Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Villámvédelem

Bevezető az új villámvédelmi szabvány alkalmazásáh

2008. december 1. | netadmin |  3438 | |

Az alábbi tartalom archív, 12 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Változások a villámvédelemben A villámvédelem szakterülete komoly változásoknak néz elébe. A több évtizedes múlttal rendelkező MSZ 274 szabvány 2009 februárjában érvényét veszíti, helyét az MSZ EN 62305 veszi majd át. Az új szabvány a régitől jelentő...

Változások a villámvédelemben
A villámvédelem szakterülete komoly változásoknak néz elébe. A több évtizedes múlttal rendelkező MSZ 274 szabvány 2009 februárjában érvényét veszíti, helyét az MSZ EN 62305 veszi majd át. Az új szabvány a régitől jelentősen eltérő felfogással közelíti a villámvédelmet, és ez az új gondolkodásmód okozhat majd gondot az MSZ 274-en felnőtt szakembereknek. A szabvány változása hatással van a jogszabályi környezetre is. Meg kell szüntetni azt a szoros kapcsolatot, amely jelenleg az MSZ 274 és az OTSZ között van és ezzel egyidejűleg le kell fektetni a villámvédelem létesítésének új előírásait. Közel egyszerre változik tehát a jogi és műszaki szabályzás. Ez a tény önmagában is problémák forrása lehet, de ha ehhez hozzátesszük, hogy a teljes szabvány hivatalos magyar fordítása 2009 közepe előtt nem nagyon várható, és hogy a szabvány elsajátítását még magyar nyelven is nehézzé teszi majd a 450 oldalnyi terjedelem, akkor szinte biztosra vehető, hogy az új szabvány alkalmazása jelentős nehézségekkel indul majd.

E bizonytalanságok közepette nem szabad elfeledkezni arról, hogy az MSZ EN 62305 2006 augusztusa óta érvényes magyar szabvány. A változásoknak a műszaki oldala – igaz, angol, francia és német nyelven – elvileg már megismerhető. Az Aqua Oktatási Stúdió “Bevezető az új villámvédelmi szabvány alkalmazásához” című előadása azt a célt tűzi maga elé, hogy mindazokat, akik nem akarnak az utolsó pillanatig várni, időben felkészítse a szabvány tartalmi, felfogásbeli változásaira. 

Az előadás célja
Pusztán a villámvédelmi intézkedéseket tekintve a régi és az új szabvány alig különbözik. Változnak ugyan a felfogó szerkesztéséhez használt módszerek, a villámhárító anyagainak méretkövetelményei stb, de ezek apró változások, amelyekhez a gyakorló szakemberek bizonnyal könnyen igazodnak majd. A változások lényegét abban a folyamatban kell keresni, ahogyan eljutunk a megvalósítandó intézkedésekig. A kockázatelemzés célját tekintve ugyan egyezik a korábbi villámvédelmi besorolással, de alapvetően más módon vezeti le a villámvédelem szükségességét a védendő épület jellemzőiből. A megszokottól eltérő, és annál jóval több információval kell rendelkezni a védelem tárgyáról. Jelentős a változás abban is, hogy a villámhárító részleteinek kialakítását a szabvány kevésbé köti meg. Ez nagyobb rugalmasságot biztosít a műszaki megoldások kiválasztásában, de így a döntés felelőssége is nagyobb mértékben terheli a tervezőt, illetve a kivitelezőt.

Az előadás célja, hogy a rendelkezésre álló időkeretben átfogó képet nyújtson a szabvány alkalmazásáról a villámvédelem tervezésétől a kivitelezésen át a felülvizsgálatig. Ennek megfelelően bemutatja azt a szemléletmódot, amire a szabvány épül, vázlatosan ismerteti a szabvány követelményeit és alkalmazásának módját.

Az előadás tartalmi kivonata:
- Az MSZ EN 62305 felépítése
- A villámvédelmi kockázatelemzés alapelve
- A kockázatelemzés folyamata
- Kockázati összetevők számítása
- Villámvédelmi intézkedések levezetése a kockázatelemzésből
- A villámhárító követelményei
- A villámhárító kialakításának részét képező új intézkedések
- A villámhárító felülvizsgálata
- A túlfeszültség-védelem követelményei
- A túlfeszültség-védelem felülvizsgálata
- Példa a kockázatelemzés folyamatának bemutatására
- Az MSZ 274, illetve MSZ EN 62305 szerinti villámvédelem rövid összehasonlítása

Az elméleti előadást olyan gyakorlati megoldások bemutatása egészíti ki, amelyek alkalmazása az MSZ EN 62305 alkalmazásából fakad, és amelyek Magyarországon eddig nem terjedtek el.

Ajánljuk az előadást azoknak a tervezőknek, akik szeretnék felmérni a villámvédelem változásainak mélységét annak érdekében, hogy időben felkészülhessenek az MSZ EN 62305 alkalmazására.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem