Villanyszerelők Lapja

Szakmatörténet

Rejtélyes óvóhely a budai Várban

2011. december 15. | Szabó Balázs okl. építőmérnök, statikus okl. mérnöktanár Rejtélyes óvóhely a budai Várban Országos és Budapesti Villamos Teherelosztó Központról |  7330 | |

Az alábbi tartalom archív, 8 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A háború után a ház nagy átalakításokon esett keresztül. A sérüléseket eltüntették, vasbeton megerősítéseket használtak, és a ház díszítéseit nagy részben megsemmisítették. A központosított államosítás, mint mindenbe, e ház életébe is beleszólt. 1950-ben vita indult az értékessé vált földalatti létesítmény birtoklásáért a hidegháborús helyzet kialakulása és eldurvulása miatt. Egyfelől az Erősáramú Ipari Központ (ERIK), más felől az ÁVH „harcolt” az épületért (és legfőképpen az alatta lévő „rendszerért”). Az előbbi az Országos és Budapesti Villamos Teherelosztó (OVT és BVTSZ, a villamos energia elosztásának informatikai központjai) számára, a kötelezően előírt „magas szintű védelem kialakítása” miatt, az utóbbi a teljes „nyilvántartás” elhelyezésére, mely folyamatosan bővült, és szükséges volt egy könnyen és gyorsan megközelíthető helyre telepíteni. Végül ismét igen fontos szerephez jutott az egykori óvóhely. Az ERIK kapta meg, mivel a főkábelek miatt nem lehetett sokkal távolabb elhelyezni, vagy az igen magas költséggel járt volna. A létesítmény felügyelete az ÁVH feladata lett. A Teherelosztó 1951-ben beköltözött, de ekkor – és még sok éven át – a Bank a trezortermeket (nemesfémek és bankók tárolására) használta. Az OVT először az épület első emeletére költözött be, majd egy idő múlva az épület alatti „pincerendszerbe”. Ekkor még mindig csak a festett sémás fából készült vezénylőtáblát használták, és induktoros telefonösszeköttetésük volt a fontosabb hálózati helyek felé. A OVT-től teljesen függetlenül is működni tudó BVTSZ is ekkor foglalta le helyét a föld alatt. 1954-ben már távjelzett világító séma-tábla működött a vezénylőteremben, amely az erőművek és alaphálózati alállomások kapcsolási állapotáról, valamint ezek változásairól a távközlési rendszeren keresztül informálta az irányító személyzetet. Távmérés adott helyzetképet az erőművek termeléséről, a nemzetközi kooperációs transzformátorállomások feszültségéről, illetve a nemzetközi együttműködés teljesítmény-egyenlegéről. A tábla igen modernnek számított, de a világító kijelzők tetemes hőtermelése nagy problémát okozott a zárt földalatti terekben.

Feltöltés alatt