Villanyszerelők Lapja

Olvasói oldal

Előírások

2009. április 1. | Kormos István |  3442 | |

Az alábbi tartalom archív, 10 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

T. Szerkesztőség! Két témához kívánok hozzászólni, bár igazából egyik következik a másikból. Pontosabban az egyik, a villanyszerelők lapjában megjelent cikksorozat miatt háborított fel ennyire az, amit láttam. Nézzük szép sorjában. „Nem félünk a farkastól!” Már nem tudom pontosan hány éve vagyok egyéni vállalkozó. 9-10 éve? Eleinte a főállásom mellett másodállásban csináltam, és akár hiszik, akár nem, hobbiból. Aztán rájöttem, hogy ezzel lehet pénzt is keresni, így kiváltottam a vállalkozóit heti 36 órát meghaladó munkaviszony mellett. 4 évvel ezelőtt kipenderítettek a munkahelyemről. Leépítés, megszűnő munkakör stb. Persze az igazi ok nem ez volt, de ez nem tartozik a tárgyhoz. Főállásban folytattam tovább a „maszekolást”. Jöttek sorban az iskolák, tanfolyamok. Mestervizsga, regisztrációs vizsga, ÉV, VV, EBF stb.

Mindig voltak olyan „kollégák”, akik úgymond feketén végezték a munkát, de ez igazából nem zavart. Munka volt bőven (szerencsére most is van), elfértünk egymás mellett. Meg aztán én is így kezdtem.
Ennyit a bevezetőről. Olvastam a Nem félünk a farkastól cikkeket a decemberi és a január-februári számban és azt hiszem ki kell jelentenem , hogy én igenis félek a farkastól! Miért? Nem tudom, hogy ki hogyan van vele, de én egyre inkább úgy látom, hogy két népcsoport van ebben az országban, akikről még egy huszonötödik bőrt is le lehet nyúzni.

Az autósok és a vállalkozók. Már-már szinte népellenségnek érzem magam p style=#FFFFFF class=td width=td width=xl22td width=amiatt, hogy vállalkozó vagyok és autóval járok. Nem elég a jövedéki adó, a regisztrációs adó, az áfa, ami a benzinben van és nem elég az a megszámlálhatatlanul sok járulék, illeték, hozzájárulás, adó és ki tudja még hirtelen, hogy mi minden, amit ránk vállalkozókra kirónak. Még tetejében itt a munkavédelem. Persze! Tudom, hogy a rengeteg előírás az én és a nekem dolgozók testi épségét, egészségét védi. Tudom, hogy egy jó sisak vagy megfelelő cipő életet menthet. Nem beszélve a szerszámokról, a munkaövről és reggelig sorolhatnám.

De ki bírja ezt pénzel!? Van még az országban olyan egyéni vállalkozó az építőiparban, aki ezt meg tudja fizetni? Naponta halljuk, hogy innen száz, onnan kétszáz embert elbocsátanak. Hogy bedőlnek a lakáshitelek. Hogy nem lehet újabb lakáshitelt felvenni, és hát ki is lenne olyan bolond, hogy most, 300 Ft-os eurónál felvegye, pláne, ha még a munkahelye sem biztos. Ebből következik, hogy tizedére csökken (csökkent) a házépítők, építtetők száma. Persze a társasházak épülgetnek, de ott meg nem arról híresek, hogy kifizetik az alvállalkozókat. Nem nehéz levonni a következtetést, hogy rövid időn belül az építőiparban tevékenykedő vállalkozók tömegesen fogják visszaadni a vállalkozói igazolványukat. Nem csak a villanyszerelők, hanem a kőművesek, ácsok, festők, árokásók stb. Szóval mindenki. Ezekkel az emberekkel és a nekik dolgozókkal akkor mi lesz? Természetesen nem mennek ki a temetőbe megásni a saját sírjukat, hiszen többségük tisztességes munkával kereste eddig is a kenyerét, és ezután sem akar éhen halni. Tehát dolgozik tovább. Csak most már megint feketén, ahogy évekkel, évtizedekkel ezelőtt elkezdte.

Ettől aztán még több lesz a feketéző, ami viszont még több vállalkozót sodor csődbe, mert hát nem kell matematika szakot végezni ahhoz, hogy tudjuk: aki nem fizet járulékot, adót, hozzájárulást maga és az emberei után, akit 250 000 felett nem csak átutalással lehet kifizetni, az fele annyiért is tud dolgozni, mint aki fizet. És ez egy megállíthatatlan spirál. Pontosabban megállítható lenne de ma nem arrafelé haladunk.

És még csak haragudni sem szabad ezekre az emberekre. Teljesen érthető, hogy a családot etetni kell, a gyereknek cipő, ruha kell.
Akkor nézzünk egy – két trükköt, hogy mivel lehet lefaragni egy vállalkozás költségeit.
- Nem veszünk új létrát. Igen, a régi már repedezett, de nem baj! Egy-két csavar, oszt’ bírja még.
- Nicsak! Lejár a védősisak hitelesítése, de „no problem”! Hátha nem veszik észre.
- Az elektromos kéziszerszámokat is meg kéne már nézetni egy felülvizsgálóval, de kinek van erre pénze!
- „Főnök! Legyött a bakkancs talpa” Dolgozz edzőcipőben, mert most momentán nincs 12 ezrem egy új cipőre!


Ismerős?
Szóval én igenis félek és egyre jobban félek a farkastól. Mert a vállalkozót meg kell büntetni. Ha nem ezért, akkor majd azért! Kell az a párszázezer forint a költségvetésnek. Kicsit már-már olyan Hofi Gézás a dolog: „Nézd az anyja szentségit, már megint nincs rajta sapka”!
És közben a piacon egyre több a kókler. Nem azokra gondolok, akik elvesztették a munkájukat, vagy csődbe mentek és most „feketéznek”, hanem az igazi kontárokra. Régebben, egy-két éve még nevettünk, ha ilyen munkát láttunk és egy nagyon régi rock együttes dalát kissé átírva vidáman énekeltük: jegyezd meg jól, amíg a föld kerek, mindig lesznek kóklerek!

De ez ma már egyre inkább nem vicces. Sajnos ma bárki azt mondhatja magáról, hogy ő bizony villanyszerelő, elég ha van egy csípőfogója. Láttam már olyat is, hogy névjegykártyán hirdette, hogy ő bizony M. Z. villanyszerelő mester, pedig tudtuk, hogy az alternatív kapcsolót nem tudja megkülönböztetni a keresztkapcsolótól, arról meg végképp nincs fogalma, hogy ez utóbbi mire való. De ő villanyszerelő mester.
És ehhez kis hazánk önkormányzatai még asszisztálnak is (tisztelet a kivételnek). Azt már nem is mondom, hogy lakhatási engedély kiadásához kérjenek ÉV és EBF, esetleg VV felülvizsgálatot. De legalább egy szerelői nyilatkozatot kitöltethetnének a „mesterrel”.

Vagy miért nem kell egy lakóház villamos hálózatát megtervezni, mint a gáznál? Aztán, ha lenne olyan tisztességes vállalkozó, aki nevét adja egy susztermunkához, hát lelke rajta. Előbb utóbb ő is rájönne, hogy ez nem kifizetődő. Nem éri meg pár ezresért aláírni, mikor elvihette volna ő a munkát, ha nincs a kontár. És egyre szemtelenebbek, egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a piacból. Hiszen rohamosan szűkül a piac és ők meg egyre többen vannak. Őket ki ellenőrzi? Nincs rajta sisak? Nincs orvosi vizsgálata? Nem szigetelt a szerszáma… No és? Mit csinálnak vele? Elveszik a csípőfogóját?
Szóval én igenis félek a farkastól!

Illusztráció
Ezért is háborított fel az, amit a minap láttam. Egy új építésű házhoz hívtak ki azzal, hogy mindig leveri valami a kismegszakítót. Elég késő volt már, de mondták, hogy kisgyerek, fűtés stb. Mindenki tudja a szlogent: ha áram van, minden van! Kiértem a házhoz. A szokásos kérdés:
- Mi van bedugva a konnektorba? - Semmi, már mindent kihúztak, még a hűtőt is. Akkor nézzük a lakáselosztót! Kedves Kollégák! Nézzék Önök is a képet. Hát nem „mestermunka”?

Jól látható, hogy a szerelést végző „szakember” még arra sem vette a fáradtságot, hogy az általa félrekötött nulla-föld zárlatot megkeresse. Egy nemes mozdulattal áthidalta az ÁVK-t. Hogy miért nem falon kívüli elosztót rakott fel a falra, vagy a süllyeszthetőt miért nem süllyesztette be, az rejtély! Ahogyan az is, hogy miért rakott ekkora elosztót ennek a 6 db szerencsétlen kismegszakítónak és az ÁVK-nak (ami első perctől kezdve nem működik). És ha már ezt rakta fel, akkor miért nem fúrta fel egyenesen? Vagy legalább azt a pár szál vezetéket, amit használt, eligazgathatta volna egy kicsit. És miből gondolta, hogy a 2,5-es MKH majd jó lesz a 3x16 A-es tápnak? Az már csak hab a tortán, hogy a mérő és a lakáselosztó között kb. 20méter távolságot kellett leküzdeni. Erre kiváló a 2,5-es MKH.

Amúgy megtaláltam a zárlatot. De már meg sem lepődtem. A terasz járólapozása alatt valamilyen rejtélyes oknál fogva kivezetett 5 db Mcu vezetéket, 3 feketét, 1 kéket és egy zöld-sárgát. A három feketéből kettő össze volt sodorva, az összes többi le volt szigetelve. De ne gondolja senki, hogy olyasmivel bajlódott a „mester”, mint a gégecső vagy valami. Neki ilyesmire nincs ideje, hiszen rengeteg a munkája. Csak úgy provizórikusan bele a ragasztóba, oszt’ had szóljon! Szólt is! Sőt! Világított is! Meg füstölt és szikrázott. Ahogy szoktuk volt mondani: volt rövidfény, hosszú füst. Aztán sikerült megoldani a „drótok” rejtélyes mivoltát! Bár a tulaj nem kérte és nem is tudott róla, de a kivitelező ki akarta vezetni a kerti kapuhoz az alternatív kapcsolást egy lámpával kombinálva. Arra mondjuk kíváncsi lennék, hogy hogyan oldotta volna meg, hiszen az Mcu vezetékek szigetelt végétől a kapu még majd 5 méterre van. Kötődoboz nincs, csak eső, hó és olvadó jég. Na és a zárlat. A házban lakóknak van egy pici babájuk. Olyan 10-12 hónapos forma. Látom lelki szemeim előtt (biztosan azért, mert nekem is van három), ahogy nyáron anyuci kiviszi a kertbe játszani. A kicsi vidáman fedezi fel a terasz alapozásából lógó drótokat, és mivel szerfelett érdekesnek találja, cibálni kezdi… Folytassam?

Ismerem az „elkövetőt”, de nem írom le a nevét, mert neki is vannak személyiségi jogai. Remélem, olvassa a cikket (bár kétlem, hogy ilyen haszontalan dolgokkal töltené a drága időt) és magára ismer. Visszamegy a házhoz, bocsánatot kér, és rendbe teszi azt, amit elrontott. Azután, ha végzett, leül egy órácskára, és nagyon fogja szégyellni magát.
Az a ház az építtetőnek nagyon sok pénzébe került. Nagyon szép ház. Csak hát a villannyal van egy kis baj. Ismerem őt. Néhanap találkozok vele anyagbeszerzés közben. Kollégák! Ki akarja, hogy elvegyem a csípőfogóját?


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem