Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Tanulságos történetek

Egy férfi, két eset

2008/7-8. lapszám | netadmin |  8186 |

Figylem! Ez a cikk 14 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

T. Szerkesztőség! Két tanulságos történetet szeretnék megosztani a Kollégákkal. Az első egy rövid, de érdekes történet, a másodikat inkább tanulságosként lehet jellemezni. Az íráshoz mellékelt fényképek az első történethez nyújtanak egy kis &b...

T. Szerkesztőség!

Két tanulságos történetet szeretnék megosztani a Kollégákkal. Az első egy rövid, de érdekes történet, a másodikat inkább tanulságosként lehet jellemezni. Az íráshoz mellékelt fényképek az első történethez nyújtanak egy kis „vizuális élményt”.
 
A Profi
 Néhány nappal ezelőtt, este 8 óra tájban felhívott egy helybéli társas ház közös képviselője (egy kb. 10 épületből álló, 100-110 lakásos, tehát nem kis méretű építményről van szó), hogy az egyik lépcsőházban világítanak a „villanyórák”. Természetesen a fogyasztásmérőre szerelt, pici piros LED-ről volt szó, ami a fázishiányt jelzi. A kérés az volt, hogy el tudnák-e menni hozzájuk azonnal, mert nincs áram és különben is csak néhány perc az egész, mert valószínűleg csak a földszinten kell kicserélni egy biztosítót: csak éppen neki nincs hozzá fogója. Amúgy természetesen van neki villanyszerelője, X. Y., csak most ő nem ér rá, mert „éppen el van utazva”.
Elmondtam neki, hogy nagyon szívesen segítenék, de sajnos nincs itthon NKI, a bolt pedig – este 8 óra lévén – nincs nyitva. Ekkor kioktatott, hogy az ő villanyszerelőjének sosincs ilyen gondja, ő mindig néhány perc alatt ott is van és megoldja: egyszóval jól tenném, ha én is felkészültebb lennék ilyen esetekre.
Igaza volt! Picit elszégyelltem magam és megígértem neki, hogy néhány percen belül ott vagyok. Végigtelefonáltam a kollégákat, hogy nincs-e véletlenül valakinek talonban néhány darab NKI, persze különböző fajta, mert azt nem lehet tudni, hogy milyen biztosító van felszerelve.
Az egyik kollégának szerencsére volt otthon néhány darab, így közösen elindultunk, megmutatni, hogy mi is felkészültek vagyunk.
A házak 3 szintes kialakításúak, és minden szinthez tartozik egy házi főelosztó. Most a 3. emeleti főelosztóban „szállt” el 2 db, 50 A-es 00-ás. A főelosztó plombálva volt, úgyhogy telefon, szolgáltató, plombabontás stb. Sikerült azt is kideríteni, hogy egy 3. emeleti lakás elosztójában vezetéklazulás miatt összeégett a fogadó sor kapocs, így mind a három fázis „összeborult”, ezért oldottak le az NKI-k. Ekkor feltűnt, hogy a második emeleti szekrényről hiányzik a plomba. Gondoltam, ha már itt vagyunk, nézzük meg azt is...
(Kattintson a képre a nagyításhoz!)
A közölt fénykép magáért beszél!
 
Így aztán könnyű „pik-pak” javítani. Tisztelt felkészült X. Y. kolléga! Maradjon még „elutazva” jó sokáig! Ki tudja!? Lehet, hogy emberéletet ment meg vele!
 
Neki ne magyarázzak!
Néhány hete fejeztük be Kismaroson egy könnyűszerkezetes családi ház villanyszerelését. Szerelvények, lámpák stb., minden flottul működött. Mivel az épület fából és gipszkartonból épült, mindenhová MBCu kábeleket húztunk oly módon, hogy kötés csak a lakáselosztóban van. Tehát egy dugalj, egy kábel. Kötődobozok nincsenek, a világítás is csak a kapcsolóban került bekötésre.
Néhány nappal a szerelvényezés után felhívott a tulaj, hogy a villanybojler leveri az ÁVK-t (30 mA). Megpróbáltam a távjavítást és érdeklődtem, hogy mi a hibajelenség. (Azt tudni kell, hogy a bojlerhez is dugaszoló aljzatot szereltünk, természetesen külön kismegszakítóval, külön kábellel, így biztosítva a leválaszthatóságot). Kiderült, hogy a bojler bedugása után kb. tíz perc elteltével elmegy az egész házban az áram. Ha a bojler nincs bedugva, akkor minden működik. Megkértem a tulajdonost, hogy valamilyen nagy fogyasztót, pl. hősugárzót, vigyen oda a dugaljhoz, húzza ki a bojlert, kapcsolja vissza az ÁVK-t, dugja be a hősugárzót, aztán hívjon vissza. Fél óra múlva hívott, hogy megy a hősugárzó és minden rendben! Ekkor megkértem, hogy a bojlert egy hosszabbító segítségével csatlakoztassa egy másik dugaszolóaljzatra. Megtörtént. Nem működött. Mivel új bojlerről volt szó, javasoltam, hogy hívja a garanciális szervizt.
Másnap megjött a szaki és kicserélte a bojler fűtőszálát, mert hát mi más lehetne zárlatos. De a jelenség nem szűnt meg. Erre felhívtak telefonon engem, mint kivitelezőt, hogy sajnos a hiba nem rájuk tartozik, mert a hálózat a rossz!
Ezt miből állapította meg? - kérdeztem döbbenten.
Kioktatott, hogy mivel az ÁVK megy le, a hiba csak a hálózatban lehet. Próbáltam vele megértetni az ÁVK működési elvét, de bevallom, hogy kevés sikerrel. Azt mondta, hogy neki ne magyarázzak, mert ő már X éve van a szakmában. Megadtam magam! Rendben, akkor legyen szíves mondja el, mit kell tennem!
Most kapaszkodjanak meg a tisztelt Kollégák, mert ilyet még biztosan nem hallottak! Én nem tudtam, hogy sírjak vagy nevessek!
„Először is azt kell tudnom, hogy mivel a bojlerban víz van, nem szabad összekötni a nullát a földel, vagyis nem szabad NFH-t csinálni, mert a víz ellenállása kisebb, mint a réz vezetéké és így a nulla a vízen folyik vissza. Ezt érzékeli az ÁVK. Legjobb lenne, ha a bojler kábelét az ÁVK elé kötném, mert akkor megszűnne a hiba, de az is megteszi, ha kikötjük a nullázó vezetéket a bojlerből, mert akkor is megszűnik a hiba! Könyörögtem neki, hogy ne csinálja, de nem sikerült meghatnom. Felhívtam azonnal a tulajdonost, hogy eszükbe ne jusson ma bekapcsolni a bojlert, húzza ki a konnektorból és felejtse el, hogy van. Reggel jövök!
Korán reggel kimentem a házhoz, ahol döbbenten vettem észre, hogy a szaki megtette, amiről beszélt! Kikötötte a földet! És ehhez még a nevét is adta a jótállási jegyen. Felhívtam őt, és bevallom, nem megengedhető hangnemet használtam (ezért most bocsánatot kérek), és megkérdeztem tőle, tisztában van-e azzal, hogy egy négytagú családot sikerült majdnem „kinyírnia”?! Persze letagadta a dolgot: ő aztán biztosan nem kötötte ki, de néhány perces huzavona után beismerte, hogy „hát lehet, hogy ő volt, de nem direkt”. De sajnos ő igazából TV-szerelő és nem is igazán ért az erősáramhoz!
A hiba még mindig fennáll, sajnos az olasz csodabojler használhatatlan. Na persze ha kikötnék a földelést, akkor működne. Ha számít valamit a véleményem, nem éri meg 5-10 ezer forintot megspórolni a bojleren. Vegyen mindenki megbízható minőségű bojlert. Az jó a vásárlónak és jó az eladónak is! A szaki meg inkább szereljen TV-t! Hátha ahhoz legalább ért!
Kormos István,  villanyszerelő mester, ÉV, EBF felülvizsgáló