Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Áttekintő táblázat alapján

Prések kiválasztása villamosipari munkákhoz

2017/11. lapszám | Tóth Gergely |  1944 |

Figylem! Ez a cikk 7 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Prések kiválasztása villamosipari munkákhoz

Gondolhatnánk, hogy egy megfelelő szerszám kiválasztása egyszerű feladat. Ám amikor eljön a munkához szükséges eszköz beszerzésének ideje, akkor szembesülünk vele, hogy mégsem olyan könnyű a választás, hiszen olyan kérdésekkel találjuk szembe magunkat, amelyekre korábban nem is gondoltunk.

Milyen szabványú toldóanyagom van: DIN, Standard vagy EURO széria? Milyen anyagú toldóanyagot préselek: alumínium, réz vagy acél? Húzószilárd vagy nem húzószilárd préselést akarok végezni: légvezeték vagy földkábel? Mechanikus, hidraulikus vagy elektrohidraulikus présre van szükségem (használni fogom folyamatosan vagy csak ritkábban)? Az ipari automatizáláshoz és irányítástechnikához használt présfogókról és pneumatikus gépekről nem is beszélve. Jelen cikkben leginkább a villamosipari erősáramú vezetékekhez szükséges toldóanyagok préselését végző eszközöket szeretnénk áttekinteni, az ipari automatizáláshoz és irányítástechnikához használt szerszámokkal egy későbbi cikkben foglalkozunk.

Villamosiparban használt prések főbb fajtái

A villamosiparban használt préseszközök három nagy csoportba sorolhatók: mechanikus prések, hidraulikus prések, elektrohidraulikus prések. Külföldön és itthon egyaránt többnyire ezeket az eszköztípusokat használják. Bár a típusoknak speciális változataik is léteznek (szigetelt fejű eszközök feszültség alatti munkához, vagy elektrohidraulikus pumpák cserélhető vágó-, prés- és lyukasztófejekkel), most főként az általánosan használt szerszámok típusaira koncentrálunk.

A cikk még 11 860 karakternyi szöveget tartalmaz.

A teljes cikket bejelentkezés után olvashatja el,
ha ön előfizetőnk vagy megvásárolta a cikket vagy a lapszámot.

Ha van előfizetése, vagy már megvásárolta ezt a tartalmat, .

1 cikk 950 Ft

Elolvasná ezt a cikket, de nem előfizetőnk?

950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, megvásárolhatja és azonnal elolvashatja. A megvásárolt cikkhez a későbbiekben is korlátozás nélkül hozzáférhet. Legyen előfizetőnk és minden tartalmunkat korlátozás nélkül elolvashatja!

Megveszem
ezt a cikket

1 lapszám 1950 Ft

Csak ezt a lapszámot vásárolná meg?

1950 Ft-ért online bankkártyás fizetéssel, azonnal megvásárolhatja a lapszámot, amelyben ez a cikk olvasható, ezzel hozzáférést kap a szám összes cikkéhez, amit pdf formátumban le is tölthet.

Megveszem
ezt a lapszámot

1 éves előfizetés 9950 Ft

Legyen ön is előfizetőnk!

A Villanyszerelők Lapja egy havi megjelenésű épületvillamossági szaklap, amely nyomtatott formában évente 10 alakommal jelenik meg. Válasszon papíralapú vagy digitális előfizetést! Előfizetőink korlátlanul hozzáférhetnek a korábbi számok tartalmához is.

Érdekel az
előfizetés

Szerszámok