Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Számítástechnika

DOCWin – számítógépes tervezés és termékválasztás

2005. április 1. | Darvas István |  4924 | |

Az alábbi tartalom archív, 16 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Az ABB SACE szilárd tapasztalatai az ipari elektromos szereléstechnika területén biztosították azt a szakmai hátteret, melyre a DOCWin számítógépes tervezési és termékválasztási szoftver épül. Ez a program lehetővé teszi komplex, kis és középfeszültségű hálózatok – úgy sugaras, mint hálós kialakítással – számítását, méretezését az energia szolgáltatói vagy generátoros táplálástól a végfelhasználó fogyasztóig.

A program minimális időráfordítással, automatikusan, messzemenő pontossággal biztosítja a hálózati zárlati számításoktól a kábelek méretezésén át a készülékek kiválasztásáig a vonatkozó szabványok előírásainak betartását.

Egyszerű számítások és ellenőrzések is gyorsan elvégezhetők a készülékek és hálózati elemek tervező általi kiválasztásával, az automatikus üzemmód kikapcsolásával.

A programba ágyazott termékadatbázissal a DOCWin egy optimális, megbízható és körültekintően ellenőrzött tervezési megoldást biztosít, melyet a lehetséges változatok közül ajánl fel a tervező-kivitelező szakember számára.

A tervdokumentáció átlátható, teljes körű, tartalmaz minden eredményt, melyet a beépített nemzetközi szabványok és előírások alapján kidolgozott számítási modellek felhasználásával készített, figyelembe véve a laboratóriumi termékkísérletek eredményeit is.

A fogyasztói- és motor leágazások védelmének számításai a legmodernebb ABB készülék koordinációs táblázatok eredményeinek figyelembevételével készülnek.

Az egyik kiválasztási modul a kábelek méretezésére és a zárlati számítások elvégzésére szolgál egy különleges területen, a tengeri hajózási berendezések tervezésénél

Tervezési lépések a DOCWin programmal

 1. Egyvonalas kapcsolási rajz készítése.
 2. A tervezett létesítmény adatainak bevitele.
 3. A tervezett hálózat egyenszilárdságának (kongruencia) ellenőrzése.
 4. Energiaáramlás – terhelés számítása.
 5. Trafók, generátorok, áramsínek, kábelek méretezése.
 6. Zárlati áramok számítása.
 7. Védelmi készülékek kiválasztása.
 8. Tervek finomítása kézi üzemmódban.
 9. Számított karakterisztikák rajzolása.
 10. Tervlapok és tervdokumentáció előkészítése nyomtatásra.

1. Egyvonalas kapcsolási rajz készítése

Az egyvonalas kapcsolási rajz egyszerűen és gyorsan elkészíthető a program könyvtárában található IEC rajzjelek felhasználásával. A kapcsolási rajzban szereplő „objektumot” egyszerűen kiválasztjuk a menüből és a rajz felületére helyezzük (fogd és vidd eljárás). A program több oldalas rajzokat is kezel, akár egyedi rajz raszter hálókkal is.

2. A tervezett létesítmény adatainak bevitele

Rajzolás közben a tervező választhat olyan lépést, hogy a rajzolt „objektum” örökölje a korábban rajzolt készülék vagy hálózati elem tulajdonságát, vagy akár egy korábban már elkészített „makró” tulajdonságát. Az adatbevitel (mely az „objektum” tulajdonságait pontosan meghatározza), minden esetben az egyedi ablak megnyitásával végezhető (kattintás a rajzjelre). A program olyan lehetőséget is biztosít, hogy a tervező kihagyja e lépést és majd a program automatikusan, a számítások elvégzése után határozza meg az „objektum” tulajdonságait.

3. A tervezett hálózati kongruencia ellenőrzése

A program automatikusan ellenőrzi a tervezett hálózat egyenszilárdságát (kongruencia) az egyvonalas kapcsolási rajz elkészítése során, és mielőtt az automatikus hálózati számításokat elkezdené, értesíti a tervezőt minden esetleges hibáról.

4. Energiaáramlás – terhelés számítása

A DOCWin program az energiaáramlás számítására a NEWTON_RAPHSON algoritmust alkalmazza. A program hatásos teljesítményű, feszültségű generátorokat is kezel, ugyanakkor többszörösen csillapított sínrendszerekkel vagy véletlen egybeesési tényezős sínekkel felépített hálózatokat is.

5. Trafók, generátorok, áramsínek, kábelek méretezése

Figyelembe véve a rendszertelepítési- és szerelési előírásokat a program méretezi és ellenőrzi a kábelhálózatokat az alábbi szempontoknak megfelelően:

 • termikus feltételek (az IEC 60364-5-523, IEC 60092, IEC 60890, CEI 64-8, VDE 298-4, NFC 15-100),
 • gazdasági feltételek (IEC 60287-3-2),
 • kábelméretezés feszültségesésre,
 • kábelvédelem méretezése, figyelembe véve a túlterhelést, zárlati áramokat és indirekt érintésvédelmi megfelelőségi szempontokat.

A program rugalmasan kezeli a méretezési szempontok választását, a telepítési szempontok paramétereinek meghatározását, a megengedett névleges üzemi hőmérséklet meghatározását a tervezett elektromos berendezés várható élettartamának figyelembe vételével.

A DOCWin program nemcsak egy egyedi megoldás kiszámítását végzi el, hanem több változatra is tesz javaslatot, mely mind kielégíti a méretezési feltételeket!

A fenti eljárás érvényes a többágú kábelrendszerekkel tervezett hálózatokra is.

6. Zárlati áramok számítása

A DOCWin program nemcsak sugaras, hanem hálós hálózatokban is számít akár három-, két-, vagy egyfázisú zárlat során keletkezett zárlati áramot, figyelembe véve a generátorok és motorok közreműködését, hozzájárulását ezen áramok kialakulásához az alábbi szempontoknak megfelelően:

 • szimmetrikus komponensek módszere,
 • IEC 60909-1 rendeletekben meghatározott feltételek,
 • IEC 61363-1 rendeletekben meghatározott feltételek.

7. Védelmi készülékek kiválasztása

A program kiválasztja a védelmi készülékeket (megszakítók, és biztosítók), melyek műszakilag megfelelnek, és javaslatot tesz a beállítási paraméterekre.

8. Tervek finomítása kézi üzemmódban

Miután az automatikusan előállított javaslatot a tervező megvizsgálta, további finomítási lépéseket tehet, a tapasztalatának és jártasságának megfelelően.

9. Számított karakterisztikák rajzolása

Az alábbi jelleggörbék állnak rendelkezésre a biztosítókhoz és az ABB által gyártott automata megszakítókhoz:

 • idő – áram kioldási jelleggörbék,
 • áramkorlátozási jelleggörbék,
 • I2t – jelleggörbék.

A DOCWin program továbbá lehetővé teszi, hogy vizuálisan is ellenőrizzük a kiszámolt szelektivitást és a védelmek koordináltságát a kábelek, motorok, generátorok és transzformátorok esetében, a jelleggörbék megtekintésével.

10. Tervlapok és tervdokumentáció előkészítése nyomtatásra

A DOCWin programban személyre szabható nyomtatványok állnak rendelkezésre, hogy az elkészített terv minél jobban dokumentálható legyen.

Az egyvonalas kapcsolási rajzokat és a diagramokat, jelleggörbéket a jól ismert rajz formátumokban (DXF vagy WMF) is lehet exportálni, további felhasználás végett.

További számítási modulok

Elosztó berendezések melegedési számítása

A program egyedi méretezésű elosztó berendezések túlmelegedési jellemzőit számítja, felhasználva az IEC 60890 szabványban elfogadott elveket és eljárásokat.

Motorvédelmi készülékek koordinációs számítása

A DOCWin programban meghatározhatók a kapcsolási és védelmi készülékek (megszakítók, biztosítók, motorindító egységek, termikus védelmi egységek), a program ellenőrzési számításokkal meghatározza, hogy a motor teljesítményhez és az indítási feltételeknek megfelelő készülékek megfelelnek az IEC 60947-4-1 szabványban előírt feltételeknek.

A DOCWin program futtatásához szükséges minimum rendszer igény: Pentium II processzor, legalább 32 Mb RAM kapacitással; legalább 50 Mb szabad merevlemez (winchester, hard disk) kapacitás; Windows 95/98/2000 – Windows NT 4.0 operációs rendszer; CD-ROM lemezmeghajtó.

Tervezői támogatás: kisfeszultseg@hu.abb.com

Az alábbi honlapok szolgálnak további adatokkal: http://bol.it.abb.com – a „Working tools” fejezetben; www.abb.hu/kisfeszültség

Szoftver


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem