Villanyszerelők Lapja

Tanulságos történetek

Már megint és még mindig a vezetékek...

2011. szeptember 20. | netadmin |  7238 | |

Az alábbi tartalom archív, 9 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A Villanyszerelők Lapja szerkesztősége a TÜV Rheinland InterCert vizsgálóintézettel együttműködésben márciusban a kiskereskedelmi piacon hozzáférhető vezetékek részleges bevizsgálását végezte el. A publikált eredmények éles visszhangot váltottak ki a...

A Villanyszerelők Lapja szerkesztősége a TÜV Rheinland InterCert vizsgálóintézettel együttműködésben márciusban a kiskereskedelmi piacon hozzáférhető vezetékek részleges bevizsgálását végezte el. A publikált eredmények éles visszhangot váltottak ki az érintett gyártók/forgalmazók, illetve az olvasók körében: a mai napig várunk egyes képviseletektől szakmai állásfoglalást, amit ugyan megígértek, ám még nem juttattak el hozzánk.

Az olvasók azonban annál nagyobb aktivitást mutatnak: számos levél, fotóillusztráció érkezik a szerkesztőségbe, amelyek mindegyike megkérdőjelezhető minőségű, szabványosságú kábelre, vezetékre hívja fel a figyelmet. Ilyen forrásból sikerült bemutatni júliusi hírlevelünkben az „alumínium rézvezetéket”, ami már egyértelműen a csalás kategóriájába tartozik. Az alábbiakban feldolgozott eset is egy előfizetőnk figyelemfelhívásából indult el.

Amint a korábbi cikkekben már hangsúlyosan kiemelésre került, egyes termékeknél a kiugróan kedvező ár intő jel lehet a vásárlók számára a műszaki tartalom vonatkozásában: természetesen nem arról van szó, hogy a kereskedők ne érhetnének el kiemelkedően jó beszerzési árat, vagy ne árusíthatnák ki a nyakukon maradt készletet, csupán arról, hogy sokszor érdemes jóval óvatosabbnak, előrelátóbbnak lenni a standard piaci áraknál lényegesen olcsóbban árult termékekkel kapcsolatban.

Szerkesztőségünket arról értesítette egy olvasó, hogy egy budapesti épületvillamossági kiskereskedésben, történetesen a Haluxvillben akciósan kínálnak rézvezetéket, egészen pontosan 3x1,5 mm2 MBCU kábelt (NYM-J), 99,99 + áfa méteráron. A telefonáló villanyszerelő maga is megvizsgálta a kábelt, és azért döntött arról, hogy a nyilvánossághoz fordul, mert jelentős eltéréseket állapított meg a névleges és tapasztalt keresztmetszet-értékek között a digitális mérőműszerével. Szerkesztőségünk munkatársa próbavásárlást tartott az üzletben, az ügylet természetesen számlával igazolt. A korábbi együttműködésnek megfelelően a szóban forgó 100 méteres mintát a TÜV Rheinland InterCert munkatársai bevizsgálták, és hivatalos vizsgálati jegyzőkönyvet állítottak ki az eredményekről. Fontos azonban először is azt kiemelni, hogy ezúttal sem lehetett teljes körű vizsgálati eljárást elvégezni az idő rövidségére tekintettel: ez alkalommal a szakértői részvizsgálat a vezető keresztmetszetének meghatározására és az ellenállásmérésre korlátozódott.

Vizsgálati alapadatok
A vizsgálati tárgya: PVC-szigetelésű vezetékek legfeljebb 450/750 V névleges feszültségig. Köpenyes vezetékek rögzített huzalozásra. NYM-J 3x1,5 mm2. Gyártó: S.C. Multicab Elektro S.R.L. Azonosítás: Multicab Electro NYM-J 3x1,5 mm2 300/500 CE.
■ Vizsgálati előírás: MSZ EN 60228: 2005 szabvány, 5. pont C.1 táblázat, 7. pont 1. táblázat.
■ Termékszabvány: HD22.1 S4: 2002 Part4. Érszigetelés: PVC (TI1); köpeny: PVC (TM1), színe szürke (RAL7001); övréteg: fehér színű műanyag.

Vizsgálati eredmények
1. Vezető keresztmetszet meghatározása (d: vezető átmérője, mm)
10 mért érték a következő.

d1 d2 d3 d4 d5 d6 d7 d8 d9 d10
1,31 1,33 1,33 1,31 1,36 1,34 1,36 1,37 1,3 1,34

 

1. minta Ellenállás (20 °C)
Kék ér 12,4 Ω/km
Barna ér 12,5 Ω/km
Zöld/sárga ér 12,4 Ω/km
2. minta Ellenállás (20 °C)
Kék ér 12,6 Ω/km
Barna ér 12,6 Ω/km
Zöld/sárga ér 12,6 Ω/km
3. minta Ellenállás (20 °C)
Kék ér 12,6 Ω/km
Barna ér 13 Ω/km
Zöld/sárga ér 12,5 Ω/km
Termékszabvány által előírt érték: a vezető maximum villamos ellenállása (20 °C): 12,1 Ω/km.


dátlag = 1,34 mm
Vezető keresztmetszetének meghatározása: A = dátlag 2 π/4 = 1,4 mm2. A szabvány által előírt maximum vezető átmérő érték: 1,5 mm2.

A vizsgálatra 1 méter hosszú vezetékminta minden vezetőjének ellenállás-mérésével került sor. A mérés három különböző mintán történt, melyek nem szomszédos helyről kerültek mintavételezésre.
Mérési körülmények: a mintadarabok az előzetes kondicionálás után az ellenállásmérő készülékhez megfelelően kialakított konfigurációban kerültek elhelyezésre.
Az eredményeket a következő 3 táblázat foglalja össze.

Az elvégzett vizsgálatok alapján a beküldött minta a vezető keresztmetszetére vonatkozó vizsgálatnak megfelelt, a vezető ellenállását előíró szabvány feltételének viszont nem felelt meg.

A vizsgálatot lefolytató szakember kiemelte, hogy a keresztmetszetre vonatkozó vizsgálaton a termék azért nyerte el a „megfelelt” minősítést, mert a vonatkozó szabvány nem rögzít minimum-, csak maximumértékeket a vezető átmérőjével kapcsolatban, így viszont lényegesen felértékelődik az ellenállásmérés szerepe a vizsgálat során.

Sajnálatos módon azonban éppen ezen a kulcsellenőrzésen derült ki, hogy a termék nem teljesíti a szabványos értékeket.

A cikknek természetesen nem célja sem a gyártó, sem a kereskedő vállalatok lejáratása, hitelességük megkérdőjelezése: az azonban tény, hogy a szóban forgó termék nem felel meg az előírásoknak. A fenti eljárás – próbavásárlás, bevizsgáltatás – igazából újfent arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy nem lehet eléggé hangsúlyozni a termékbiztonság kérdéskörét.

Az utóbbi időben a szerkesztőség további termékek, populáris, széles körben alkalmazott kisfeszültségű kapcsolókészülékek vizsgálatát készítette elő.

Mindazonáltal a fentihez hasonló, ad hoc, rövid lefutású vizsgálatok bármikor kezdeményezhetők: továbbra is várjuk és köszönettel fogadjuk a szerkesztőséggel együttműködő kollégák jelzéseit!


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem