Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Prések kiválasztása villamosipari munkákhoz

2017. november 10. | Tóth Gergely |  1252 |

Prések kiválasztása villamosipari munkákhoz

Gondolhatnánk, hogy egy megfelelő szerszám kiválasztása egyszerű feladat. Ám amikor eljön a munkához szükséges eszköz beszerzésének ideje, akkor szembesülünk vele, hogy mégsem olyan könnyű a választás, hiszen olyan kérdésekkel találjuk szembe magunkat, amelyekre korábban nem is gondoltunk.

Milyen szabványú toldóanyagom van: DIN, Standard vagy EURO széria? Milyen anyagú toldóanyagot préselek: alumínium, réz vagy acél? Húzószilárd vagy nem húzószilárd préselést akarok végezni: légvezeték vagy földkábel? Mechanikus, hidraulikus vagy elektrohidraulikus présre van szükségem (használni fogom folyamatosan vagy csak ritkábban)? Az ipari automatizáláshoz és irányítástechnikához használt présfogókról és pneumatikus gépekről nem is beszélve. Jelen cikkben leginkább a villamosipari erősáramú vezetékekhez szükséges toldóanyagok préselését végző eszközöket szeretnénk áttekinteni, az ipari automatizáláshoz és irányítástechnikához használt szerszámokkal egy későbbi cikkben foglalkozunk.

Villamosiparban használt prések főbb fajtái

A villamosiparban használt préseszközök három nagy csoportba sorolhatók: mechanikus prések, hidraulikus prések, elektrohidraulikus prések. Külföldön és itthon egyaránt többnyire ezeket az eszköztípusokat használják. Bár a típusoknak speciális változataik is léteznek (szigetelt fejű eszközök feszültség alatti munkához, vagy elektrohidraulikus pumpák cserélhető vágó-, prés- és lyukasztófejekkel), most főként az általánosan használt szerszámok típusaira koncentrálunk.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

Szerszámok