Villanyszerelők Lapja

A kaputelefonokról

2004. január 1. | Ledneczki László |  2660 | |

Az alábbi tartalom archív, 16 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Napjainkban egyre több helyen láthatók már kaputelefonok a házfalakon, beleértve a családi házakat is. A kaputelefonokkal sok időt és energiát takaríthatunk meg, hiszen nem kell kimenni a lakásból, hogy a vendégnek ajtót nyissunk, ugyanakkor biztonsá...

Napjainkban egyre több helyen láthatók már kaputelefonok a házfalakon, beleértve a családi házakat is. A kaputelefonokkal sok időt és energiát takaríthatunk meg, hiszen nem kell kimenni a lakásból, hogy a vendégnek ajtót nyissunk, ugyanakkor biztonságot is jelent számunkra, hiszen nem vagyunk kötelesek ajtót nyitni egy idegen személynek.

A kaputelefonoknak nagyon sok típusa létezik, ezét nem mindegy, hogy hova mit telepítünk. Csoportosításuk nagyon egyszerű, léteznek audio telefonok, és videó kaputelefonok, mindkét családban létezik analóg és digitális rendszerű is. Minden telefonrendszer legfőbb része a kommunikációt megvalósító kültéri és beltéri egység, és a működéshez szükséges tápegység.

Az analóg audio kaputelefonok fő jellemzője, hogy működésük egyszerű, energiatakarékos, kevés a hibalehetőség, illetve egyszerű a telepítésük. Kis családi házakhoz, panelházakhoz ajánlott. Az összeállítás a modul rendszer miatt könnyen alkalmazható bármely többlakásos épületnél, azaz ugyanolyan rendszerű kaputelefont fel lehet tenni egy kétlakásos társasházra, vagy egy két lépcsőházas, tíz emeletes panelházra is.A tápegység képes elektromos zár működtetésére is, nem kell külön tápegység a zár működtetéséhez.

A rendszerek beltérijét típustól függően kettő vagy öt vezetékkel kell bekötni, ebből jön az elnevezés, 1+1-es vagy 4+1-es. Az 1+1-es rendszer előnye a kevés érszám, hiszen csak kettő kell a működéshez, viszont számos gerjedési probléma előjöhet a telepítés során. A 4+1-esnél a sok erű hátrány mellett a külön beállítható hangerő, illetve a mikrofonérzékenység az előny. Ha az analóg előnyöket ötvözzük, akkor a digitális kaputelefonokhoz fogunk eljutni. Ezek előnye a két ér mellett a könnyű telepíthetőség. Működése a következő. Mikor a kültériről felcsengetünk, a megcímzett beltéri kicseng. Ha a kagylót felvesszük, egy analóg vonal alakul ki a kültéri és a beltéri között, mint az analóg rendszereknél. Mivel ezek a rendszerek eléggé összetettek, soklakásos társasházhoz, illetve panelházakhoz, lakótelepekhez ajánljuk. A kültéri egység lehet nyomógombos kivitel, de a nagyszámú felhasználó miatt a kódszámos típus a népszerűbb. Ehhez a típushoz opcionálisan illeszthető egy memóriamodul is, mely nem más, mint egy digitális telefonkönyv. A felhasználó megkeresi a telefonkönyvben a nevet, és a modul már tárcsázza is a hozzá rendelt telefonszámot.

A videó kaputelefonok, mint már említettem, szintén két nagy csoportra oszthatók, analóg és digitális rendszerre. Mindkét rendszernél a videójel analóg jel, amely vagy koax kábelen, vagy csavart érpáron halad a beltéri monitor felé. A ko-axos rendszer előnye a jó képminőség, zavarérzéketlenség, hátránya, hogy nehézkes a telepítése, ezzel szemben a csavart érpáros rendszert könnyű telepíteni, és jelátvitel szempontjából is kedvezőbb tulajdonságokkal bír. Számos házfalon talál helyet a videó kültéri egység, melyben egy mini CCD-chipes panelkamera foglal helyet, általában fekete-fehér, de már létezik a színes típus is. A fekete-fehér előnye, hogy éles, kontrasztos képet ad, illetve érzékeny az infra fényre, ezt kihasználva a kamera mellé infra LED-ek lettek beépítve, ezért a sötétben is kiváló képet nyújt. A színes kamerák szép képet adnak, viszont sötétben nem látnak elég jól. A videós rendszerek is modulosak, tehát az egyszerűbb és a bonyolultabb rendszerben is megállják a helyüket. Telepítésük kissé bonyolultabb az audio rendszereknél, hiszen sokkal több a vezeték.

A beltérin lévő monitorok általában sík képcsöves rendszerűek, de az új színes monitorokban már LCD-t használnak. A sík képcsöves rendszerű beltérinél ügyelni kell, hogy a képcső mágnes közelébe ne kerüljön, mert eltorzítja a képet, az LCD képernyőnél nincs ilyen hátrány, továbbá a csöves monitornál van egy bemelegedési idő, amely általában 2-3 másodperc.

A kaputelefonok telepítésénél lényeges szempont, hogy tömör erű kábelezést kell használni, a vezető keresztmetszete függ a kábel hosszától, illetve a terhelőáramtól. Jó minőségű vezetékeket használjunk, főleg a koaxos rendszernél a jó illesztés az első szempont. Ne vigyünk váltakozó feszültségű tápellátást párhuzamosan a jelvezetékekkel, mert belehallatszik a brumm, még a csavart érpáras megoldás sem viseli el ezt az elektromágneses teret. Használhatunk árnyékolt kábeleket, csak figyeljünk arra, hogy ne alakuljon ki földhurok, azaz ha több árnyékolást viszünk, akkor csak egy ponton közösítsük őket.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem