Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Szűcs Laci zarándokútja

2009. július 27. | veszov.hu |  2693 | |

Az alábbi tartalom archív, 12 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Valahol a 6-os úton kerékpárját tolva bandukol egy ember. A kormányra akasztva szatyor, benne szerszámok, fandli és kőmőveskanál. Autók húznak el mellette és a röpke pillanatban talán szánakozva, vagy közömbösen nézik őt, ahogy a rekkenő májusi kánikulában kerékpárjába kapaszkodva, nehezülő léptekkel rója a kilométereket. Talán arra gondolnak, ugyan mi őzi a szerencsétlent, hogy nincs jobb dolga, mint a gőzölgő aszfaltot koptatni? Utak, melyek a lélek nemesülését szolgálják, utak, ahol a test gyötrelmeiből katarzis születik; Csíksomlyó, Mariazell, Fatima, Lourdes, Santiago de Compostela. Szűcs Laci útja kínból, szenvedésből, gyötrődésből született, végső elkeseredésében, mint a mesék szegény legénye indult neki, hogy megtalálja az igazságát Budapesten, a Parlament előtt. Ez az út is zarándoklat, és ha látjátok nehezülő lépteit, gondoljatok arra, hogy a MAGYAR VÁLLALKOZÓ szimbolikus alakja ő, azé a MAGYAR VÁLLALKOZÓÉ, akinek kiszívták életerejét, ingyen dolgoztatták, becsapták, kiszipolyozták senkiházi rongyemberek, becstelenségből, csalásból, sikkasztásból gazdagodott nímandok. Mellettük a jog, a hatalom, így a Laci féléknek nem maradt más, mint megcsókolni a feleségét, elbúcsúzni négy szép gyermekétől és elindulni az elveszejtett becsületért.

Szerte az országban, tönkretett vállalkozók tízezreiben foganhat meg a felismerés, Szűcs Laci, bár lehet, hogy tudtán kívül, de az összes MAGYAR VÁLLALKOZÓ - legyenek bár a Hajdúbét, Zalabaromfi által tönkretett gazdák, sertéstenyésztők, tejtermelők, gyümölcstermesztők, Megyeri hídi építők, kereskedők, vendéglátósok - becsületéért rója egyre nehezülő léptekkel a 6-os út forró aszfaltját. A MAGYAR VÁLLALKOZÓK becsületének elveszejtésére évek óta kész az unikális, ördögien zseniális recept; végy egy MAGYAR VÁLLALKOZÓT, hagyd először boldogulni, hagyd, hogy fejlesszen, beruházzon. Beszélj neki a „dübörgő gazdaságról”, hitesd el vele, hogy learathatja munkája gyümölcsét, biztos jövő vár a családjára.

Aztán kezdd a gyeplőt kissé szorosabbra fogni, akadozzon a kifizetés, szoruljon egyre jobban az adóprés. Az elmaradt járandóságokban ott van az üzleti partnerek, beszállítók, alvállalkozók, dolgozók pénze is, így a becsületes MAGYAR VÁLLALKOZÓ először feléli tartalékait, majd – mivel úgy nevelték, hogy az adósságot meg kell adni – hitelt vesz fel, elzálogosítja a házát, hogy a tartozásait rendezni tudja. Kopogtat az adóhivatal is, követelve a kiadott, de ki nem fizetett számla után járó ÁFÁ-t, hadd főjön szerencsétlen vállalkozó feje, a semmiből hogyan fizessen adót, járulékot? Egyre kétségbeesettebben hajtja a munkát, sokasodnak az adósságok, fogy körülötte a levegő. A becsület akkor veszik el végképp, amikor először nem tudja kifizetni azt a vállalkozótársát, anyagszállítóját, aki vakon hitt az ígéretében, - ne aggódjon, bár csúszik a fizetéssel, de napokon belül pénzhez jut és akkor megadja az elmaradást. És akkor többé nem tud egyenes gerinccel járni, az üzlettársai szemébe nézni. Széthordják a vállalkozói vagyont, árverezik a családi ingatlanokat és a megalázott, útszélre dobott MAGYAR VÁLLALKOZÓ kétségbeesésében önmaga ellen fordul, öngyilkos lesz, ivásra adja a fejét. Széthullik, nyomorba süllyed a család, és aki néhány éve még 15-20 embernek adott kenyeret, biztos megélhetést, most szánakozó pillantások, gúnyos megjegyzések tárgya, senki, aki nem tudta állni a szavát. Ördögien zseniális, - Einstand, mondanák a Pásztor fiúk. Einstand? Az, ha hagyjuk.

Ezért aztán, ha látjátok Szűcs Lacit a 6-os úton kerékpárját egyre nehezülő léptekkel tolni, álljatok meg, szóljatok hozzá néhány jó szót, mert nehéz terhet cipel. A MAGYAR VÁLLALKOZÓ szimbolikus alakja ő, aki a mesék szegénylegényeként gyalog indult a Parlament elé az elveszejtett becsületet megtalálni. Vigyázzatok rá, mert az útja is szimbolikus, ha megtalálja azt az elveszejtett igazságot, akkor a meggyötört, kifosztott MAGYAR VÁLLALKOZÓK is kiegyenesíthetik a gerincüket és felemelhetik földreszegezett tekintetüket.

(Forrás: www.veszov.hu)


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem