Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapján

Lakossági falon kívüli kiselosztók

2008. december 1. | netadmin |  3640 | |

Az alábbi tartalom archív, 12 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Napjaink felgyorsult világában folyamatosan jelennek meg az életünk megkönnyítése vagy éppen megbonyolítása érdekében a különböző elektronikus berendezések. Nem csoda, hogy a technikai fejlődésnek köszönhetően megváltozott életvitel az elosztók terül...

Napjaink felgyorsult világában folyamatosan jelennek meg az életünk megkönnyítése vagy éppen megbonyolítása érdekében a különböző elektronikus berendezések. Nem csoda, hogy a technikai fejlődésnek köszönhetően megváltozott életvitel az elosztók területén is fejlődést követelt. Jelenleg a piacon számos gyártó kínál lakossági kiselosztókat, de a kiválasztásnál érdemes figyelembe venni az alábbi pontokat.

Milyen minősítéssel rendelkezik az adott termék?
A lakossági kiselosztóknál kézenfekvőnek tűnik, hogy kettős szigeteléssel rendelkezzenek, vagyis a megérinthető részek vagy műanyagból készülnek vagy a fémburkolatok úgy vannak az üzemszerűen feszültség alatt álló részektől elszigetelve, hogy ezekre a burkolatokra veszélyes nagyságú érintési feszültség ne kerülhessen egyszeres hiba esetén. A kiválasztásnál ezt a tényezőt mindenképpen ellenőrizni kell a teljes biztonság érdekében.

Védettségi fokozat
A kiselosztók különböző felhasználásához más és más IP-védettség szükséges. Kültéri alkalmazáshoz, pincékben, garázsokban, kisebb műhelyekben célszerű víz és pormentes IP55-ös tokozatot választani, míg folyosókon általában elegendő az IP40-es védettség is. Nem elhanyagolható ugyanakkor a törés elleni védettség sem, hiszen a tömör és rideg műanyagból készült kiselosztók komoly gondot okozhatnak már a felszereléskor is.

Maximális névleges áram
A vásárlás előtt célszerű átgondolni, hogy az elosztónak mekkora bejövő névleges áramot kell szétosztani, hiszen a különböző tokozatok különböző maximális névleges áramerősségre vannak hitelesítve. Az esetek többségében elegendő 63 A, de kereskedelmi forgalomban magasabb áramerősségű termékek is kaphatók.

Méret
A lakossági moduláris elosztószekrények méretét 3 szempont jellemzi, úgymint a tokozat külső mérete, a modulszám, illetve a sorok száma. Mindhárom jellemző fontos lehet a kiválasztáskor.

A külső méret jellemzően kisebb felületeknél lehet kérdéses, ahol a kiselosztó magassága, szélessége vagy akár a mélysége korlátként jelentkezhet a beépítéskor.

A modulszám megadja, hogy mennyi moduláris készülék építhető be. Sok gyártó a megadott beépíthető hely mellett feltűntet egy bizonyos tartalékot is, amely hasznos lehet a későbbi bővítések esetén.

A sorok száma az elosztószekrény magasságának növelésével multiplikálja a modulszámot. Ugyanakkor a gyártók nem csak a magasságban, de a szélességben is kínálnak különböző méretű kiselosztókat. A standard méretek között szerepelnek a soronként 12 és 18 modul széles termékek. Így lehetséges, hogy 2-től akár 72-modulig kínálnak a különböző gyártók megoldásokat a készülékek rögzítésére és védelmére.

A kiselosztó méretének kiválasztásánál természetesen sok mindent át kell gondolni. Egy többemeletes háznál például érdemes megfontolni a szinti elosztók felszerelését, így egy egyszerű izzó meghibásodása miatt nem szükséges a tulajdonosnak nagyobb távolságokat megtennie a kismegszakító visszakapcsolásához, nem beszélve az ilyen esetben gyakran bekövetkező lépcsőházi balesetekről.

Természetesen befolyásoló tényező lehet az is, hogy milyen fokozatú védelemmel vértezik fel a szekrényt. Sajnos sok esetben kimaradnak a felújításokból az áramvédő-kapcsolók vagy akár a B és C osztályú túlfeszültség-levezetők. Sokan nem gondolnak bele, hogy az ezeken a termékeken történő spórolás egyidejűleg csökkenti a berendezések védelmét, növelve annak kockázatát, hogy egy esetleges nem kívánt tranziens vagy hiba tönkreteszi a hálózaton lévő berendezéseket.

A kiselosztók méretének és számának meghatározásakor érdemes tartalékhelyekkel is számolni, hogy a jövőbeli bővítések esetén ne kelljen a teljes szekrényt lecserélni.

Ajtók
A falon kívüli kiselosztók többségben rendelhetők ajtó nélkül, illetve tömör vagy átlátszó ajtóval. Természetesen az IP-védettség biztosítása mellett az ajtó esztétikusabbá is teheti a készüléket, de legtöbb esetben nem célszerű tömör ajtóval eltakarni a moduláris berendezéseket, ebben az esetben ugyanis nem látható azok kapcsolóinak állapota.

A vásárlás előtt itt is érdemes megvizsgálni a rendelkezésre álló kiegészítők tárházát, úgymint az ajtó nyitási irányát megcserélhetővé tevő pántokat vagy a zárszerkezetet.

Elosztókapcsok

A kereskedelemben kapható moduláris elosztók területén többször jelent problémát, hogy az áramkörszámnak megfelelő N- és PE-vezetők csatlakoztatására az adott sínek esetében nem áll rendelkezésre a kellő számú vezeték-csatlakoztatási hely.

Hozzá kell azonban tenni azt is, hogy a jelenleg piaci forgalmazásban kapható kiselosztók közül nem egynél tapasztalható, hogy csupán opcionális tartozékként kapható az N- illetve a PE-sín.

Számos különbség lehet még kiselosztó és kiselosztó között. Vannak gyártók, akik kivehető és/vagy kibillenthető készülékvázzal könnyítik meg a vezetékezést, vagy éppen olyan felületeket hoznak létre, amihez vezetékkötegelő segítségével fel lehet fogatni a vezetékeket. Sok esetben ezek a nüánsznyi különbségek nagymértékben meg tudják könnyíteni a beüzemelést, illetve segítségükkel egy rendezettebb és átláthatóbb rendszert kapunk.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem