Barion Pixel

Villanyszerelők Lapja

Villámvédelem

Villám- és túlfesz-védelem az épülettechnikában

2008/10. lapszám | netadmin |  4484 |

Figylem! Ez a cikk 14 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A villámlás és mennydörgés a világ fennállása óta befolyásolja az emberek életkörülményeit. A viharok figyelemreméltó jelenségek, de egy villámcsapás következményei gyakran megsemmisítő hatással bírnak. Az épületek egy közvetlen villámcsapás követ...

A villámlás és mennydörgés a világ fennállása óta befolyásolja az emberek életkörülményeit. A viharok figyelemreméltó jelenségek, de egy villámcsapás következményei gyakran megsemmisítő hatással bírnak. Az épületek egy közvetlen villámcsapás következtében akár lángba is borulhatnak. A Benjamin Franklin által 1752-ben feltalált villámhárítónak köszönhetően a villám „befoghatóvá” vált és közvetlenül levezethető a földbe. A házak védetté váltak - legalábbis kívülről. De mi a helyzet a belsejükben lévő elektromos berendezésekkel? A ’80-as évek elejéig a házakban található elektromos felszerelés lényegében a világítást, valamint néhány viszonylag robosztus elektromos berendezést foglalt magába. Az embernek elég volt pusztán kihúznia a csatlakozó dugót a konnektorból, amikor vihar tört ki.

Manapság azonban egyre intelligensebbek az épületek. A technika mai szintjét már klimatizáló és szellőztető berendezések, valamint világításvezérlők jellemzik. A modern épülettechnikák alkalmazásával mind a magán, mind a vállalkozói területeken komfortos rendszermegoldások állnak rendelkezésre a kellemes lakhatási és munkakörülmények biztosítására. A távvezérlő technikák segítségével utazás közben is vezérelni lehet bármelyik elektromos berendezést, lehetséges az ablakok és ajtók nyitása és zárása és a világ bármely pontjáról pillantást vethetünk lakásunkba az adathálózatokon keresztül. Ezek a hálózatok, valamint a digitális technika kényelmet nyújtanak, egyidejűleg azonban magas követelményeket állítanak a biztonság és a rendelkezésre állás vonatkozásában. Ezen túlmenően az elektronika teljesítőképességével párhuzamosan érzékenysége is növekszik a – például villámcsapás okozta – elektromágneses zavarokkal szemben. A villámcsapás által a rendszerben okozott akár kisebb károsodások is megsemmisítő következményekkel járhatnak. Ráadásul manapság már a csatlakozó dugót sem lehet egyszerűen kihúzni a konnektorból.

Egy villámcsapás a másodperc töredéke alatt képes teljesen megbénítani az épületautomatika elektronikáját. A túlfeszültségek okozzák a berendezések, a mikroelektronika valamint az adathálózati technika meghibásodását. A villámnak pedig még csak nem is kell közvetlenül az épületbe csapnia. Az akár 1,5 km távolságnyira bekövetkező villámcsapások is olyan nagy feszültség-növekedéseket okozhatnak a földön keresztül, hogy azok tönkreteszik a csatlakoztatott berendezéseket. Németországban évente átlagosan 1,5 millió villámcsapást észlelnek. Ennek következtében nagyon nagy a valószínűsége, hogy minden egyes épületet egyszer közvetlenül vagy közvetetten villámcsapás érhet.

Mindent átfogóan biztonságos védelmi koncepcióról akkor beszélhetünk, ha az épületbe bejövő összes vezetéket bekapcsoljuk a védelembe

Fizet-e a biztosító?
Az anyagi károk biztosítói évente kb. 2,5 millió eurót fizetnek ki túlfeszültségek okozta károkra. Ez a háztartási biztosítások által fedezett kárösszeg kereken 20%-ának felel meg. Ezek esetében kizárólag a tönkrement készülékek értékét térítik meg, nem számítva fel például a számítógépeken elveszett fájlokat vagy digitális fotókat, a kieső időket, a következményi károk költségeit vagy az új beszerzés ráfordításait. És éppen ezeket a veszteségeket kell legtöbbször magasabbra értékelni, mint az egyes készülékek elvesztését. A túlfeszültség-védelmi elemek használata általi megelőzés sokkal jobb, mint a kár esetén bekövetkező kellemetlenségek magunkra vállalása. A biztosítók részben még díjkedvezményekkel vagy pénzügyi hozzájárulással is jutalmazzák a szakszerűen kiválasztott védelmi készülékek felszerelését.

Túlfeszültség-védelemként az elosztóüban C típusú túlfeszültség-levezetők vannak a FI-relé elé szerelve

A túlfeszültség-védelem érdekében hozott intézkedések megvalósítása viszonylag egyszerű. Ezeket azonban elektromos szakembernek kell megterveznie és telepítenie. A hatékony túlfeszültség-védelmi koncepció a biztosítékdoboznál kezdődik. Az áramellátás ezen „csomópontjánál” lehet a túlfeszültségeket a hálózatból kiszűrni, mielőtt azok még egyáltalán bejuthatnának az épületbe. A legtöbb esetben, például ha a háznak nincs külső villámvédelmi berendezése, egy C típusú túlfeszültségvédő berendezés az ideális védőeszköz a (FI) áramvédő kapcsoló előtti telepítésre. Ebben az esetben alig keletkezik plusz szerelési ráfordítás, és csak legfeljebb 48 mm helyre van szükség az elosztódobozban.

Túlfeszültség által elpusztított elektronika

A különösen érzékeny adatokkal vagy fontos funkciókkal rendelkező készülékeket ezen túlmenően a dugaszoló aljzatnál D típusú berendezés-védelemmel is el kell látni a kisebb, de még mindig károkat okozó túlfeszültségek ellen. Ezeket induktív fogyasztók, mint például elektromos motorok vagy fényreklámok kapcsolási tevékenysége okozza. A C és D típusú túlfeszültség-levezetők kombinációja szolgáltatja az áramellátás oldalán a nagy és kis túlfeszültségek elleni optimális védelmet.

Körkörös a védelem - ha minden vezeték biztosított
Az áramellátás oldalán megvalósított túlfeszültség-védelem sem ér azonban semmit, ha nem vesszük figyelembe a vékony vezetékeken érkező technikát. A túlfeszültségek az épületen kívülről érkező adatvezetékeken keresztül is eljutnak a készülékekre: ezek mintegy a „hátsó ajtón keresztül” érkeznek. Ez legtöbbször az antenna- és telefonvezetékeket érinti. 230 V-os készülék-védelmi egységből és jelvédelemből álló összeállításokat illeszthetünk dugaszolható adapterként egyszerűen a védendő végkészülékek elé.

Összegzés
A digitalizáció beépülése az épülettechnikába továbbra is feltartóztathatatlan: legyen szó akár új épületről, akár felújításról az adathálózatok, a modern szórakoztató elektronika, a biztonságtechnika vagy a világításvezérlés területén. Ugyanilyen mértékben növekszik azonban a túlfeszültségek, valamint villámcsapások által okozott pusztítás jelentősége is. Szakszerű túlfeszültség-védelmi koncepció megvalósításával azonban a digitális automatizálás, valamint a High End technika nyújtotta kényelem és előnyök a jövőben villámlás és mennydörgés közben is élvezhetőek maradnak az épületben.