Villanyszerelők Lapja

Biztonságtechnika

Mint a filmekben...

2007. május 1. | Ledneczki László |  4960 | |

Az alábbi tartalom archív, 13 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Bizonyára sok filmben láttunk már működő biztonságtechnikai eszközöket, amelyeket a betörő mindenféle furmányos trükkel próbál kijátszani. Természetesen ez a filmben meg is történik, hiszen ha valamelyik eszköz leleplezné, akkor nem lenne izgalmas a ...

Bizonyára sok filmben láttunk már működő biztonságtechnikai eszközöket, amelyeket a betörő mindenféle furmányos trükkel próbál kijátszani. Természetesen ez a filmben meg is történik, hiszen ha valamelyik eszköz leleplezné, akkor nem lenne izgalmas a jelenet.

Láthattunk már gigantikus acélajtót, lézerhálót, csapdákat, amelyek ékszert, tárgyat vagy pénzt őriztek a tolvajok, betörők elől. Sajnos, az ott szereplő eszközök mind csupán a látvány elemei, ténylegesen nem játszhatnak szerepet a hétköznapjainkban.

A csapdák és az érzékelőeszközök a filmekben rendkívül látványosak, észrevehető, látható helyen vannak elhelyezve, és a működésük is aktív szerepet játszik, általában látható fényt bocsátanak ki, hangot adnak, "beszélnek hozzánk".

Nézzük csak meg az optikai eszközöket! A filmekben egy sugársorompóból lézersugarak törnek elő, melyek általában vörös, zöld vagy kék színűek. A biztonságtechnikában nem használnak látható fényforráson alapuló eszközöket, mert egyszerűen lelepleznék önmagukat.

A biztonságtechnikai optikai sorompók mind az infravörös tartományban dolgoznak, ritka a lézer, inkább hagyományos LED-diódás változatok találhatók meg a kereskedelmi forgalomban. Működésük megegyezik a filmekben láthatókkal, annyi különbséggel, hogy a fénysugár nem látható, jelzéskor nem ad hangot, és azonnal adja a riasztási eseményt, ha a sugarat valaki megszakítja. Ki kell emelni, hogy lézert ritkán használnak, mert olyan kicsi a kibocsátott fény szórása, hogy bár a száz méterre lévő érzékelő könnyen látja azt, viszont a készülék beállítása lehetetlen, illetve komoly műszereket igényelne. Nem is beszélve arról, hogy a lézerfény a szembe jutva erősen károsítaná azt. Az infravörös LED-ek nem károsítják a szemet, szórásuk is nagyobb, egy infrasorompó beállításához általában egy feszültségmérőre és egy csavarhúzóra van szükség…

A filmekben a folyosókat hatalmas ajtók zárják le, amelyek általában valamilyen biometrikus eszközökkel védettek. Ritka, hogy egy ilyen ajtó mellett a filmekben nincs fegyveres biztonsági őr. A valóságban viszont más a helyzet. Egy fontos bejárat legjobb őre az ember. De nézzük most azt a különleges olvasót az ajtó mellett! Például az egyik filmjelenetben egy ujjlenyomat- és retinaolvasó található, mely tartalmaz egy monitort, s ez olvasáskor az ujj teljes felületét kirajzolja, leelemezi, és az elemzés folyamatát is mutatja.

A valóságban a monitor felesleges, az elemzés folyamata egészen más, mint amit a monitor ábrázol, és az egész folyamat legrosszabb esetben is egy másodpercet vesz igénybe. A retina leolvasása is lézerrel történik, mely még hangeffekteket is ad a látvány érdekében. A filmekben a betörők az olvasót kijátszani igyekeznek, és természetesen általában sikerül is nekik, máskülönben nem lenne a történetnek folytatása. A valóság persze itt is más: nem lehet egy ujjlenyomatot egy üvegpohárról levenni, majd azt kémiailag újra előállítani másfél perc alatt. A durvábban csúsztató filmekben a betörő a belépésre jogosult személy "ujját" vagy "szemét" is megszerzi, hogy majd ezzel jusson be, de a legtöbb olvasó (főleg egy ilyen nagy jelentőségű helyen) a keringési tulajdonságokat, élőszövet-analízist is vizsgál. Kizárt, hogy egy levágott ujjal, bőrdarabbal vagy egy szemgolyóval be lehessen jutni egy ilyen olvasón keresztül, melyet még ráadásul PIN-kóddal is védenek.

A következő tipikus helyzet az, hogy a behatoló szereplő a készüléket leszereli a falról, majd egy átkötéssel kinyitja az ajtót. Talán ez a legérdekesebb és leglátványosabb jelenet, amelyet a szórakoztató filmekben kissé elnagyolnak. Az olvasó csavarjai a valóságban rejtve vannak, és egy hétköznapi csavarhúzóval nem lehet azokat eltávolítani.

Ha mégis sikerülne leszerelni a falról, abban a pillanatban a készülékben található szabotázs- vagy más néven tamperkapcsoló azonnali riasztásjelzést adna. Az olvasóval nem tudnánk mit kezdeni, mert egy soros kommunikációs vonal-lal kapcsolódik a vezérlőközponthoz, amely egy másik helyen van elrejtve. A filmekben egy egyszerű csavarhúzó, bicska vagy valamilyen háztartási eszköz kerül elő, amelynek hatására az olvasó leemelhető a falról, ezek után néhány célzott rövidzárlat megoldja a problémát. Hogy a jelenet izgalmasabb legyen, ezt még hatalmas szikrák is kísérik, amikor a rövidzárlat bekövetkezik. Nos, egy nagyobb méretű látványos szikrához legalább 200 V és 50 A szükségeltetik, amelyet talán egy ívhegesztő képes előállítani: mit keresne ekkora teljesítmény egy kis vezérlőpanelen?

Igazi dramaturgként segítsünk hát a betörőnek, és nyissuk ki az ajtót! A következő helyen lépésérzékelős folyosót találunk, amelyet sűrű lézerháló vesz körbe. A rendszer természetesen kijátszható úgy, ha megpróbáljuk legyőzni a gravitációt, és e mellé átlátszóvá válhatunk. A rendszer viszont kikapcsolható szintén egy ujjlenyomat-olvasós eszközzel. Hatástalanítsuk ezt, és vigyük az értékes tárgyat!

Ha a valóságban ez mégis előfordulna, akkor az épületből már nem tudnánk kijutni, mert a rendőrség tárt karokkal fogadna az ajtóban, ugyanis ha valamelyik érzékelő mégis leleplezné a betörőnket, nem adna tudomást neki, mert csak csendes riasztást adna a bejelentett felügyeletnek.

Az érzékelők sorozatos elemzésére, működésük pontos ismeretére van szükségünk, hogy azokat kijátszhassuk, s ez nem is lehetetlen: viszont mindig lesz egy olyan paraméter, mellyel nem tudunk mit kezdeni, ellenünk fog dolgozni. Itt van néhány példa.

Az egyik legáltalánosabb érzékelő az infravörös mozgásérzékelő. Működése a kisugárzott felület hőmérsékletváltozásán alapul. Ha a sugárzó test hőmérséklete állandó, az érzékelő nem ad jelzést, ellenben az érzékelő előtt elhaladva az jelzést fog adni az állandó testhőmérsékletünk ellenére. Ez az érzékelő előtt elhelyezkedő lencserendszernek köszönhető. Próbáljuk csak ki! Ha nagyon lassan haladunk az érzékelő előtt, az nem fog jelzést adni, és máris kijátszható. Ha meg akarnánk egy értéktárgyat szerezni, lenne arra idő, hogy két ellenőrzés között ezt meg tudjuk valósítani? Izgalmasabb, ha az érzékelő kombinált érzékelő, azaz egy más jellegű, nem hősugárzáson alapuló érzékelőt is tartalmaz, például mikrohullámú radart. A radar csak egy módon játszható ki, ha az érzékelő előtt tökéletes körpályán mozgunk, melynek a középpontja a radar, e mellett nem lehet nálunk semmilyen fémtárgy sem, ugyanis erre a radar kimondottan érzékeny. Tehát egy kombinált érzékelő előtt, ha lassan, tökéletes körpályán és lehetőleg "fémmentesen" haladunk el, akkor a lebukás veszélye minimális lesz. Nehezíti a dolgunkat az, hogy a radar a vékony, fémmentes falakon is átlát, hatótávolsága elérheti a 20-25 métert.

Az infrasorompó az egyik legjobban álcázható biztonságtechnikai eszköz. Leleplezése infravörös kamerát igényel monitorral, de kijátszani csak a vezeték megbontásával lehet, ennek kimérése viszont sok időt és speciális műszereket vesz igénybe, persze, ha hozzáférünk. Ha még is be tudnánk szerezni a rendszer kijátszásához szükséges eszközöket, vajon a megszerzett értéktárgy visszahozná az árát?

Beszélhetünk sokfajta érzékelőről, sok trükkről, egy biztos azonban: ha egy helyesen telepített eszközt megpróbálunk szakértelem nélkül kijátszani, nem fog sikerülni, mert az akciót gyorsan és precízen kellene végrehajtanunk. Sajnos volt már rá példa, hogy a rendszer helyes működése ellenére emberi mulasztás okozta kár érintette a tulajdonost. Mire jó az a riasztó, ha nem kapcsolják be? Ha félnek beütni néhány számjegyet, mert tartanak attól, hogy indokolatlanul megszólal a sziréna? Ha képesek vagyunk legyőzni a félelmet, melyet egy riasztó kelthet, akkor fel vagyunk készülve egy esetleges éjszakai támadásra is, a trükköket pedig hagyjuk a főszereplőkre!

 


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem