Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Új T1+T2 típusú túlfeszültség-védelmi eszköz az OBO-tól

2018/6. lapszám | támogatott cikk |  3097 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Új T1+T2 típusú túlfeszültség-védelmi eszköz az OBO-tól

Márciusban jelent meg az OBO új, MCF Compact névre keresztelt T1+T2 típusú túlfeszültség-védelmi eszköze. Az MCF Compact annak a grafitelektródás szikraköznek a továbbfejlesztett változatára építkezik, amely az elmúlt években már az MC sorozatjelű túlfeszültség-védelmi eszközökben bizonyított.

Ez az egyedülálló, szabadalmaztatott technológia nemcsak azt biztosítja, hogy a szikraköznek nagy, 25 kA/pólus villámáram-levezetőképesség mellett mindössze 1,5 kV legyen a védelmi feszültségszintje, hanem egyúttal gondoskodik a kiváló, 50 kAeff zárlatiáram–megszakító képességről is. A túlfeszültség-védelmi eszköz alapkivitelben rendelkezik szivárgóáram-mentes optikai állapotjelzővel és távjelző kontaktussal is, így üzemkészsége szemrevételezéssel vagy távfelügyelettel is ellenőrizhető. E paraméterek révén az MCF Compact kielégíti az MSZ EN 62305 és az MSZ HD 60364 valamennyi vonatkozó követelményét, és a háromfázisú rendszerek védelmét nagy üzembiztonsággal képes ellátni, legyen szó akár ipari, akár információtechnológiai, akár pedig lakossági alkalmazásokról.

Az új túlfeszültség-védelmi eszköz tervezésénél az is lényeges szempontként jelent meg, hogy a védelem kialakítása a lehető legkisebb helyet vegye igénybe az elosztókban. Ennek eredményeképp mind a TN-C, mind pedig a TN-S hálózat védelmére alkalmazható SPD szélessége 105 mm (6 egység), amellyel akár 25%-os helymegtakarítás is elérhető. A készülék oldalán feltüntetett legfontosabb műszaki paramétereket QR-kód egészíti ki, hogy a felhasználók a részletes műszaki adatokhoz, valamint a beépítési útmutatóhoz is könnyen és gyorsan hozzáférhessenek.

Műszaki jellemzőinek – és nem utolsósorban mérsékelt árának – köszönhetően az MCF Compact költséghatékonyabbá teheti a túlfeszültség-védelem kialakítását mindazon helyeken, ahol a védelmi rendszert az LPL I vagy LPL II villámvédelmi szintre kell méretezni, és ahol a megbízhatósággal szemben a legnagyobb elvárásokat kell teljesíteni. Erre nem csupán az nyújt garanciát, hogy az új eszköz kifejlesztésében és vizsgálatában – miként elődeinél is – kulcsfontosságú szerepet játszott az OBO Tesztközpontja (BET – Testcenter für Blitzschutz, Elektrotechnik und Tragsysteme), hanem az is, hogy az MCF Compact független szervezet által kiadott VDE-tanúsítvánnyal is rendelkezik.

Az MCF Compact júniustól kerül kereskedelmi forgalomba.

Kérdés esetén az OBO munkatársai szívesen állnak az érdeklődők rendelkezésére az info@obo.hu e-mail-címen, vagy a +36 (29) 349 000 telefonszámon.

OBO