt tartalmazott. A mai napig mintegy 2000 régi szabványt visszavontak, és 6200 új szabványt vezettek be. Az 1996-ban elfogadott Szabványügyi törvényt (Zakon o
standardizaciji) 1998-ban és 2003-ban módosították az Európai Unió szabványrendszerének megfelelően. Az új szabványok elfogadásakor a szükséges teszteket és tanúsítást a Szerb Szabványügyi Intézet (ISS) végzi.

Jellemző, illetve javasolt fizetési módok
A külkereskedelmi ügylet lebonyolítása során általában készpénz vagy átutalás a jellemző. A nagyobb importőrök rendszerint rövid lejáratú, azaz két-három hónapos fizetési halasztást kérnek a megrendeléskor, éppen ezért a szerződés megkötésekor pontosan definiálni kell az átutalási napok számát. Emellett még ismert és alkalmazott okmányos fizetési mód lehet: okmányos inkasszó, csekk, hitellevél.

Piacra jutás javasolt módjai, elosztási csatornák
A szerb piacra lépő magyar vállalkozások tevékenységi körüknek és igényeiknek megfelelő partnerlistát kérhetnek a belgrádi Magyar Nagykövetség Külgazdasági Irodájától, valamint az ITDH szabadkai és újvidéki irodáitól.
Kiemelten fontos a magyar vállalkozók számára a személyes kapcsolatok kiépítése is, amelyhez nagy segítséget jelenthet a kiváló hely- és nyelvismerettel rendelkező - főleg Vajdaságban élő - magyar nemzetiségű vállalkozókkal, szakemberekkel való együttműködés, illetve a Vajdaságban működő ITDH irodákkal való kapcsolatfelvétel.
A Szerbiába belépő termékeket vagy maga az exportőr, az általa létrehozott helyi cégen, illetve képviseleti irodán, vagy a szerb partnerén, illetve annak képviseleti hálózatán keresztül juttathatja el a végfelhasználóhoz. Az eladás, értékesítés gyakorlata megegyezik a Magyarországon ismert technikákkal. Mivel a magyar állam minden évben támogatja a magyar vállalkozók megjelenését bizonyos szerbiai vásárokon (Szabadka, Újvidék, Belgrád), ezért ez is hatékony marketingkommunikációs eszköz lehet a magyar vállalkozók számára.

Propaganda, hirdetési lehetőségek
A megfelelő hirdetési médium kiválasztásakor a magyar vállalkozók tevékenységi körüknek, a kiválasztott disztribúciós technikának megfelelően többféle médium közül választhatnak. Ha a magyar anyanyelvű célközönséget tervezik megszólítani, akkor javasolt az Újvidéki Televízió magyar adása, vagy a szintén újvidéki központú Magyar Szó. A szerb Gazdasági Kamara és regionális hálózata szintén alkalmas a szerb vállalkozások hatékony elérésére.
A kereskedelemfejlesztés és beruházás-ösztönzés elősegítése érdekében az ITD Hungary több, Szerbiában rendezett vásáron támogatta az elmúlt években a magyar kiállítók részvételét, így kiemelt jelentőségűnek számít például az Újvidéki Nemzetközi Vásár vagy a belgrádi Technika Vásár. Szerbia legjelentősebb vásárközpontja Belgrádban és Újvidéken található, a vásárközpontok magyarországi képviselővel rendelkeznek.

Helyi kereskedelmi, üzleti szokások
A szerb üzletemberek általában beszélnek angolul vagy németül, a Vajdaságban sokan magyarul. Délies mentalitásuknak köszönhetően vendégszeretők, barátkozók, nagyon fontosnak tartják a jó viszony kialakítását, az idősebbek a rang tiszteletét. A tárgyalások hosszadalmasak, gyakran kötik össze étkezéssel. Az üzleti ajándékozás általános. A szerb partnerek pontatlanok, gyakran késnek a találkozókról. Tárgyaláskor tabu témának számít a balkáni háború, Koszovó státusza, az etnikai és vallási különbségek.

Szerződéskötési tanácsok (pl. alkalmazandó jog)
A rendelés és a pénzügyi teljesítés előtt minden esetben meg kell állapodni a fuvarparitásról (a legáltalánosabb fuvarparitás a FOB paritás); a fizetés módjáról (ha halasztott fizetést kér a vevő, akkor a pontosan rögzíteni kell a napok számát), a garanciáról (milyen időtartamra szól a garancia, cseregarancia, ha igen, akkor a sérült áru visszaküldésének költségeit melyik fél állja stb.).
Ha a magyar vállalkozó nem rendelkezik elegendő külkereskedelmi tapasztalattal, akkor érdemes igénybe vennie hazai/szerb vámügynökség, és/vagy helyi ügyvéd szolgáltatásait a szerződés megkötésekor.