Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Támogatott cikk

ETI az olvadóbiztosítók szakértője

2016/4. lapszám | támogatott cikk |  2441 |

Figylem! Ez a cikk 6 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

ETI az olvadóbiztosítók szakértője

Az olvadóbiztosító, ahogy az a VL hasábjain olvasható cikksorozatból is kiderül, a villamos védelmek egyik legkorábbi fajtája, ugyanakkor a mai napig az egyik legmegbízhatóbb korszerű eszköz a túláramvédelem területén.

Működési elve rendkívül egyszerű, a laikusok számára is könnyen érthető: egy vezetékszakaszt tudatosan meggyengítünk, hogy a megengedettnél nagyobb áram esetén olvadjon ki, szakítsa azt meg. Eszerint működik a műszereket védő csöves biztosítóktól kezdve a klasszikus Diazed biztosítókon át a félvezetőket vagy napelemes rendszereket védő speciális biztosítókon keresztül az elosztóhálózatok oszlopkapcsolóin látható karvastagságú biztosítóbetétekig mindegyik. És ennek a végtelenül egyszerű eszköznek világszerte folyamatosan dolgoznak a fejlesztésén. Az egyik ilyen szakmailag elismert műhely a közvetlen szomszédságunkban, a szlovén ETI gyárban működik. Az ETI 60 éve tevékenykedik a villamos energetikában, első termékeik között találhatók a különböző háztartási és ipari felhasználásra szánt biztosítóbetétek. Az évtizedek során nem csak a termékek sokfélesége és a gyártási mennyiség növekedett látványosan, hanem egyre több tapasztalat, tudás gyűlt össze az ETI-nél. Szakértőik rész vesznek a nemzetközi szabványalkotásban. Kukkantsunk hát be az ETI fejlesztőlaboratóriumának kulisszái mögé, ismerjünk meg néhányat ezek közül!

Új karakterisztikák

Az új villamos berendezések megjelenése, az új alkalmazások (például a félvezetős eszközök terjedése, napelemes rendszerek) alkalmazkodást igényelnek a védelmektől is. Ezt az olvadóelemek (általában egy vagy több vezetőszalag) kialakításával, geometriájával, anyagával, különböző rátétek alkalmazásával lehet hosszas kísérletezés alapján elérni.

A D-típusú biztosítók névleges áramtartományának kiterjesztése

A Diazed és Neozed biztosítók az olvadóbetétek nagy klasszikusai. Már többször előre jelezték bekövetkező kihalásukat, de a piac, a felhasználók erről nem igen látszanak tudomást venni. Világszerte nagy az igény ezekre a végtelenül egyszerű, a laikus felhasználók által is biztonságosan cserélhető betétekre. Sőt, szükség mutatkozik szélesebb névleges áramtartományban is rájuk.

A veszteségi teljesítmény csökkentése

Az energiatakarékosság fontosságát ma már nem nagyon kell bizonygatni senkinek. Persze ennek kapcsán elsőként a takarékos fogyasztású háztartási eszközökre gondol mindenki, de valójában a hálózat minden eleme fogyasztóként (is) viselkedik. Ha belegondolunk az üzemben levő olvadóbetétek milliárdjaiba, megawattokban mérhetői megtakarítást jelent 1 W veszteségi teljesítmény lefaragása is. Az európai szabványok korlátozzák is ennek értékét. Persze az igényesebb gyártók igyekeznek ezt túlteljesíteni – vagy helyesebben: alulteljesíteni, amit az ETI meg is tesz. A veszteség csökkentése egyrészt az olvadóelemen keletkező hő csökkentésével érhető el (például megfelelő ötvözet alkalmazásával), másrészt a betét és a betéttartó közötti ellenállás csökkentésével, az érintkezők ezüstözésével.

Az átengedett zárlati energia csökkentése

A zárlat során a védelmi vonalon áttörő energia nagy pusztítást vihet végbe a fogyasztói oldalon. Különösen az érzékeny fogyasztók, jellemzően a teljesítményelektronikai félvezetők esetén kell ezért különösen odafigyelni az olvadóbetétek ezen jellemzőjére. A jellemzően réz olvadóelemet ilyenkor ezüstözéssel kell följavítani, sőt szükség esetén tiszta ezüstre kell váltani. Nem véletlen, hogy a félveze-tővédelem sebesség-bajnokai, az UQ (ultra-quick) betétek ára is úgy viszonylik a normál betétekéhez, mint a versenyautóké a városi szériaautókéhoz. Ráadásul szükség esetén egyedi konstrukciókra, az olvadóbetétek testreszabására is szükség lehet. Az ETI műhelyéből méretben, csatlakozási módban, villamos paraméterekben a célnak leginkább megfelelő betét kerül ki a felhasználóval történt egyeztetés nyomán.

ETI HU Elektrotechnikai Kft.
1131 Budapest, Rokolya u.25.
e-mail: eti@eti-hu.hu
weblap: www.eti-hu.hu
telefon: 06 1 237 0680

Olvadóbiztosítók