Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Nem csak villanyszerelőknek

Európából jöttem Spanyolország

2007/7-8. lapszám | netadmin |  5585 |

Figylem! Ez a cikk 17 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Munkavállalási feltételek, jogosultságok Spanyolországban a törvény lehetővé teszi a munkaszerződések szóbeli és írásbeli megkötését is. A munkaszerződésnél érdemes figyelmesen áttanulmányozni a fizetéssel, utazással és szállással kapcsolatos kitéte...

Munkavállalási feltételek, jogosultságok
Spanyolországban a törvény lehetővé teszi a munkaszerződések szóbeli és írásbeli megkötését is. A munkaszerződésnél érdemes figyelmesen áttanulmányozni a fizetéssel, utazással és szállással kapcsolatos kitételeket (ez utóbbi kettő esetében azt, hogy a munkavállaló vagy a munkáltató fizeti-e ezek költségét). A fizetésekről általában kollektív egyeztetés után döntenek.

A törvény által előírt teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében a heti munkaidő maximum 40 óra/hét, és a napi munkaidő nem lehet több 9 óránál. Túlóra esetében a spanyol törvények maximálisan 80 órát engedélyeznek, amit minden hónapban be kell jelenteni az illetékes szerveknek. A túlórát a munkavállaló csak önkéntesen vállalhat, és nem terjedhet ki az éjszakai műszakra. A túlórát pénzbeli juttatással vagy szabadsággal fizetik ki. Vasárnapi munka esetén az alapfizetés 175%-át kell a munkáltatónak kifizetnie, vagy 1,5 nap pihenőnapot kell biztosítania. Az éves szabadság minimum 30 nap/év (szombatokkal és vasárnapokkal együtt), illetve a 14 nemzeti ünnepnap.

Spanyolországban a minimálbért törvényileg szabályozzák. Ezt a kormány minden évben felülvizsgálja a fő érdekképviseletekkel tartott megbeszélés után. 2006-ban a minimálbér 540,90 euró volt.

A munkavállalónak legalább 18 évesnek kell lennie, hogy megkaphassa a minimálbért. A 16 éves munkavállalók a minimálbér kb. 40%-át, a 17 éves munkavállalók kb. 60%-át kapják.

Az EU közösségi szabályozása a társadalombiztosítási rendszert nemzeti hatáskörben hagyja, tehát minden tagállam maga határozhatja meg a társadalombiztosítási járulékok mértékét és a biztosítottak körét, illetve, hogy ez milyen feltétek mellett milyen juttatásokat biztosít. A közösség csupán alapelveket fektet le, mint például azt, hogy egyenlő elbánásban kell részesíteni a külföldi munkavállalókat és az adott ország állampolgárait, illetve biztosítani kell, hogy a külföldi munkavállaló és családja részesüljön minden juttatásból, bármelyik tagállamban dolgozzon is.

Amint a munkavállaló munkába áll, a munkáltató köteles a munkavállalót a társadalombiztosítási intézményekhez bejelenteni. A munkavállaló nevét bejegyzik a betegbiztosító irodánál, amely bejelenti a munkavállalót a nyugdíjbiztosítónál és a munkanélküli biztosító intézményben. A munkavállaló regisztrációs számot kap, amely alapján a társadalombiztosító nyilvántartja a biztosítási időszakokat és fizetéseket. Ezen időszakok alapján kell a járulékokat befizetni. A nyugdíjbiztosító TB-kártyát küld a munkavállalónak, amelyet a munkáltatónak kell átadnia. Ha a munkaviszony megszűnik, a biztosítási kártyát a munkáltató visszaadja a munkavállalónak.

