Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Jogi esetek

Elektronikus fogyasztásmérők

2008. március 1. | netadmin |  4254 | |

Az alábbi tartalom archív, 13 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az ABB bemutatja a moduláris elosztókban alkalmazható, kalapsínre szerelhető elektronikus fogyasztásmérőit. Az energia költségének növekedésével egyre fontosabb szerepet kap a villamosenergia-fogyasztás mérése. Az első lépés a költségek csökkentéséh...

Az ABB bemutatja a moduláris elosztókban alkalmazható, kalapsínre szerelhető elektronikus fogyasztásmérőit.


Az energia költségének növekedésével egyre fontosabb szerepet kap a villamosenergia-fogyasztás mérése. Az első lépés a költségek csökkentéséhez az, hogy felismerjük, hol és mennyi villamos energiát fogyasztunk. Az ABB komplett elektronikus fogyasztásmérő-sorozatot ajánl különböző felhasználási területekre, széleskörű kommunikációs lehetőségekkel. A fogyasztásmérők moduláris kivitelüknek köszönhetően könnyen és gyorsan szerelhetők.

Illeszkednek a Pro M CompactR modulrendszerbe, ami lehetővé teszi, hogy soroljuk a többi kalapsínre szerelhető készülékkel. A fogyasztásmérő típusok négy különböző termékcsoportba tartoznak: DELTAplus, ODIN, DELTAsingle, ODINsingle. Az egyes készüléktípusok intelligens programozási lehetőségeiknek köszönhetően a legkülönbözőbb alkalmazásokhoz nyújtanak megoldást mind egyfázisú, mind háromfázisú rendszerekben.

MID - Measuring Instrument Directive (Mérőeszköz irányelv)
Az Európai Parlament 2004-es döntése alapján új irányelv került bevezetésre a mérőkészülékekre vonatkozóan (2004/22/ EC). A MID irányelv 2006. október 30-án hatályba lépett, és minden tagállamnak legkésőbb 2006 áprilisáig be kellett illesztenie a törvényhozásba. A termékeken és a csomagoláson is megtalálhatók a jelölések, amelyek igazolják, hogy az ABB fogyasztásmérői a MID irányelvnek megfelelő vizsgálatokkal és tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Soros kommunikációs modulok
Az összes fogyasztásmérő-típus rendelkezik egy infravörös kommunikációs porttal, melyen keresztül a mért adatok M-Bus rendszeren kiolvashatók. A soros kommunikációs modulok átalakítják az optikai jeleket különböző kommunikációs csatornákra (M-Bus, RS232, Ethernet, LON, EIB). Ezzel a lehetőséggel utólag is bővíthetők a telepített fogyasztásmérők, ha távkiolvasásra van szükség.

Az ABB új, 1-fázisú elektronikus fogyasztásmérője az ODINsingle. Az ODINsingle 65 A-ig használható, direkt, hatásos fogyasztás mérésére alkalmas készülék. Mindössze 2 modul széles, 6 digites LCD-kijelzővel rendelkezik, amelyen a 6 mm magas számjegyek jól olvashatók. A típustól függően 3 módon képes kommunikálni: a készüléken lévő kijelzőn keresztül, impulzus-kimeneten (opció), vagy az oldalán elhelyezett infravörös porton valamely soros kommunikációs modullal.

A DELTAsingle szintén 1-fázisú direkt mérő, amely 80 A-ig alkalmas a hatásos fogyasztás mérésére. A készülék 4 modul széles, és az ODINsingle-höz hasonlóan 6 digites kijelzővel rendelkezik. Típustól függően képes többtarifás mérésre (1, 2 és 4 tarifa), egy beépített óra valósítja meg a tarifa kapcsolását. A DELTAsingle rendelhető impulzus-kimenettel, és bővíthető a soros kommunikációs modulokkal.

Az ODIN 3-fázisú fogyasztásmérőknek két típusa van: az egyik 65 A-ig használható direkt mérő, a másik áramváltóhoz csatlakoztatható. A mérő kialakításánál a legfőbb cél az egyszerűség volt. A készüléken feltüntetett kapcsolási rajz segítséget nyújt a bekötéshez. A programozást megkönnyíti, hogy a megfelelő áramváltó áttételt kell beállítani, ami megjelenik az LCD-kijelzőn. Az ODIN mérők 6 modul szélesek, rendelkeznek impulzus- kimenettel és infravörös portal.

A DELTAplus az ABB legfejlettebb fogyasztásmérő-családja. A családba tartozó típusok: direkt mérők 80 A-ig, áram- és feszültségváltókkal használható készülékek. Egyes típusok alkalmasak többtarifás mérésre (1, 2 és 4 tarifa). A hatásos fogyasztás mellett meddő fogyasztás is mérhető a kombinált mérőkkel. A távkiolvasás érdekében beépített M-Bus vagy LON-kommunikációval is rendelhetők, a standard potenciálmentes impulzus-kimenet mellett. Külön mérési funkciók kiolvasása is lehetséges [teljesítmény (kW), áram (A), feszültség (V), frekvencia (Hz), cos ].

További információkért, típusokért keresse műszaki katalógusunkat, vagy hívja ügyfélszolgálatunkat. (x)

 

ODINsingle

DELTAsingle

ODIN

DELTAplus

 

 

L 65A direkt mérő

L 80A direkt mérő

L 65A direkt mérő vagy áramváltóhoz csatlakoztatható
(5/5 - 900/5)

L 80A direkt mérő vagy áramváltóhoz csatlakoztatható
(1 - 9 999)

 

1 fázisú

1 fázisú

3 fázisú

3 fázisú

Méret

2 modul

4 modul

6 modul

7 modul

IEC tanúsítvány

Igen

Igen

Igen

Igen

MID tanúsítvány

Igen

Igen

-

Igen

IEC pontossági osztály

1

1

2 (1)

1 és 2

MID pontossági osztály

B

B

-

B és A

 


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem