Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Biztonságtechnika

Robbanásbiztonság-technika IV.

2004/6. lapszám | Veress Árpád |  3821 |

Figylem! Ez a cikk 18 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A robbanásbiztonság-technikával kapcsolatos alapvető ismeretek közül az előző lapszámunkban érintettük az alapelveket, a zónabesorolást, hőmérsékletosztályokat, a robbanásveszélyesség szempontjából vett és alkalmazási főcsoportokat, valamint a védelm...

A robbanásbiztonság-technikával kapcsolatos alapvető ismeretek közül az előző lapszámunkban érintettük az alapelveket, a zónabesorolást, hőmérsékletosztályokat, a robbanásveszélyesség szempontjából vett és alkalmazási főcsoportokat, valamint a védelmi módokat. Az alábbiakban az IP védelemre és az alapvető jelölési módokra térünk ki.

A minimális IP védelem robbanásbiztos készüléke esetében IP 54 (kivételt képez a gyújtószikramentes védelmi módú készülék, ahol az IP 20-30 besorolás is megengedett).
Nagyon fontos, hogy az alkalmazott készülékeink a szabványnak megfelelően legyen jelölve (ld. alábbi példa). A felirati tábla mind az alkalmazott típusra és védelmi módra egyaránt utalást ad (a készülékre jellemző névleges adatok is szerepelnek az adattáblán)

Megjegyzés (néhány adat értelmezése)
II 2 G Ex eds IIC T4

Védelmi mód jelölése, ahol az alkalmazott védelmi - eds - mellett IIC és T4 kerül megadásra (értelmezés ld. korábban).

PTB 97 ATEX 2119

A tanúsítvány száma. Amennyiben a tanúsítványban X illetve U szerepel, az a következőket jelenti. Az "X" jelölés arra ad utalást, hogy annak szerelésénél, illetve alkalmazásba vételénél különleges feltételeknek kell megfelelnie. Például: egy mikrokapcsoló az előírt ütőmunkát nem tudja, és ezért egy tokozásba szerelve alkalmazható. A Tanúsítvány külön fejezetben részletezi a különleges alkalmazás feltételeit az adott készülékre vonatkozóan. Ezen túlmenően az "U" jelölés értelmében az adott tanúsított készülék nem alkalmazható önmagában robbanásveszélyes környezetben, az adott környezetnek megfelelő védelmi módú tokozatba szerelve azonban már használható. Például: egy nyomásálló tokozású kapcsolóelem egy sínre pattintva robbanásbiztonsági szempontból egy nem teljes értékű gyártmánynak felel meg. Ez az elem egy fokozott biztonságú "e" jelölésű tokozatban azonban már megfelel a követelményeknek.

A cikksorozat következő részében azokkal az alkalmazási technikákkal fogunk megismerkedni, amelyek a már említésre került védelmi módok megfelelő használatát mutatják be életszerű példákon keresztül.

  

Robbanásbiztonság-technika