Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Számítástechnika

Számítástechnikai szakzsargon

2008. október 27. | Szilágyi László |  4364 | |

Az alábbi tartalom archív, 12 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A mai felgyorsult világban napról napra fejlődnek az eszközeink, jelennek meg új technológiák. Ez különösen érvényes az informatikai piacra, ahol ez elmúlt években elképesztő fejlődést tapasztalhatunk. Ez kihat ránk is, mivel a munkakörnyezetünk is állandóan alakul. Ha nem figyelünk oda, hamar eljöhet az az időszak, amikor saját gyermekünk használ majd olyan kifejezéseket, amiről nekünk halvány fogalmunk sincs. Az egyre korszerűbb rendszerek és szolgáltatások újabb és újabb elnevezéseket igényelnek. Ráadásul jellemző erre a szakágra, hogy sokszor nem fordítják le magyarra, hanem egyszerűen adaptálják az angol nyelvből a kifejezéseket, így még jobban összezavarják az átlagember rálátását a területre.

Nem járkálhatunk minden nap egy informatikai kéziszótárral a zsebünkben, ráadásul holnap már használhatatlanná is válna, ezért hát célszerű csatlakoznunk a világhálóra (Internet) és megkeresnünk ezeknek a kifejezéseknek a jelentését. Az alábbiakban olyan kifejezéseket próbáltam elővenni, amiket már nagyon sokan használnak és beépítették saját szókincsükbe, de biztos vagyok benne, hogy sokan ennek ellenére sincsenek tisztában pontos jelentésükkel!

A számítástechnika egyik legnagyobb forradalmi eredménye az Internet. Nagyon sok módon csatlakozhatunk és ráadásul érdemes jól utánanéznünk annak, hogy melyik eljárás számunkra a legmegfelelőbb. Elsősorban a sebességben, a lefedettségben és az árban mutatkozik különbség. A különböző módok különböző technikai követelményeket igényelnek, mind leadó, mind fogadó oldalról. A következő 3 fogalom – GPRS, EDGE, 3G – elsősorban a mobilszolgáltatók által kommunikált rendszerek, amik között elsősorban adatátviteli sebesség különbség van, s a mobil internetezésnél van jelentőségük. Két dolognak kell teljesülnie, hogy használni tudjuk ezeket a szolgáltatásokat. Az egyik, hogy kiépítve legyen a hálózat az adott régióban, illetve a készülékünk, telefonunk alkalmas legyen ennek fogadására.

3G

A 3G a harmadik generációs mobiltelefonos technológia rövidített elnevezése. A technológia hang- és nem hangalapú szolgáltatások közvetítésére szolgál. Ide tartozik pl. a videotelefonálás, az e-mailezés vagy  az internetezés, az adatátviteli sebesség (kb. 384 kbit/sec).

EDGE

(Enhanced Data Rates for GSM Evolution) Egyfajta 3G technológia, adatátviteli sebesség kb. 220 kb/s.

GPRS

(General Packet Radio Service) Adatátviteli szabvány kb. 43,2kb/s sebességgel.

Wi-Fi

(Wireless Fidelity) Nagy sebességű, rádiós hálózati csatlakozás (IEE802.11 szabványon alapuló együttműködést garantáló tanúsítvány). Ha nem a fenti mobilhálózaton szeretnénk elérni a világhálót, van lehetőség helyi rádiósugárzású csatlakozásra is. Ennek szintén az a feltétele, hogy legyen sugárzó egység, illetve legyen hozzá vevőnk. Ezt a rendszert egyre több áruházban, vendéglátó egységben, szállodákban alkalmazzák. Az adott szolgáltató egység tudja kódolni a vételt és ez teheti fizetőssé is. Sok esetben ez ingyenesen elérhető és a vendéglátónk fizeti a díjat.

WLAN

(Wireless Local Area network) A vezeték nélküli helyi hálózat rádiós kiterjesztése, amely így a felhasználók számára kényelmes, nagysebességű, biztonságos adatkapcsolatot tesz lehetővé. Mobilitást és nagy (akár 10 Mbps-nél is gyorsabb) adatátviteli sebességet kínál. Ezt a rendszert több számítógép összekötésére fejlesztették ki, ahol nem kábeleken kommunikálnak a gépek. Ha használunk notebookot, akkor jó szolgálatot tehet az otthoni munkavégzésben is, mert nem kell rádugnunk a gépet semmire, és rögtön rácsatlakozhatunk az Internetre az otthoni rendszerünkön keresztül.

ADSL

Az ADSL (Asymmetric Digital Subscriber Line, vagyis Aszimmetrikus Digitális Előfizetői Vonal) egy kommunikációs technológia, ami a hagyományos modemeknél gyorsabb digitális adatátvitelt tesz lehetővé. Az a technológia elterjedésének egyik fő oka, hogy telefonkábelen keresztül a legtöbb lakásban extra költség nélkül kialakítható. Az első generációs ADSL letöltési sebessége 256 kbit/s-tól indul és 8096 Kbit/s-ig emelhető, a feltöltésé 64 kbit/s-től 832 kbit/s-ig állítható, de ezek csak elméleti maximumok, a tényleges átvitel a csomagok méretétől, illetve a telefonközponttól való távolságon múlik. Az ADSL2 névre keresztelt továbbfejlesztés első verziója 12 Mbit/s, s a csupán néhány hónappal később érkezett ADSL2+ 24 Mbit/s elméleti maximális letöltést tesz lehetővé.

Mobil Internet

A Mobil internet egy a szolgáltatók által kitalált fogalom, ami arra vonatkozik, hogy a korábban említett rendszerek segítségével csatlakoztassuk számítógépünket a világhálóra. Ez egy kis eszköz, amibe belehelyeznek egy telefonkártyát (sim kártyát) és így, akár 3G-s sebességű internetünk is lehet. Ez a mobil eszköz helyettesíthető egy mobiltelefon készülékkel is, ha az képes 3G-s kapcsolatra (ezeket a telefonokat hívják 3G-s telefonoknak).

A fentieken kívül természetesen vannak még egyéb rendszerek is, többek között a kábeles Internet szolgáltatás, de azt hiszem, ma ezek a legelterjedtebbek a piacon. Ha már sikerült feljutnunk az Internetre, több, nagyon hasznos szolgáltatást vehetünk igénybe, aminek elnevezései szintén beépültek már szókincsünkbe (vagy hamarosan fognak). Sokan használják az internetet kizárólag weboldalak böngészésére és elektronikus levelek (e-mail) küldésére. Talán nem is tudják, milyen sok egyéb felhasználási területe áll rendelkezésre. Az Internet őse is egy katonai belső hálózat volt, ahol adatok továbbítása volt az elsődleges cél. Íme néhány különleges felhasználási mód.

A File Transfer Protocol, vagy rövid nevén FTP TCP/IP hálózatokon – mint amilyen az Internet is – történő állományátvitelre szolgáló szabvány. Gyakran van szükség arra, hogy valamilyen állományt hálózaton keresztül töltsünk le saját gépünkre, vagy egy állományt mások számára hozzáférhetővé tegyünk. Erre alkalmas az FTP, ami lehetővé teszi a különböző operációs rendszerű gépek között is az információcserét.

Ezt akkor használjuk, ha nagyobb dokumentumokat, képeket, videofelvételeket szeretnénk egy vagy több ismerősünkkel megosztani. Gyakorlatilag itt egy távoli számítógépre feltöltjük az adatokat, amihez egy megadott jelszó segítségével bárki hozzáférhet az interneten keresztül és letöltheti az adatokat.

Ide tartozik a Skype telefon (VoIP) hálózat is, amelyet Niklas Zennström és Janus Friis, a Kazaa készítői fejlesztettek ki. 2005-ben a Skype-ot 1,9 milliárd euróért megvette tőlük az eBay. Ez nem más, mint egy Internet alapú telefonszolgáltatás. Egy notebookon keresztül a világ bármely pontján számítógép előtt internetező emberrel beszélhetünk, percdíjak és havidíjak fizetése nélkül. Ezen túl itt már lehetőség van videotelefonálásra is, amihez mindössze egy kb. 5000 Ft-os webkamerát kell megvásárolnunk. Ezt a rendszert folyamatosan fejlesztik és a közeljövőben szinte biztosan ki fogja szorítani a klasszikus telefonszolgáltatásokat. Mobiltelefon-gyártók már most árusítanak hasonló rendszerű készülékeket, így a kommunikációhoz számítógép sem kell. A használathoz szükséges program ingyenesen letölthető.

Iwiw

Az ismeretségi hálózat egy közösségi struktúra, ami egyének vagy szervezetek kapcsolataiból áll; tartalmazza azt, hogy ezek a szereplők között a szociális kapcsolatok hogyan és milyen módon léteznek, a felületes ismeretségtől az életre szóló barátságig vagy rokoni kapcsolatokig. Az ismeretségi hálózatok (csoportok) maximális mérete általában 150 fő és az átlag 124 fő körül van.

Az iWiW magyar ismeretségi hálózat, mely 2002. április 14-én kezdte meg működését iWiW néven, 2006 óta a leglátogatottabb magyar weboldal. A rendszerbe csak meghívással lehet bekerülni, üzemeltetője az iWiW Kft., amely a T-Online Magyarország Zrt. tulajdona. A iWiW név az angol „international who is who” („nemzetközi ki kicsoda”) rövidítése. Itt személyes kapcsolataink mellett üzleti partnereinket is csoportosíthatjuk és küldhetünk nekik üzenetet. Mivel nagyon nagy látogatottsága van az oldalnak, érdemes vállalkozásunkat is felvinni ebbe a rendszerbe, mert sok magánszemély használja napi szinten.

Infobau

Az idei évben indult internetes adatbázis és szolgáltató oldal, ahol többezer villanyszerelő és épületgépész cég van jelen. Az oldalon ingyenesen bemutathatjuk vállalatunkat és felkerülhetünk egy mesterajánlóba is. Az általános cégadatok mellett akár külön honlapot is létrehozhatunk, informatikai szaktudás nélkül. A bemutatkozásunk mellett használhatunk egy szakmai álláskeresőt, ahol mi is keresgélhetünk az ajánlatok között, de mi is adhatunk fel hirdetéseket. A www.infobau.hu oldalon további hasznos szolgáltatások a teljesség igénye nélkül: piackutatás, szakmai cikkgyűjtemény, gyártói termékleírások, fórumok.

Webáruház

Olyan elektronikus áruház, ahol termékeket, szolgáltatásokat tudunk vásárolni. Egyre elterjedtebbek ezek az üzletek, mivel roppant alacsony a fenntartási költségük. Általában egy raktárhelyiség és egy darab számítógép a beruházási költség, a szállítást legtöbbször futárszolgálat bevonásával oldják meg. A fizetési is történhet elektronikusan egy internetes banki terminálon keresztül.

A fenti alkalmazásokon túl természetesen nagyon sok hasznos lehetőség nyílik még előttünk. Míg néhány éve csak a sci-fi filmekben láthattunk olyan futurisztikus jövőt, ahol egy számítógép mellől szinte mindent el lehet végezni, mára oda jutottunk, hogy számtalan üzleti megoldást kínál a világháló. Egyre többen döntenek úgy, hogy bevételeiket és költségeiket egyaránt a számítógépen keresztül bonyolítják. Figyeljünk, hogy mi se maradjunk le és tartsunk lépést az újdonságokkal!


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem