Villanyszerelők Lapja

A földelési ellenállás

2008. április 1. | Pástyán Ferenc |  3948 | |

Az alábbi tartalom archív, 12 éve frissült utoljára. A cikkben szereplő információk mára aktualitásukat veszíthették, valamint a tartalom helyenként hiányos lehet (képek, táblázatok stb.).

A földelési ellenállás mérése fontos része az elektromos biztonságtechnikai méréseknek. A mérés módját és a mért értékek kiértékelését szabványok írják elő. Mi az alábbiakban néhány alapvető kérdéssel foglalkozunk. Földelési ellenállás mérése feszül...

A földelési ellenállás mérése fontos része az elektromos biztonságtechnikai méréseknek. A mérés módját és a mért értékek kiértékelését szabványok írják elő. Mi az alábbiakban néhány alapvető kérdéssel foglalkozunk.

Földelési ellenállás mérése feszültségáram módszerrel

1. A mérés elve kisméretű földelőrendszer esetén
Hajtsunk át áramot a mérés alatt lévő földelőelektróda és egy segédelektróda között, amelyek 5-ször (5d) akkora távolságra vannak egymástól, mint a földelőrendszer átlója (d) (az elrendezést lásd az ábrán). A feszültségérzékelő szondát szúrjuk le kb. a földelőelektróda és az árambevezetést biztosító szonda fele távolságára, majd mérjük meg a feszültséget az árambevezető szonda és a feszültségérzékelő szonda, illetve az árambevezető és a földelőelektróda között (1. ábra).

2. A mérés módja nagyméretű földelőrendszer esetén
Ez a mérés szintén a feszültségáram módszeren alapul, azonban főként akkor használatos, amikor nincs mód a fent említett 5-szörös távolság betartására.

Most helyezzük az árambevezető szondát a földelőrendszer átlójával megegyező távolságra. Hogy biztosak lehessünk abban, hogy a feszültségérzékelő szonda kívül esik a mért földelőelektróda és a segédelektróda hatás- területén, végezzünk néhány mérést. Először szúrjuk le a feszültségérzékelő szondát a 2. ábrán látható módon fél távolságra, és mérjük meg a feszültséget az árambevezető szonda és a feszültség-érzékelő szonda, ill. a földelőrendszer elektródája és a feszültségérzékelő szonda között, majd mozgassuk a feszültségérzékelő szondát egyszer az árambevezető, majd a földelőelektródához és szintén mérjük meg a feszültségeket. Ha az így mért feszültségek közel egyforma értéket adnak, akkor a feszültségérzékelő szonda kívül esik a már említett elektródák hatásterületén, míg a nagy értékű eltérés azt mutatja, hogy a feszültségérzékelő szonda beleesik egyik vagy másik szonda (elektróda) hatásterületébe. Ebben az esetben meg kell növelni a távolságot az árambevezető szonda és a földelőelektróda között, és az egész mérési procedúrát meg kell ismételni (2. ábra).

3. Talaj fajlagos ellenállásának mérése
Ennek a paraméternek a mérésére ahhoz van szükség, hogy meghatározhassuk a földelőelektródák paramétereit a földelés megfelelő kialakításához.
Ami a talaj fajlagos ellenállásértékét illeti, kijelenthető, hogy nincsen jó vagy rossz érték. A mérést avval növekvő értékű (lásd ábra) távolságokra leszúrt szondával kell elvégezni, és a mért értékeket diagramban kell ábrázolni. Az így kialakuló görbéhez megválaszthatók a megfelelő földelőelektródák.
Amennyiben a mérést befolyásolhatják a közelben futó fémcsövek, kábelek, egyéb fémből készült tárgyak, kétség esetén a mérést érdemes megismételni a mérés tengelyének 90°-os elforgatása mellett is (4. ábra).

A talaj fajlagos ellenállását a E = 2 egyenlet adja, ahol
E = talaj fajlagos ellenállása,
a = távolság a mérőszondák között [m],
R = a műszer által mért ellenállás [ ].

Ez a mérési mód lehetőséget ad nagyjából a mérőszondák közötti, a-távolságnak megfelelő vastagságú talajréteg fajlagos ellenállásának meghatározására. Az a távolság növelésével vastagabb talajréteg paramétere határozható meg, és ellenőrizhető a talaj homogenitása is. Néhány mérést elvégezve kapunk egy profilt, egy jellemző karakterisztikát, amihez a megfelelő földelőelektróda megválasztható.

Görbék (4. ábra)
1. görbe: a a mélységgel csökken, tanácsos jó mélyen levert földelést használni.
2. görbe: a értéke csak az "a" mélységig csökken, nem szükséges növelni a földelőelektróda mélységét "a" értéke fölé.
3. görbe: a talaj fajlagos ellenállása majdnem állandó, így a mélység növelésével értéke nem csökkenthető, tanácsos gyűrű alakú földelőelektródát használni.


Kérjük, szánjon pár pillanatot a cikk értékelésére. Visszajelzése segít a lap és a honlap javításában.

Hasznos volt az ön számára a cikk?

 Igen

 Nem