Villanyszerelők Lapja

MSZ EN 61140 – Áramütés elleni védelem V.

Navigálás a változó előírások tengerében XXXVIII.

2016. április 17. | Rátai Attila |  4416 | |

MSZ EN 61140 – Áramütés elleni védelem V.

Miután elintéztük hajónk papírjait az illetékes hatóságnál, szálljunk újra vízre, és utazzunk vissza az EN 61140-es szigethez. Érdekes egy sziget ez. Alig tudnak a létezéséről, szerényen megbújik a változások tengerén, pedig a sziget csodálatos hegycsúcsairól belátni egész eddigi utunk állomásait.

Az eddigi EN 61140 fejtegetéseink során is temérdek tenger gyümölcsét gyűjthettünk jelképes kosárkánkba, de most jön a főfogás, a szabvány következő pontja: a villamos szerkezetek és a védelmi intézkedések közötti koordinálás a villamos berendezésben.

Alapelvek

A védelmet a villamos hálózat és a rá csatlakoztatott szerkezetek összehangolásával kell biztosítani. Például, ha a hálózatunk kettős szigetelésű – tehát nincs védővezető kiépítve –, akkor az egyik megoldás, hogy csak kettős szigetelésű szerkezeteket rakunk fel, a többi vonatkozó szabvány rendelkezéseit betartva. Ugyanakkor, ha figyelmesen elolvastuk az MSZ HD 60364-4-41:2007-et, akkor láthatjuk, hogy ide még I. érintésvédelmi osztályú szerkezet is felkerülhet – a szabvány mellékletei leírják, miként. A lényeg, hogy ne keverjük a hálózatot, villamos rendszert és a rá csatlakoztatott szerkezeteket.

Szerkezetek osztályba sorolása – honnan van? Hát honnan máshonnan, mint az EN 61140 7.1-7.4 szakaszaiból! De ezzel a besorolással foglalkozik még a szabvány 1-es táblázata, amennyiben egy szerkezet besorolása nem végezhető el e szabvány útmutatása szerint, a szabványosító testületeknek kell rendelkezniük az adott szerkezet szerelési módjáról.

Olyan eset is előfordulhat, hogy egy szerkezet érintésvédelmi osztályát csak a létesítés után lehet meghatározni. Ezen esetekben a gyártónak vagy a felelős forgalmazónak konkrét, egyértelmű utasításokat kell megfogalmaznia. Például egy villamos kezelőtérben elhelyezett, önmagában nem megfelelő alapvédelemmel rendelkező készülék esetében a gyártó előírásokat adhat a helyiség zárására vonatkozóan.

A teljes cikket csak előfizetőink olvashatják, bejelentkezés után.

Ha van előfizetése, . Még nem előfizetőnk? Válasszon előfizetési konstrukcióink közül!

Előfizetés

ÉritésvédelemMSZ EN 61140Rátai Attila