Spanyolországban a Nemzeti Társadalombiztosítási Intézet foglalkozik a társadalombiztosítással. A havonkénti hozzájárulást mind a munkavállaló (6,4%), mind a munkáltató (30,8%) fizeti. Ez ingyenes kórházi és orvosi kezelést biztosít. Bár a TB-rendszer jelentős összegeket kap a költségvetésből, mégis nagyobb részben a munkavállalók és munkáltatók befizetései biztosítják az egészségügy pénzügyi hátterét. A járulékok mértékét, melyek szektoronként jelentős eltéréseket mutatnak, évente határozzák meg. A munkavállalónak az alábbi társadalombiztosítási járulékokat kell befizetnie: egészség- és anyasági biztosítás; munkanélküli biztosítás; rokkant-, öregségi és özvegyi nyugdíj. TB-ellátottak köre: EU tagállamok munkavállalói és vállalkozói; nyugdíjasok; közalkalmazottak; hontalan személyek és menekültek.

A járulékok a biztosítási alaptól függenek. Abban az esetben, ha a biztosítottat ért baleset következtében átmeneti munkaképtelenség jelentkezik, nem állapítanak meg minimális járulék-befizetési időszakot. Ha viszont a munkaképtelenség betegség miatt következett be, a támogatás nyújtásának feltétele 180 napos járulék-befizetési időszak. Betegbiztosításra jogosult személyek például a munkavállalók, akiket regisztráltak a társadalombiztosítási intézményeknél; a munkavállaló családtagjai stb.

A betegbiztosítási juttatások közül kiemelhető például a műtétek előtt az orvosokkal való konzultáció; vészhelyzetben a beteg elszállítása; háziorvosi, fogorvosi és szájsebészeti kezelések; gyógyszerek (nyugdíjasok, ipari balesetet elszenvedők részére ingyenesek, illetve a támogatott személyeknek a gyógyszerárak 40%-át kell csak kifizetniük) stb.

A pénzbeli támogatást a baleset vagy betegség 15. napjáig a munkáltató fizeti, majd a 16. naptól a Nemzeti Társadalombiztosítási Intézet felelős a kifizetésekért, amit vagy a munkáltatón keresztül, vagy közvetlenül a munkavállalónak fizet ki.

A munkanélküli biztosítás jogosultjai közé tartozik az a dolgozó, aki elveszíti munkáját, vagy akinek munkaidejét (és így fizetését) legalább a harmadára csökkentették. A munkanélküli személynek értesítenie kell a munkaügyi hivatalt és jelentkeznie a segélyért. Továbbá, a 45 év feletti személyek, akik elveszítették jogosultságukat a támogatásra, de legalább 12 hónapos biztosítási járulék-befizetést tudnak bizonyítani, illetve azok, akik nem veszítették el jogosultságukat a támogatásra, és legalább 6 hónapos járulék-befizetést tudnak bizonyítani, szintén jogosultsággal rendelkeznek.

A közösségi szabályok szerint, ha a munkavállaló két vagy több EU tagállamban dolgozik, jogosult arra, hogy állami nyugdíját a tagállamokban befizetett nyugdíj-hozzájárulásokból összevontan számolják ki. A spanyolországi jogszabályok szerint minden jövedelemmel rendelkező alkalmazottat biztosítani kell. A biztosítási hozzájárulások a jövedelem nagyságától függnek. Nyugdíjra jogosultak a 65. életévüket betöltött férfiak és nők, illetve azok, akik legalább 2 éven keresztül fizették a TB-járulékokat a nyugdíjba vonulás előtti 8 évben.

Feltételek: 15 évi bizonyított járulékfizetés; 65 éves életkor. A nyugdíj mértékét az utolsó 15 évben kapott fizetések határozzák meg. A spanyolországi munkavállalók nyugdíjba vonulásuk után is Spanyol- országban maradhatnak. Teljes nyugdíjat akkor kaphat a külföldi munkavállaló, ha elérte a spanyol törvények által előírt nyugdíjkorhatárt (65 év), és a nyugdíjkérelem előtti utolsó 12 hónapban Spanyolországban dolgozott, illetve 3 évig megszakítás nélkül Spanyolországban élt. A spanyol munkavállalással kapcsolatban részletes információk találhatók a spanyol Munkaügyi és Szociális Minisztérium, valamint az EURES honlapján.

