Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Villámtanácsok villámkár elkerülésére

2017. június 29. | VL online |  5179 |

Villámtanácsok villámkár elkerülésére

A nyári időszakban egyre gyakoribbak a villámjelenségek, és a villámcsapás okozta károk. De mit tehetünk, hogyan védhetjük meg berendezéseinket? Négy pontban foglaltuk össze a legfontosabbakat.

A káresemények gyakoriságának növekedése kisebb részben az időjárásnak, nagyobb részben az építési technológiáknak és a műszaki berendezések változásának köszönhető. Az épületek hőszigetelésére felhasznált éghető szigetelőanyagok növelik a közvetlen villámcsapás hatására keletkező tűz kockázatát vagy a keletkezett kár nagyságát. Másrészt a korszerű, energiatakarékos, általában integrált áramköröket tartalmazó műszaki berendezések (elektronikusan vezérelt ipari gépek, elektronikai háztartási eszközök, számítástechnikai és szórakoztató elektronikai eszközök) zavarérzékenysége megnövekedett, ezért a hálózatokon (erősáramú, kábel TV, telefon stb.) fellépő túlfeszültség impulzusok egyre gyakrabban okozhatják meghibásodásukat.  A károk bekövetkezési valószínűsége azonban szakszerű villámvédelmi intézkedésekkel jelentős mértékben csökkenthető: a tűz keletkezésével szemben a villámvédelmi rendszer (az elsődleges villámvédelmi intézkedésnek is nevezett „villámhárító”), a villamos és elektronikus készülékek meghibásodásával szemben pedig (a gyakran másodlagos villámvédelemként említett) ún. többlépcsős túlfeszültség-védelmi rendszer nyújt védelmet. Kivételes esetekben azonban a védelmi intézkedések ellenére is okozhat kárt a villámcsapás.

  1. A zivataros időkben maximális védelmet nyújthat, ha a digitális eszközeinket áram és feszültségmentesítjük, egyszerűen kihúzzuk a dugaljból. Valamint a beltéri egység antennáját is érdemes lecsatlakoztatni. Ezzel elkerülhető, hogy a villám másodlagos hatásaként impulzusszerűen megjelenő feszültségcsúcsok tönkre tegyék értékes berendezéseinket.
  2. Vizsgáltassuk felül a „villámhárítónkat”. A szakemberek megvizsgálják a felfogók állapotát, helyzetét, a levezetők, eltartó felfüggesztők helyzetét, milyenségét, valamint a földelők földelési ellenállásának értékét. Ahol nincs villámhárító, oda a tűzesetek elkerülése érdekében azonnal telepíteni kell a megfelelő eszközöket.
  3. A kereskedelmi forgalomban kaphatók olyan elosztók, amelyekben van túlfeszültség levezető. Érdemes egy drágább készülékre beruházni, a kisebb másodlagos hatásoktól ez is nyújt némi védelmet. Természetesen az ilyen túlfesz. levezető még nem jelent teljes biztonságot, de számos esetben segítségünkre lehet. Az igazi megoldás, ha villámvédelmi szakemberrel telepítünk az elosztódobozba túlfeszültség levezetőt. Léteznek ugyan extrém esetek, amikor ez sem véd meg, de 99 százalékban biztosak lehetünk.
  4. Nézzük át lakásbiztosításunkat, fedezetet nyújt-e villámkárok esetére. Ha igen, vizsgáljuk meg alaposan a konstrukciót, vagy kérjük ki biztosítási szakember véleményét. Több esetről is hallottunk, ahol a biztosító nem fizetett, vagy csak egy csekély összeget a villámkár esetén. Utólag derült ki, hogy milyen fedezetet nyújtott valójában a biztosítás egy villámcsapáskor.
 

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. A VL elsődlegesen a villanyszereléssel, épületvillamossági kivitelezéssel foglalkozó szakembernek szól, de haszonnal olvashatják üzemeltetők, karbantartók, társasházkezelők és mindenki, aki érdeklődik a terület újdonságai, előírásai, problémái és megoldásai iránt.

A VL előfizetési díja egy évre 9950 Ft, amelyért 10 lapszámot küldünk postai úton. Emellett az előfizetőink pdf-ben is letölthetik a legfrissebb lapszámokat, illetve korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is, így 20 évnyi tudásanyagot vehetnek bírtokba.

Érdekel az előfizetés →

Beleolvasok →

 

VillámhárítóVillámvédelem