Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

EIB technológia

Az EIB technikájáról XXIV - A szobatermosztát

2005/3. lapszám | netadmin |  3592 |

Figylem! Ez a cikk 19 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A szobatermosztátAlkalmazási leírás: A szobatermosztátok a helyiségek fűtésének vezérlésére, szabályozására szolgálnak. A beépített hőmérséklet-érzékelő általa mért és beállított hőmérsékletek alapján dönti el, hogy az EIB hálózatra küld egy távirato...

A szobatermosztát

Alkalmazási leírás:

A szobatermosztátok a helyiségek fűtésének vezérlésére, szabályozására szolgálnak. A beépített hőmérséklet-érzékelő általa mért és beállított hőmérsékletek alapján dönti el, hogy az EIB hálózatra küld egy táviratot a fűtés, hűtés vezérléséhez. A készülék felépítése az 1. ábrán, kezelőszervei a 2. ábrán láthatók.

A szobatermosztát részei a következők.

  1. - forgatógomb, a célérték állítására, komfort és készenlét módban.
  2. - állítógyűrűk a célérték eltolásának határolására a forgatógombon.
  3. - jelenlét nyomógomb, a készenlétből komfortba váltáshoz. Éjszakai módban a megnyomáskor egy meghatározott ideig, komfort módba vált.
  4. - sárga színű LED, a zárolás mód kijelzésére.
  5. - piros színű LED, a fagy/hő védelmi módvédelmi mód kijelzésére. Villogó LED jelzi a fagyveszélyt (5°C alatt).
  6. - zöld LED a komfortmód jelzésére.
  7. - zöld LED a készenlét jelzésére.
  8. - zöld LED az éjszakai mód jelzésére.

A LED- ek állapotjelzéseit az 1.Táblázat foglalja össze.

Üzemmódok
A termosztát szabályozónak öt üzemmódja van, mely közül mindegyik, saját fűtési/hűtési célértékkel rendelkezik. Az állapotok az eszközön jelezve vannak. Az aktív üzemmódot az EIB kommunikációs objektumok:
Standby vagy készenléti állapot,
Komfort üzemállapot,
Csökkentett vagy éjszakai üzemállapot,
Fagyvédett üzemállapot,
Szabályzó zárolása, valamint a
Jelenléti nyomógomb állapota határozza meg.

Ezek a következők.

Komfort üzemállapot
Az egyes helységek komfort hőmérsékletének az értékeit, az 5.ábra mutatja. A komfort hőmérséklet értékének beállítása a programozói ablakból, a következőképpen lehet: 7 ... 21 ...35 x 1°C. A komfort hőmérséklet értéke a forgatógomb segítségével változtatható ? értékkel, a programozással beállított 7... 35 °C értékhez képest. A forgatógomb léptéke paraméterrel beállítható. Nézzük meg a komfort hőmérséklet alakulását 22 °C célértéknél, valamint ? 3°C forgatógombbal történő állítási lépték esetén.
Ebben az üzemmódban a termosztát 22°C-os hőmérsékletet tart, amennyiben a potenciométer 0 állásban van. Ezzel a potenciométerrel a beállított hőmérséklet ?-3°C-al állítható. Tehát a komfort hőmérséklet 19°C és 25°C között változtatható.

Standby- vagy készenléti állapot
A beállított komfort hőmérséklethez képest, a hőmérséklet csökkenés 0 ... 20 °C között változtatható. Válasszuk ezt a hőmérséklet csökkenési értéket 2 °C -ra.
Ebben az üzemmódban a termosztát 20°C-os hőmérsékletet tart, amennyiben a potenciométer 0 állásban van. A fekete nyomógomb segítségével a termosztát komfort vagy standby üzembe kapcsolható.

Csökkentett vagy éjszakai üzemállapot
A komfort hőmérséklethez képest 0...20 °C értékkel csökkenthető a hőmérséklet. Példánknál maradva a hőmérséklet-csökkentést 4 °C -ra választjuk.
Ebben az üzemmódban a termosztát 18°C-os éjszakai hőmérsékletet tart.
Ez az üzemállapot csak a központi épület felügyeleti LCD kijelzőről kapcsolható be (5.ábra), vagy a kijelzőben található kapcsolóóra tudja automatikusan bekapcsolni.

Fagyvédett üzemállapot
A fagyvédett üzemállapot beállításakor a hőmérséklet értéke 7 ... 35 °C között állítható. Állítsuk be az értéket 7 °C- ra. Ebben az üzemmódban a termosztát 7°C-os hőmérsékletet tart. Fagyvédett üzemállapotban a potenciométerrel nem tudjuk befolyásolni a beállított hőmérsékletet, vagyis minden esetben 7°C-ot tart. A jelenlét nyomógomb működtetése is hatástalan. Ez az üzemmód akkor használható, ha a fűtési idényben hosszabb időre lakatlan a ház, vagy annak egy része. Ezzel elkerülhető a felesleges nagy intenzitású fűtés (tehát energiát takaríthat meg), de a minimális hőmérséklet biztosítja, hogy a lakás berendezéseiben ne tegyen kárt az épület túlságos lehűlése.
Ez az üzemállapotot csak a központi épület felügyeleti LCD kijelzőről kapcsolható be (5.ábra).

Szabályozó zárolása
Vezérlés kikapcsolása, fűtés/hűtés kikapcsolása.
A szabályozási feladatoknál a beavatkozásra alkalmazhatunk kétállapotú mágnesszelepet (kétpont- szabályozás), valamint motoros állítóművet (P- arányos; PI - arányos integráló típusú szabályozás). A paraméterező ablakban beállíthatók a hűtési/fűtési, valamint a kombinált hűtési/fűtési üzemmódok. A szabályozás tervezhető 2 lépcsősre is, egy kiegészítő hűtő/fűtő kapcsolására. A két lépcső közötti értéket egy paraméterrel állíthatjuk be. A kiegészítés paraméterezéssel zárolható. A fűtés/hűtés szabályozás könnyen kapcsolatba hozható az ablak nyitásérzékelőkkel, valamint a mozgás érzékelőkkel. Hatásukra a hűtés/fűtés letiltható (pl. szellőztetéskor).
Jelenlét nyomógomb/objektum működési módjának összefoglalását mutatja a 2. Táblázat.

  1. Komfort módból kilépve a működtetést megelőző nyomógomb állapot visszaállítható a beállításnak megfelelően.
  2. Az éjszakai mód aktiválásával a nyomógomb állapota törlődik. Kilépve az éjszakai módból, a nyomógomb előző állapota visszaállítható a beállítástól függően.
  3. Amennyiben a jelenlét nyomógombot fagy/hő védelem, vagy zárolás mód alatt aktiválják, nem történik semmi.

A szabályozó időbeni működését a hőmérséklet-változás függvényében a 3. ábra mutatja. Az egyes időpontokban kiváltott üzemmódot pedig a 3. Táblázat foglalja össze. A folyamat vezérlésére alkalmas kapcsolás huzalozási vázlatát a 4.ábra mutatja. A PI szabályozás beállításának szabályai a következők.

  • Kis arányos (P) tartomány esetén nagy túllendülések, gyors közelítés a célértékhez.
  • Nagy arányos tartományesetén kis kilengések, de lassú közelítés a célértékhez.
  • Rövid beállási idő esetén gyors kompenzáció, tartós hullámzás veszélye állhat fenn.
  • Hosszú beállási idő esetén lassú kompenzáció várható.

Kapcsoló, kétpont szabályozás esetén a kapcsoló ciklusidejének beállítása.

  • Gyors fűtőrendszerek (pl. elektromos fűtőtestek) esetén rövid ciklusidő.
  • Lassú fűtőrendszerek (pl. padlófűtés) hosszú ciklusidő célszerű.

Az 5. ábrán épület felügyelettel ellátott időpontvezérelt, fűtési elrendezés látható. A szobatermosztátok által küldött, EIB táviratok által befolyásolható állapotok beállíthatók, a kezelőegységen keresztül, valamint lekérdezhetők telefonon segítségével (pl. fűtés be/ kikapcsolva). Az egyes helységek komforthőmérsékletének megválasztása komoly szerepet játszik az épület energiatakarékos üzemeltetésében. A komfort hőmérséklet 1 °C-al történő növelése, kb. 6% energiatöbbletet jelent helységenként. Amennyiben 10 db helység hőmérsékletét kell szabályozni, ez akár 60%-os energiatöbbletet is jelenthet, a hibás komforthőmérséklet választás miatt. Az egyes helyiségek hőmérsékletének heti, időbeni lefutását az épület felügyeleti rendszer segítségével állíthatjuk be. Amennyiben a megszokott életvitel megváltozott, a kijelző egységen az egyes módosítások könnyedén beállíthatók. Az egyes üzemállapotok hőmérséklet célértékeit a helységekben elhelyezett szobatermosztátok tárolják. Ha a szobahőmérséklet 7 °C alá csökken, fagyriadó kapcsol be. A fagyriadó riasztást generál, az állapot kezdetén és végén. Az éjszakai üzemmód vezérlése az épület felügyeleti rendszerről történik.

A 6. ábra egy helyiség hőmérsékletének időbeni lefutását mutatja a nap 24 órájában. Az ábrán jól nyomon követhető, hogy energia-megtakarítás szempontjából milyen jól figyelembe vehető, egy helység napi kihasználtsága.

 

1. ábra

2. ábra

3. ábra

4. ábra

5. ábra

6. ábra

Táblázatok

1. tábla

2. tábla