Adózás Spanyolországban
A közösségi jog szerint a tagállamok adórendszerének követnie kell az általános diszkriminációellenes szabályozást, történetesen azt, hogy egy tagállam állampolgárai, akik egy másik tagállam területén élnek, nem részesülhetnek kedvezőtlenebb adózási feltételekben, mint az adott tagállam állampolgárai. A közösségi szabályok szerint minden EU tagállam állampolgára, minden (akár több nem EU tagállambeli) jövedelme után abban a tagállamban köteles adót fizetni, amelyben lakik. A kettős adóztatásról szóló egyezmény gondoskodik arról, hogy az adóalany csak egy helyen fizessen adót. Spanyolország esetében a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt a 12/1988. (III. 10.) MT rendeletben hirdették ki.

A spanyol adórendszer háromféle adónemet különböztet meg: normál adók, vámok, illetékek. Utóbbi volumenét tekintve alig összemérhető az első kettővel, ezért csak az ún. "normál" adókat soroljuk fel.

Közvetlen adók: jövedelemadó, társasági adó, SZJA, vagyonadó (csak magánszemélyek esetén), örökösödési és ajándékozási adó.

Közvetett adók: ÁFA, vagyon (tőke) átruházási adó, különleges adók (pl. alkohol, dohány, üzemanyag stb.), biztosítási (kötvény) adó.

Személyi jövedelemadó
Azok a személyek, akik Spanyolországban telepednek le, minden jövedelmük után Spanyolországban fizetnek adót, még abban az esetben is, ha jövedelmük más tagországokból származik. A nem Spanyolországban élő adófizetőket csak a Spanyolországból származó jövedelmük után adóztathatják.

Spanyolországban a személyi jövedelemadót és a TB-járulékot a fizetésből vonják le. A munkavállaló a munka megkezdésekor adókártyát kap. Alkalmazottak esetében az adó mértékénél figyelembe veszik a munkavállaló gyermekeinek számát és teljes bérét. Vállalkozóknak negyedéves adóelőleg- befizetési kötelezettségük van.
A mellékelt táblázat a 2006. január 1-jén bevezetett adósávokat mutatja, pontos információkért a feltüntetett elérhetőségeken lehet érdeklődni.

Adóköteles Adókulcsok jövedelem (euró) (%-ban)

0 - 4,1616 15%

4,1616 - 14 357,52 24%

14 357,52 - 26 842,32 28%

26 842,32 - 46 818 37%

46 818 felett 45%

ÁFA
Általános mértéke 16%. Kedvezményes ÁFA mértéke egyes termékekre 4% (pl. könyv, újság, alapvető élelmiszerek, gyógyszer), illetve 7% (pl. élelmiszerek, gyógyszerek egy része, szolgáltatások egy része).

Vállalatalapítás Spanyolországban
Üzleti tevékenység folytatása Spanyolországban
Ahhoz, hogy üzleti tevékenységet folytassunk Spanyolországban, a következő lehetőségek állnak rendelkezésünkre. Közvetlen eladás külföldről (egy EU tagállamból) spanyol ügyfeleknek: amíg az ügyfeleknek megfelelő az a megoldás, hogy nincs közvetlen jelenlét Spanyolországban, addig az értékesítés kereskedelmi egyedárusítókon vagy ügynökökön keresztül történik.

Fiókiroda nyitásakor a vállalat jogi személyisége ez esetben ugyanaz, mint egy holdingcégé, tehát a fiókiroda önmagában nem jogi személy. Fiókiroda nyitásához közokirat szükséges, melyet a Kereskedelmi Kamarához kell benyújtani. A felelősség korlátlan. A számlavezetés nem a holdingcéggel együtt történik, hanem a spanyol adózási szabályok vonatkoznak rá. Leányvállalat alapításakor kiemelendő, hogy ez szintén számos jogi formát vehet fel. A leggyakrabban alkalmazottak a kft. és a rt.

Az Információs Irodát is be kell jegyeztetni a spanyol hatóságoknál. Ez a forma nagyon hasonló a fiókirodához, azzal a különbséggel, hogy kereskedelmi tevékenységet nem folytathat. Kizárólag információszolgáltatással és kereskedelemteremtéssel foglalkozhat, vagy szerződéseket véglegesíthet. Az új piacra való belépés legáltalánosabb s egyben legolcsóbb módja egy információs iroda létrehozása.

A vállalatalapítás folyamata
Első lépésként fel kell keresni a helyi rendőrséget, és egy úgynevezett NIE-számot kell kérvényezni. Ez egy egyszerű, külföldieknek adott azonosítószám, mely főleg adózási célokat szolgál. A kérvényezéshez útlevélre és egy kérvényező formula kitöltésére van szükség (bővebb információ: http://www.idealspain.com/Pages/Information/business.htm). Spanyolországban két szinten kell egy vállalkozást bejegyeztetni. Helyi szinten a városházán kell a vállalkozást regisztráltatni és a nyitáshoz szükséges engedélyt (Licencia de Apentura) beszerezni.

Ez az engedély tartalmazza a vállalkozás tevékenységét és a működési területet. Nemzeti szinten a regisztrációt az IVA irodában kell elvégezni, ami az állami adóhivatalnak felel meg. Az adminisztrációs procedúrák elvégzéséhez ajánlatos a folyékony spanyol nyelvtudás, mert ellenkező esetben igen borsos árat is elkérhetnek a nyelvi és adminisztrációs segítségért.

Spanyolországban is elterjedt gyakorlat, miszerint a vállalatalapítással járó procedúrát jogi szakemberekre bízzák. A cégbejegyzés költségei megközelítőleg 2000 eurónál kezdődnek. A konkrét költségek a tevékenységtől, alaptőkétől, alkalmazottaktól stb. függnek.

Vállalkozási formák
A spanyol jog a következő vállalati formák szerint engedélyezi a gazdasági tevékenységet. A két leggyakoribb a Sociedad Anonima [S.A.] (a magyar részvénytársaságnak megfelelő forma), és a Sociedad de Responsabilidad Limitada [S.L. vagy S.R.L] (a magyar korlátolt felelősségű társaságnak felel meg). Ezen kívül létezik még a Sociedad Regular Colectiva [S.R.C.] és a Sociedad en Comandita [S. en Com. vagy S.Com.], melyek a betéti és közkereseti társasághoz leginkább hasonló társasági formák.

Egyéni vállalkozás (Empresa Individual)
Ez a vállalkozás megfelel a magyar egyéni vállalkozó fogalmának. A vállalkozás egy személy neve alatt fut, akinek felelőssége korlátlan.

Részvénytársaság: (Sociedad Anonima - S.A.)
Ebben az esetben az alaptőke részvényekre van osztva. A részvények többek között szavazati jogot biztosítanak az igazgatótanács ülésein, és feljogosítanak a nyereségből való részesedésre. A részvények adás-vételét illetően – feltéve, ha azokat teljes egészében kifizették – általában nincsen korlátozás, az alapító okirat azonban kiköthet egyéb megszorításokat.

A minimális részvénytőke-szükséglet 60.101,21 euró, melynek legalább 25%-át kell befizetni. A részvényekért jegyzés után lehet fizetni, melynek feltételeiről és módjáról szintén az alapító okirat rendelkezik. Minden részvényes csak a saját részvénye névértékéig felel a cég vagyonáért. Kivételt ez alól az egyszemélyes részvénytársaság képez, ahol a részvényes felelőssége korlátlan.

Az alapító okirat mindezeken kívül tartalmazza a vállalat működésének általános szabályait, a részvényátruházás módját, a vállalat céljait, az Igazgatótanács tagjait és bármi mást, ami nem ütközik a vállalati törvényekbe. A részvények lehetnek névre vagy bemutatóra szólóak, s jegyezhetik őket a tőzsdén. A vállalat vezetését a minimum kéttagú igazgatótanács végzi.

Korlátolt felelősségű társaság: (Sociedad de Responsabilidad Limitada - S.L.)
A leggyakrabban alkalmazott forma a korlátolt felelősségű társaság. Előnye, hogy már alacsony tőkével, megközelítőleg 3000 euróval elindítható a vállalkozás, és a tagok felelőssége korlátozott.

Ez talán a legmegfelelőbb forma a kis-és középvállalatok számára. Az itthon megszokott kft. formától részben eltérően azonban ez a társasági forma leginkább a részvénytársasághoz hasonlít, de annál jóval rugalmasabb. A minimális alaptőke 3005,06 euró, melyet teljes egészében az alapításkor kell befizetni.

Amikor egy tag részvényeinek eladásáról dönt, a fennmaradó tagok dönthetnek azok esetleges megvásárlásáról, mielőtt azokat egy harmadik félnek kínálnák fel megvételre. A részvény harmadik félnek történő átruházása korlátozott. A részvényátruházás feltételeit az ún. Shareholder´s Book-ban kötik ki. A vállalatvezetés egy vagy több igazgató részvételével is történhet, akik együtt és külön-külön is cselekedhetnek, vagy létrehozhatnak igazgatótanácsot, amihez azonban már minimum két tag szükséges.

Általános tudnivalók az rt.-ről és a kft.-ről
A részvénytáraságok és a korlátolt felelősségű társaságok is független jogi személyek, melyekben a tagok, illetve a részvényesek felelőssége korlátozott. A vállalatokra a spanyol törvények vonatkoznak. A céget be kell jegyezni, és be kell jelenteni az adóhatóságnál is.

Részvénytársaság egy vagy több részvényessel alakulhat. Ha egy részvényes van, a vállalat nevének tartalmaznia kell az "egyszemélyes részvénytársaság" (sociedad unipersonal) elnevezést! A legfőbb testület kft. esetén a taggyűlés, rt. esetén a közgyűlés.

Mindkét társasági forma esetében olyan nevet kell választani, ami nem egyezik semmilyen másik, már létező spanyol vállalat nevével. Mindkét esetben szükséges alapító okirat készítése és a cég bejegyzése a Kereskedelmi Kamaránál.

A befizetendő adó mértéke közelítőleg a nyereség 30-35%-a. Ritkábban használt formák a következők.

- Közös vállalat (Comunidad de bienses): nem önálló jogi személy, kettő vagy több tulajdonoshoz tartozik, akiknek a felelőssége korlátlan.
- Közkereseti társaság (Sociedad Colectiva): független jogi személy, melynek két vagy több beltagja van, akiknek a felelőssége korlátlan.
- Betéti társaság (Sociedad Comanditaria): független jogi személy, melynek egy vagy több beltagja lehet, akiknek a felelőssége korlátlan. Ezen felül rendelkezhet egy vagy több kültaggal is, akik bevitt tőkéjük mértékéig felelnek.

Befektetési kedvezmények
A központi kormány, az autonóm, továbbá bizonyos regionális önkormányzatok a növekedés biztosítása érdekében dolgozták ki befektetés ösztönzési támogatási rendszerüket, hogy segítsék a megfelelő munkaerő alkalmazását és képzését, új vállalatok alapítását és a kutatásfejlesztés-innovációs (RDI) beruházásokat. A közvetlen kedvezmények típusai: állami és regionális képzési és munkahelyteremtő támogatás, ágazati ösztönzők, regionális kedvezmények, kis- és középvállalati (KKV) támogatások, a spanyol vállalatok nemzetközi terjeszkedésének támogatása, EU-támogatások. A közvetett kedvezmények az adórendszeren keresztül hatnak különféle adókedvezmények formájában. Mindenütt igen fontos a hátrányos helyzetű térségeket megillető kedvezményrendszer.

További információ-források a következők:
http://www.investinspain.org/defaultin.htm;
http://www.idealspain.com/Pages/
Information/business.htm;
http://www.msi-network.com/
content/doing_business_in_
spain_firmcontent_busentities.asp.

Az üzleti érintkezés normái, szokásai
A spanyol piacra történő bejutásnak számos módozata lehetséges. Nagy a száma azoknak a magyar vállalatoknak, melyek rendelkeznek kitűnő spanyol piaci ismeretekkel, s napi üzleti kapcsolataikban nem szorulnak segítségre. A spanyol piacon első lépéseket tervezőknek viszont mindenképpen célszerű a partnerkiválasztásban körültekintően eljárni: ismeretlen partnerről előzetes céginformációt bekérni, a kevés külkereskedelmi gyakorlattal rendelkezőknek külkereskedelmi szakembert bevonni a szerződéskötést megelőzően. Számos termék bevezetését segíthetik a helyi ügynökök.

Ezek kiválasztása is különös gondot és figyelmet igényel: célszerű a szakszövetségekbe tömörült, jól leinformálható vállalat vagy személy kiválasztása. Bizonyos bonyolultabb, magasabb feldolgozottságú termékek esetén (gépek, berendezések, "high-tech") az ügynök jelenti a piacra jutás leghatékonyabb módját. Az ország a Transparency International korrupciós ranglistáján a 20. helyen áll, a korrupció mértéke igen csekély.

A spanyol üzleti életre fokozottan érvényes az európai magatartási mintákhoz való illeszkedés folyamata. A spanyol üzletemberek egyesítik magukban az évszázadok során kialakult hagyományokat, szokásokat, felvértezve a nemzetközi gyakorlatban megkívánt viselkedési normákkal. A déli népek stílusa könnyed, szeretnek oldott légkört teremteni, sokszor hangosabbak és jobban gesztikulálnak, mint az északiak. A mai spanyolokat általában nagyfokú figyelmesség jellemzi, túlzások nélkül.

A tegezés- magázás kérdése az utóbbi években változáson ment keresztül. Mind gyakrabban használják a tegező alakot, főleg, ha azonos korosztályról van szó, és a nő- férfi kapcsolat sem jelent kivételt. Az üzleti élet nagyon fejlett szolgáltató rendszerre támaszkodik, igen fejlett a telefonhálózat és a számítógéppark. Az időigényes levelezés, sőt még a személyes tárgyalás helyett is sokszor választják kapcsolatteremtésre a telefont, telefaxot, illetve a számítógépet. A nagyvárosokban a közlekedési nehézségekből adódó időveszteséget ötletes szolgáltatás enyhíti: az ún. mensajero. Az azonnali dokumentációcserét ezek a motoros- kerékpáros küldöncök bonyolítják le.

A vállalati szervezet és döntéshozatal hierarchikus, a tekintélyelvűség meghatározó, a döntési jogkörök szinte kizárólagosan a főnökre vannak delegálva. Emiatt is fontos a megfelelő szintű tárgyalópartner kiválasztása. A tárgyalási technikákat tekintve gyakori az éttermi asztal melletti hosszas megbeszélés, majd döntéshozatal. Az étkezések szerepe az üzleti életben amúgy is meghatározó. Komoly partner, komoly szándék esetén már az első találkozáskor éttermi asztalnál kezdi a tárgyalást, megbeszélést.

Minden esetben célszerű a megállapodottak írásban történő rögzítése is.

A munkaidő általában 9-kor kezdődik, egy óra körül több órás ebédszünetet tartanak. A bankok hétfőtől péntekig 8.30-14.00 óráig tartanak nyitva. Irodák hétfőtől péntekig 9.00-18.00-ig vagy 19.00 óráig tartanak nyitva, 2 órás ebédidővel. A nyári időszakban ez az idő rövidebb, 8.00-15.00-ig tart.
(Forrás: www.itd.hu)