Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Támogatott cikk

Padló alatti rendszerek a modern irodaépületek számára

2016/5. lapszám | támogatott cikk |  2564 |

Figylem! Ez a cikk 8 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

Padló alatti rendszerek a modern irodaépületek számára

Az OBO Bettermann idén ünnepli a padló alatti rendszerek bevezetésének 60. évfordulóját. Az elmúlt évtizedek hatalmas fejlődést hoztak ezen a területen, egy dolog azonban mindvégig változatlan maradt: a padlóban kiépített rendszerek rendkívül rugalmas hozzáférést tesznek lehetővé a villamos installációkhoz a helyiség építészeti kialakításának megzavarása nélkül és a legoptimálisabb helykihasználás biztosítása mellett.

Pontosan ez a cél vezette Albert Ackermannt, amikor az 1956-os hannoveri kiállításon bemutatta első padló alatti rendszerét, a „teliflur”-t. Mára az OBO és Ackermann márkák szorosan összefonódtak, ennek köszönhetően számos új fejlesztésű és továbbfejlesztett termék jött létre, amelyek a világ minden részében megtalálhatók a legkülönfélébb épületekben, így az irodaépületekben is.

OKA – nyitott csatornarendszer

Az „Ackermann made by OBO” OKA nyitott csatornarendszere rugalmas megoldást nyújt az esztrichben történő kábelfektetéshez. A szerelőcsatornák fedelei beépített, burkolt állapotban is teljes hosszban nyithatók. Ennek köszönhetően a csatornákban kiépített villamos installáció bármikor átalakítható. A süllyeszthető burkolatprofilok és a gyorsszintező elemek jelentősen megkönnyítik a szerelést. A fém szitaszövetből készült rugalmas oldalfalakkal rendelkező OKA-G rendszer és az acéllemezből készült, zárt fenéklemezzel rendelkező OKA-W rendszer kombinálhatók egymással.

EÜK – esztrichbe ágyazott csatornarendszer

Az EÜK esztrichbe ágyazott csatornarendszer bevált és sokoldalú rendszer nemcsak az irodákhoz, hanem például a nagy teherbírást igénylő kiállítási terek villamos installációjához is. Az esztrichbe ágyazott fém csatornákat két- illetve háromrekeszes formában kínálja az OBO. Kis terek és hatalmas egyterű irodák ellátásának biztosításához egyaránt rendelkezésre állnak csatornák megfelelő kábelelhelyezési kapacitással. Az EÜK rendszer rugalmasságát az esztrich-padlódobozok nagy választéka is bizonyítja, amelyek minden rendelkezésre álló szerelvénybeépítő egységhez és kazettához alkalmazhatók.

Hozzáférés a villamos installációhoz: szerelvénybeépítő egységek és kazetták

A villamos installáció kiépítéséhez a szerelvénybeépítő egységek és kazetták sokoldalú megoldást jelentenek. Az ideális kiegészítést az OBO Modul45 csatlakozó szerelvényei biztosítják: a csatlakozóaljzatoktól a sokoldalú adatátviteli és multimédia-csatlakozókig minden alkalmazási területhez megoldást nyújtanak. A termékek nyitott és esztrichbe ágyazott padló alatti rendszerekkel kombinálhatók, és álpadlókban, illetve üreges padlókban is beépíthetők. A fém szerelvénybeépítő egységek esetében kábelkivezetővel és tubussal ellátott kivitelek állnak rendelkezésre.

A szintezhető kazetták pontosan a padlóburkolat felső pereméhez illeszthetők. Keskeny, rozsdamentes acélból vagy sárgarézből készült kereteikkel remekül illeszkednek az olyan értékes padlóburkolatokhoz is, mint a parketta vagy a finom kerámiaburkolatok. A nedves ápolású padlóburkolatok esetében a rozsdamentes acél tubusos kazetták alkalmazása ajánlott. A kábelkivezetés speciális kialakításának köszönhetően használat közben is megvédik a villamos installációt a víz bejutásától.

UDHOME – elegáns megoldás kisebb terekhez

Ha egy komple× padló alatti rendszer túlságosan költséges, például kisebb vagy otthoni irodákban, az UDHOME beépíthető egységek jelentik az optimális megoldást. A kompakt kialakítás és a sárgaréz vagy rozsdamentes acél látható elemek kiválóan illeszkednek a modern belsőépítészetbe. Eközben az UDHOME-sorozat kompakt és magas minőségű erősáramú és adatátviteli csatlakozást biztosít – a HDMI-től az USB-csatlakozókig. A padlódobozok az esztrichmunkálatok előtt a helyiség bármely kívánt pontján beépíthetők, a kábeleket és vezetékeket az esztrichben fektetett műanyagcsövekben vezetik az UDHOME-hoz.

Modern dizájn, mobil munkahelyek, horizontális munkakapcsolatok – ez csak néhány azon szempontok közül, amelyek a vezetékezés és a villamos installáció tervezésénél szerepet játszanak a modern irodák esetében. Az „Ackermann made by OBO” rendszerekkel a tervezők és kivitelezők szinte minden elképzeléshez találhatnak megfelelő megoldást.