Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Számítástechnika

Szörfölés a villanyszerelőkkel

2008. május 1. | Szilágyi László |  3856 | |

Az alábbi tartalom archív, 13 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Szörfölés a villanyszerelőkkel

Szörfölés (web surfing): olyan „böngészés” a világhálón (web), amikor gyorsan különféle oldalakra jut az ember, mert egyik linkről a másikra kattint. (Link vagy hiperhivatkozás: kék betűvel, aláhúzással jelzett szavak.) Ez lehet szándékos keresés adott témakörben, vagy afféle „céltalan” ugrálás, mint a csatornák váltogatása a tévén. A kifejezés eredete J. A. Polly „Surfing the Internet” c. cikke (1992).

Természetesen a fenti értelmezésre is az Interneten bukkantam rá, amikor igyekeztem az angol kifejezések magyar megfelelőit megtalálni. Bizony, az informatika világában számtalan olyan kifejezéssel találkozunk, amit nem sikerült a köztudatban magyarosítani, és egyszerűen megtartottuk angolul, sokszor szlengesen magyarosítva. Nem kell messzire menni, nézzük csak meg magát az „internet” szót. Nos, kezdő internet-szörfösöknek ajánlom figyelmébe, hogy keressenek egy jó kis értelmező szótárt a világhálón, és tanulják meg az alapfogalmakat. Különben csak halvány sejtésünk lesz a szakkifejezésekről, amiket egyébként nagyon sokan pontos jelentésük ismerete nélkül is bátran használnak. Az előbb azt javasoltam, hogy keressünk egy értelmező szótárt a weben.

De hogyan kezdjek a keresésnek? Ilyenkor a gyakorlottabb felhasználó ellátogat egy keresőoldalra, ahol kulcsszavak segítségével kilistázhatja azokat a weboldalakat, amiket az adott témában értékesnek talál. Az ilyen keresőprogramok roppant jól eligazítanak minket, mert különben lehetetlen gyorsan és hatékonyan keresni több milliárd oldal között.

Ma Magyarországon a legelterjedtebb keresőoldal a Google. Szerencsére magyar kezelőfelülettel rendelkezik, és van lehetőség kifejezetten a magyar nyelvű oldalak között szűrni. Gondoltam, érdekes lenne megnézni, hogy milyen szinten állnak ma a villanyszereléssel foglalkozó cégek az Interneten, ezért rá is kerestem a „villanyszerelők” kulcsszóra, és sok érdekességgel találkoztam.

Saját weboldalunk tervezésekor fontos felmérni az internetes jelenlétet, és megvizsgálnunk a versenytársakat, a veszélyeket és lehetőségeket. A Google találatai naponta akár többször is változhatnak, de elmondható, hogy az első 10-15 találati helyen azért viszonylag stabil a fent lévő cégek helyzete. Ez persze az Internet pörgő világában nem éveket, inkább heteket, hónapokat jelent. Ha elhanyagoljuk oldalunkat, és nem fejlesztünk, akkor hamar visszaeshetünk a keresőprogramok találati listáján. Külön cikket érdemelne a keresők „logikájának” megismerése, de a lényeg az, hogy egy speciális érvrendszer alapján osztályozzák az oldalt, figyelembe véve a szakkifejezéseket és a látogatottságot. Ez roppant érdekes, mert ha egyszer előre kerülünk a találatoknál, akkor a rákattintások száma magasabban is marad. Na, de térjünk rá az eredményre, és vizsgáljuk meg egy kicsit, kik szerepelnek most az első 10 helyen a Google-ben.

Első és második helyezett

Egyáltalán nem lepődtem meg, mikor az első két helyen nem egy villanyszerelő cég honlapjával találkoztam. Akik olvasták az újság előző havi számát, emlékezhetnek rá, hogy írtunk a cégadatbázisok fontosságáról. Bizony, az első két helyen két általános céginformációs keresőoldal jött elő. Sajnos, egyikkel sem voltam elégedett, mivel nem volt túl praktikus a felhasználásuk. A legfőbb gondot azt jelentette, hogy nem kizárólag villanyszereléssel foglalkozó cégek szerepeltek fent. Bár összességében sok céget tartalmaztak, a minket érintő témában alig haladták meg a 100 találatot. Ez nagyon kevés, ha megvizsgáljuk, hány villanyszereléssel foglalkozó cég van ma hazánkban. A cégleírások elég egyszerűek voltak, nem rendszerezettek, inkább egy telefonkönyvhöz hasonlítottak. Név, cím, telefonszám, „arctalan” cégekkel. Ettől függetlenül szerepük roppant fontos, mivel ezeket az oldalakat nyitják meg elsőként a felhasználók, a jelenlétük elengedhetetlen. Amire figyelni kell, hogy a megfelelő adatbázisban legyünk fent, ahol minél több információt meg tudunk jelentetni magunkról.

Harmadik helyezett

Nagyon bíztam benne, hogy ki lesz még a dobogón. Szerencsére bejött a sejtésem, és a Villanyszerelők Lapja honlapja, a www.villanylap.hu lett a harmadik. Ez példaértékű, de nem igazán meglepő.

A honlapon az összes korábban megjelentetett cikk megtalálható, elolvasható, így igazán szép szakmai anyagot találhatunk. Az oldal könnyen átlátható és rendezett, a hírek és cikkek naprakészek. Egyedül az oldal külalakjával nem voltunk megelégedve, de szerencsére ez már fejlesztés alatt áll, és talán már néhány napon belül új külsővel dicsekedhetünk.

Negyedik helyezett

Ez az epitoiparikatalogus.hu, sajnos ez szintén nem több, mint egy elektronikus telefonkönyv, de legalább nincsenek a villanyszerelők a cukrászokkal összevonva. Összesen 112 villanyszerelő céget tartalmaz, ami elenyészőnek mondható.

Ötödik helyezett

Egy kezdetleges keresőoldal ker.eso.hu néven, ami számomra logikátlanul összeválogatott kategóriákban ad találatokat, mint film, autó, mobiltelefon, állás stb. Ez azért került a google-találatok közé, mert az álláshirdetések között villanyszerelői álláshirdetés szerepel. Bár lehet keresni szakirány szerint is, a feltöltött állások nincsenek rendszerezve, csak egymás után következnek, nem lehet kritériumok szerint szűrni. Ha jobban megfigyeljük, rájövünk, hogy gyakorlatilag az expresszben megjelent hirdetéseket listázza. Érdekes, hogy mégis ez az összesítő oldal került ilyen jó helyre, megelőzve az álláshirdető oldalakat.

Hatodik helyezett

Az Elektronikus Periodika Archívum, epa.oszk.hu oldala hazai szakfolyóira- tok adatbázis-gyűjteménye. Szerintem már ki is találta a kedves olvasó, hogy melyik újságot hozta elő az oldal, hát persze hogy a Villanyszerelők Lapját. Érdekes, hogy a szaklapunk így már másodszor került bele az első 10 találatba ennek a gyűjteménynek köszönhetően.
Saját bőrünkön tapasztaltuk, hogy bizony számít, ha az ember a saját honlapján kívül megjelenik adatbázisokban, keresőkben, mert növeli a találatok számát.

Hetedik helyezett

Egy weblink nevű, portál jellegű oldal, honlapok linkjeivel. Nincs szakmai információ, csak linkek gyűjteménye. Sajnos, nagyon kevés kapcsolatot tartalmaz, nem találtuk túl használhatónak. Amiért mégis ilyen jó helyre került, annak az lehet az oka, hogy sok szakmai linkgyűjtemény fut ezen a domain-néven, és így már megint a nagy adatbázisnak köszönhetően került kiemelt helyre.

Nyolcadik helyezett

R. A. villanyszerelő mester saját honlapja. Gyakorlatilag ez az első olyan találat, ahol egy vállalkozó saját honlapját nézhetjük meg. Látszik, hogy az oldal nagyon alacsony költségvetéssel, kezdetleges megoldásokkal készült. Ettől függetlenül örülök neki, hogy van olyan kisvállalkozó, aki már felismerte az internetes megjelenés fontosságát, és készített egy kis honlapot. Lehet ez példaértékű minden fejlődésre vágyó kisvállalkozó részére.

Kilencedik helyezett

Nagyon érdekes honlapra bukkantunk. Tipikusan olyan üzletág, ami kifejezetten az Internet létrejöttével jelent meg. A weboldalunk neve, címe, azaz a domain-neve az egyik legfontosabb tényező. A keresők is erre keresnek legelőször, illetve ezt kommunikáljuk a partnereink részére. Ha új domain-nevet regisztrálunk, amit még korábban senki sem kért, akkor ezt éves szinten maximum 5000 Ft-ért megtehetjük. Vannak viszont olyan leleményes emberek, akik előre megvásárolnak nagyon általános domain-neveket, amiket utána jó pénzért kínálnak eladásra. Most is egy ilyen „üzletemberre” bukkantunk, aki a villanyszerelesianyagok.hu domain-nevet árulja. Nem kérdeztünk rá, mennyiért, de sok esetben akár 1 millió forint felett is elkérnek egy ilyen domain-névért, amit pár ezer forintért foglaltak le. Nem javasoljuk ezeknek a domain-neveknek a megvásárlását, inkább találjunk ki újat, és ne erősítsük ezt a fajta üzleti vállalkozást.

Tizedik helyezett

Egy villanyszerelői kiskereskedelmi bolt weboldala. Az oldal mérete, felépítése alapján egy igazi kis szakkereskedés. Néhány alapinformáción kívül főleg az elérhetőségek, amiket megismerünk, tehát az oldalt főleg arra használják, ha valaki villanyszerelési anyagokat akar vásárolni, akkor tudja, hol van a bolt. Webáruházzal nem rendelkeznek még, viszont itt fedeztem fel először, hogy több nyelven is működik a lap. Jelenleg magyar, angol és német nyelven ismerkedhetünk a céggel.

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy nem áll túl rózsásan a villanyszerelők helyzete ma a világhálón. Vagy ha fent is vannak, nem fektetnek rá elég energiát, hogy honlapjukat meg is találják. Örömmel láttuk, hogy a Villanyszerelők Lapja kiemelkedő eredményt ért, az első 10 találatból kétszer is eljutottunk a villanylap.hu oldalra. Érdemes kiemelni a céggyűjtemények kimagasló eredményeit. Gyakorlatilag a találataink fele ilyen kereső adatbázisok voltak. Jól látszik, hogy ezt az irányt kell erősíteni, csak egy olyan oldalra van szükség, ami sokkal több adatot tartalmaz, egyszerűbb a szűrés és elsősorban villanyszereléssel foglalkozik. Mellette érdemes elgondolkozni azon is, hogy a kis villanyszerelő vállalkozók hogyan jelenhetnének meg saját honlappal. Ezeket a problémákat felmérve készül egy új villanyszerelési adatbázis-kezelő oldal, ahol több ezer villanyszerelő akár saját honlappal kerülhet bemutatkozásra. Ez az oldal a www.infobau.hu. A Villanyszerelők Lapjával együttműködve lehetősége lesz az újság előfizetőinek ezen az új oldalon történő megjelenésre.

További részletekért látogassa meg a www. infobau.hu oldalt, és továbbra is olvassa a Villanyszerelők Lapját!


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem